Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στην Ηλεία – Όσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι για τις φωτιές

Αν είχαν έρθει νωρίτερα θα είχαμε αποφύγει πολλά» υπογράμμισε ο κοινοτάρχης Κολιρίου

Ξεκίνησε η περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στις πληγείσες περιοχές στην Ηλεία. Μάλιστα πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα Βαρβάσαινα , όπου του επανέλαβαν τις  καταγγελίες πως τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης δεν ήρθαν, με αποτέλεσμα να ξεφύγει η πυρκαγιά στην Ηλεία.

«Το Κολίρι σώθηκε από τους κατοίκους του» τόνισαν ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος και ο πρόεδρος της κοινότητας. Ο ι κάτοικοι «κάθισαν με αυταπάρνηση, δεν φύγαν, παρά το γεγονός ότι έλεγαν στον κόσμο να φύγει άναρχα», συμπλήρωσαν οι ίδιοι. «Περιμέναμε τα εναέρια τα οποία ήρθαν την ύστατη στιγμή. Αν είχαν έρθει νωρίτερα θα είχαμε αποφύγει πολλά» υπογράμμισε ο κοινοτάρχης Κολιρίου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινότητας Ολυμπίας κατήγγειλε ότι η φωτιά θα μπορούσε να είχε σβηστεί στην αρχή αν είχαν επέμβει άμεσα από την πυροσβεστική. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ξέφυγε» σημείωσε και ζήτησε την συμπαράσταση του Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη δύσκολη μέρα που περιμένει τους κατοίκους τόσο σε οικονομικό επίπεδο, αφού οι καταστροφές τόσο σε σπίτια όσο και στην γεωργία είναι μεγάλες, αλλά και στα έργα υποδομής που χρειάζονται, αφού τώρα κινδυνεύουν και από τις πλημμύρες.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρέθηκε στο Πελόπι, το οποίο έχει καταστραφεί ολοσχερώς  «Το 95% της έκτασης του δήμου έχει καταστραφεί. Περισσότερα από 11 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς, μεγάλο μέρος από το κτηνοτροφικό κεφάλαιο και η ελαιοπαραγωγή. Δεν κάηκε το συμπληρωματικό εισόδημά τους, αλλά το εισόδημα διαβίωσής τους», ανέφερε ο ο κοινοτάρχης, Δημήτρης Στασινόπουλος.

«Ό,τι σώθηκε, σώθηκε από τους κατοίκους με τις υδροφόρες του δήμου και τα πυροσβεστικά οχήματα ήρθαν αργότερα, ενώ τα εναέρια μέσα ήρθαν όταν η φωτιά είχε ήδη μπει μέσα στο χωριό», καταγγέλλει ο κ. Στασινόπουλος.

Οι πολίτες στην κοινότητα Λάλα είπαν στον Αλέξη Τσίπρα που βρέθηκε και συζήτησε μαζί τους πως δεν είχαν καμία βοήθεια στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και τώρα έχουν μείνει χωρίς εισόδημα αφού χάθηκαν οι καλλιέργειες τους και τα κοπάδια τους. «Πρέπει να συμπεριληφθούν στα μέτρα προστασίας και όσοι δεν κάηκαν ολοσχερώς οι επιχειρήσεις και οι καλλιέργειες τους στην Ηλεία, όπως ακριβώς ανακοίνωσε η κυβέρνηση και στην Εύβοια» τόνισαν οι κάτοικοι, αφού  στην καλύτερη των περιπτώσεων και αυτοί θα μείνουν 5 χρόνια χωρίς εισόδημα.

«Θεωρώ αυτονόητο το αίτημά σας, οτιδήποτε θετικό γίνει σε άλλες περιοχές της χώρας πρέπει να γίνει και για την Ηλεία η οποία είναι πολλάκις χτυπημένη» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής και των ευθυνών του, ούτε της ανικανότητας του επιτελικού κράτους, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

«Δυστυχώς το μέγεθος της καταστροφής υπερβαίνει κάθε εκτίμηση που μπορεί να κάνει κανείς αν δεν έρθει να το δει διά ζώσης. Μέσα σε μια βδομάδα πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δασικής έκτασης έχουν καεί. Ενδεχομένως πάνω από 200 κατοικίες να έχουν καεί ολοσχερώς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική αλλά και ανθρωπογενή καταστροφή που έχει γίνει από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» τόνισε ο Α. Τσίπρας.

«Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βρω ανταπόκριση στην έκκληση που έκανα πριν από δύο μέρες για να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο συμφωνίας στη σοβαρότητα και στην υπευθυνότητα».

«Ακούγοντας σήμερα και βλέποντας τον πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη εγώ αλλά και ο κάθε πολίτης αισθάνεται μεγαλύτερη ανησυχία και μεγαλύτερη ανασφάλεια τούτες τις ώρες. Δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής, δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού και της ανικανότητας του επιτελικού κράτους, δυστυχώς δεν έχει συνειδητοποιήσει και το μέγεθος των ευθυνών του. Υπάρχουν κάποιες στιγμές όπου η διαρκής προσπάθεια ωραιοποίησης και προπαγάνδας προσκρούει στο τείχος της πραγματικότητας», είπε, τονίζοντας ότι «και τώρα είναι μία τέτοια στιγμή, όχι άλλη προπαγάνδα, όχι άλλη ωραιοποίηση, όχι άλλα ξύλινα λόγια» δήλωσε σχετικά με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέχει ο κ. Τσίπρας είπε: «Απευθύνω ένα υπαρξιακό ερώτημα αγωνίας για τους ανθρώπους των καμένων περιοχών, διότι δεν είναι μονάχα ένα ζήτημα το πώς θα περάσουνε μια βδομάδα, δυο βδομάδες, ένα μήνα. Το ερώτημα είναι πώς θα μείνουν στον τόπο τους, στην ύπαιθρο χώρα που έχει καταστραφεί, πώς θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, με τί δουλειές θα ασχοληθούν για να έχουν ένα ελάχιστο εισόδημα, ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να ζήσουν», ενώ χαρακτήρισε την «πρόταση των επτά σημείων» που κατέθεσε, «μία βάση για να υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης».

Τέλος, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε:  «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτό το κύμα, το κίνημα εθελοντισμού των δασοπυροσβεστών αλλά και στο κύμα εθελοντισμού από άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα που αυτή τη στιγμή δίνει ελπίδα και κουράγιο μέσα στη μαυρίλα του φυσικού περιβάλλοντος»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα