Επιστράτευση και Κίνα μπορεί να γίνουν… όπλα

Πριν από την αναχώρηση για την Κίνα την Τετάρτη θέλει να έχει επιλύσει το πρόβλημα με τις εξετάσεις ο πρωθυπουργός. Έτσι, από το πρωί ξεκίνησε η επίδοση των 88.000 φύλλων πορείας προς του εκπαιδευτικούς προκειμένου να ξεκινήσουν κανονικά την Παρασκευή οι πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτό έχει τονίσει σε όλους τους συνομιλητές του ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας τη σημασία για την κοινωνία να ολοκληρωθούν ομαλά οι εξετάσεις.

Την ώρα που οι εκπαιδευτικοί εμμένουν στην απόφασή τους για απεργία εν μέσω των εξετάσεων, αναζητώντας νομική φόρμουλα για να αντιμετωπίσουν την επιστράτευση, στο Μαξίμου τονίζουν πως «είναι ένας νομικά ορθός τρόπος και η κίνηση αυτή είναι πολιτικά επιβεβλημένη». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει μπροστά στις όποιες πιέσεις.

Όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, εάν ο πρωθυπουργός υποχωρούσε, τότε θα άνοιγε μία τεράστια δίοδος σε αιτήματα διαφόρων κοινωνικών ομάδων και  θα άνοιγε τις ορέξεις σε πολλούς. Έτσι η όλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, αλλά και οι θυσίες του λαού θα πήγαιναν στράφι. Κι αυτό διότι καμία συμφωνία με τους δανειστές δεν θα υλοποιείτο και φυσικά θα έπρεπε να αναμέναμε νέα μέτρα σε λίγες ημέρες.
Αυτό που τονίζουν από το Μαξίμου είναι πως η νέα γενιά δεν πρέπει να εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο πριν ακόμη ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στην Κίνα

Βέβαια, αυτή η εβδομάδα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την κυβέρνηση. Κι αυτό διότι από τη μία θα πρέπει να επιβληθεί η νομιμότητα με τις εξετάσεις και από την άλλη το ταξίδι στην Κίνα μπορεί να φέρει ευχάριστα νέα. Όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την εικόνα της κυβέρνησης. Εάν, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, στο Πεκίνο κλειστούν κάποιες συμφωνίες, τότε όλα θα είναι διαφορετικά.

Θα περάσει στην κοινωνία το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται παράλογα αιτήματα και εκβιασμούς, όμως πασχίζει να ανορθώσει την οικονομία, που είναι το πλέον σημαντικό.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο ταξίδι και ευελπιστούν ότι θα αναδειχθεί ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας ως «γέφυρας» στη Γηραιά Ήπειρο, ενώ θεωρούν ιδιαίτερα θετικό, τιμητικό και ενθαρρυντικό το ότι η νέα κινεζική ηγεσία προβάλλει ιδιαίτερα την επίσκεψη Σαμαρά στο Πεκίνο.

Ο Αντ. Σαμαράς θεωρεί ότι θα καταφέρει να ενισχυθούν περισσότερο οι σχέσεις των δυο χωρών και λέει ότι η περαιτέρω συνεργασία Ελλάδας και Κίνας εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα και αυτό μπορεί να γίνει μέσω της κινεζικής παρουσίας στην περιοχή μας και με γνώμονα ότι το Πεκίνο θέλει να έχει την ελληνική οικονομία ως γέφυρα στην Ε.Ε.

Πάντως, οι πιο μυημένοι και οι γνωρίζοντες καλά το παρασκήνιο των ελληνοκινεζικών σχέσεων αναφέρουν ότι πρέπει να κρατάμε χαμηλό καλάθι και να μην καλλιεργείται η εντύπωση πως, με το ταξίδι στην Κίνα, θα λυθούν όλα τα προβλήματα.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα