ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ “Η Αθήνα όμηρος των ναρκωτικών”

Το ότι η αστυνόμευση στην πρωτεύουσα είναι ανύπαρκτη είναι γνωστό τοις πάσι, ανεξάρτητα από ότι δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας. Όπως γνωστό είναι τοις πάσι πως η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί. Και φυσικά όταν η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί, η αστυνόμευση είναι ελλιπής, τότε και ο πλέον αδαής μπορεί να συνειδητοποιήσει πως όσα κατήγγειλαν οι 93 καθηγητές της νομικής αποτυπώνουν το τι ακριβώς συμβαίνει στην μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πανεπιστημιακή σχολή.

Μετά, λοιπόν, την επιστολή απόγνωσης των καθηγητών της Νομικής, ακολουθεί μία νέα επιστολή. Αυτή τη φορά έχει παραλήπτη τον προσωρινό ένοικο του Μαξίμου, τον Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο ζητούν να λάβει άμεσα μέτρα ως πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της δημόσιας χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών στην Αθήνα. Την επιστολή αυτή απέστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων μαζί με άλλους 18 Αθηναίους. Ο Γιώργος Καμίνης επισημαίνει ότι τα υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, είτε δεν έχουν σχέδιο, είτε δείχνουν εντελώς απρόθυμα να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

«Μετά τα όσα συζητήσαμε στην προ ενός έτους μεταξύ μας συνάντηση, σας επισημαίνω ότι δυστυχώς η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Διαπιστώνω ότι το υπουργείο Υγείας στερείται κάθε σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνει εντελώς απρόθυμη να ασκήσει τα καθήκοντά της», σημειώνει ο κ. Καμίνης στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και υπογραμμίζει ότι «η δημόσια διακίνηση και χρήση ναρκωτικών στην Αθήνα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο».

Στην επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα, την οποία συνυπογράφουν 18 Αθηναίοι που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων, ο κ. Καμίνης επισημαίνει ότι η αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης «είναι ζήτημα κοινωνικής πολιτικής, είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι ζήτημα ασφάλειας και απαιτεί στενή και αξιόπιστη συνεργασία των υπουργείων Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης».

Ο δήμαρχος Αθηναίων ζητεί από τον πρωθυπουργό η ΕΛ.ΑΣ. να προστατεύσει τους πολίτες από το εμπόριο ναρκωτικών, η διάθεση υποκαταστάτων να γίνεται μέσα στα νοσοκομεία, καθώς και να θεσμοθετηθεί η λειτουργία κλειστών χώρων χρήσης ναρκωτικών ουσιών κάτω από ιατρική επιτήρηση.

Το κείμενο της επιστολής

Αναλυτικά η επιστολή που απέστειλε ο Γιώργος Καμίνης και οι 18 Αθηναίοι είναι η ακόλουθη:

“Η δημόσια διακίνηση και χρήση ναρκωτικών στην Αθήνα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Κεντρικές γειτονιές έχουν μετατραπεί σε χώρους εμπορίας ναρκωτικών. Στους δρόμους συνάνθρωποί μας κάνουν χρήση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια των περαστικών.

Δεδομένου ότι με βάση τον ισχύοντα νόμο 4139/2013, προεδρεύετε της Διυπουργικής Επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών, στην οποία συμμετέχει και ο Εθνικός Συντονιστής Αντιμετώπισης των Ναρκωτικών, και μετά τα όσα συζητήσαμε στην προ ενός έτους μεταξύ μας συνάντηση, σας επισημαίνω ότι δυστυχώς η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Διαπιστώνω ότι το υπουργείο Υγείας στερείται κάθε σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνει εντελώς απρόθυμη να ασκήσει τα καθήκοντά της. Η καταπολέμηση της ουσιοεξάρτησης δεν είναι ένα μονοδιάστατο πρόβλημα. Είναι ζήτημα κοινωνικής πολιτικής, είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι ζήτημα ασφάλειας. Απαιτεί στενή και αξιόπιστη συνεργασία των υπουργείων Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Ο δήμος Αθηναίων ασκεί στο ακέραιο την περιορισμένη αρμοδιότητά του στο επίπεδο της πρόληψης, συνεργαζόμενος συστηματικά με δημόσιους φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι διαθέτουν τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε θέματα ουσιοεξάρτησης. Ειδικότερα, ο δήμος συνεργάζεται με την Περιφέρεια Αττικής, τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και αξιόπιστες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καταδεικνύοντας την ανάγκη να περνάμε από τα λόγια στην πράξη.

Το ίδιο καλούμε να πράξουν και τα αρμόδια υπουργεία.

  1.     Όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της χώρας, να επιτραπεί η διάθεση υποκατάστατων μόνο στα νοσοκομεία και όχι σε χώρους στο κέντρο της πόλης. Δυστυχώς, προσφάτως ο ΟΚΑΝΑ έθεσε ξανά σε λειτουργία τα κέντρα χορήγησης μεθαδόνης στην οδό Καποδιστρίου και στην Γ’ Σεπτεμβρίου.
  2.     Να θεσμοθετηθούν χώροι ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης.
  3.     Η Ελληνική Αστυνομία να προστατεύσει τους πολίτες από το οργανωμένο εμπόριο ναρκωτικών και να απελευθερώσει τις γειτονιές της πόλης από τους στυγνούς εγκληματίες που τις έχουν μετατρέψει σε χώρους θανάτου.

Σε αυτή τη διεκδίκηση του αυτονόητου είμαστε όλοι μαζί. Σύμμαχοι για να ξαναδώσουμε στις γειτονιές μας την ανάσα που έχουν ανάγκη.

Την παρούσα επιστολή προσυπογράφουν τα μέλη της πρωτοβουλίας που συγκροτήσαμε πρόσφατα στο Δημαρχείο της Αθήνας, τα ονόματα των οποίων μπορείτε να βρείτε στο συνημμένο αρχείο”.

Την επιστολή υπογράφουν πέραν του Γιώργου Καμίνη οι Γιάννα Αλιβιζάτου (Δικηγόρος), Γιώργος Αρμένης (Σκηνοθέτης -Ηθοποιός), Ντίνος Αυγουστίδης (Ηθοποιός), Ορφέας Αυγουστίδης (Ηθοποιός), Αρετή Γεωργιλή (Ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου), Τάσος Γιαννόπουλος (Φοιτητής Νομικής), Στεφανία Γουλιώτη (Ηθοποιός), Νεφέλη Κουρή (Ηθοποιός), Στέλιος Μάινας (Ηθοποιός), Μένη Μαλλιώρη (Καθηγήτρια Ψυχιατρικής,  Ε.Κ.Π.Α), Κωνσταντίνα Μιχαήλ (Ηθοποιός), Μιμή Ντενίση (Σκηνοθέτης- Ηθοποιός- Συγγραφέας), Θανάσης Πετρίδης (Ιατρός), Γιούλικα Σκαφιδά (Ηθοποιός), Νίκος Σουρής (Φοιτητής Νομικής), Αιμιλία Υψηλάντη (Ηθοποιός), Έλενα Χαρμπίλα (Μουσικός), Χρήστος Χωμενίδης (Συγγραφέας).

Μανιάτης και Ποτάμι

Αντιδράσεις είχαμε και με την επιστολή των 93 καθηγητών. Και από τον Γιάννη Μανιάτη, καθηγητή και βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργό, αλλά και από το Ποτάμι.

Σε δήλωση του ο κ. Μανιάτης επισημαίνει: “Τι άλλο χρειάζεται επιτέλους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να προστατεύσει και στη Νομική Σχολή Αθήνας, αλλά και σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι την ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών, βιαιοπραγιών και παρανομίας; Η κραυγή αγωνίας των 93 καθηγητών Νομικής μακάρι να τους ξυπνήσει από τη νιρβάνα της αδιαφορίας και την ιδιοτέλεια της εξυπηρέτησης άθλιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων τους σε βάρος της νέας γενιάς, της έρευνας και της επιστήμης”.

Όσον αφορά το Ποτάμι στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Σεβαστουπόλεως επισημαίνει μεταξύ άλλων:  “Σίγουρα πάντως υπεύθυνη στάση και λύση δεν είναι ο στρουθοκαμηλισμός και το να «κρύβεται» κανείς πίσω από την επιτροπή Παρασκευόπουλου, ούτε βέβαια να απευθύνει «κατηγορίες» για έλλειψη προτάσεων από πλευράς των διοικήσεων των ΑΕΙ. Και προφανώς μόνο ασόβαρους δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς 93 Καθηγητές της Νομικής Σχολής (οι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά), οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα με επιστολή τους για τη συνεχιζόμενη κατάσταση βαριάς παρανομίας στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο της Νομικής. Μια κατάσταση άλλωστε που είναι γνωστή και ορατή σε όλους όσους απλά διέρχονται από εκεί. Είναι σαφές ότι το «νέο» θεσμικό πλαίσιο που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το άσυλο, σύμφωνα με το οποίο οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές δεν μπορούν να επέμβουν αυτεπάγγελτα σε αξιόποινες πράξεις, το εκμεταλλεύονται ξένα στοιχεία προς το πανεπιστήμιο, για τις πάσης φύσεως έκνομες ενέργειές τους. Και έτσι τελικά η κοινωνία παραμένει θεατής σε ένα κρυφτούλι τόσο παραβατικών συμπεριφορών, όσο και ευθυνών που κρύβονται πίσω από ανεφάρμοστους νόμους”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα