
Επιστρέφει εκεί που… έβριζε η Ουάσινγκτον
Επειτα από δύο «διαζύγια» οι ΗΠΑ ξαναέγιναν πλήρες μέλος της UNESCO - Η οικονομική "ταμπακιέρα" της υπόθεσης
Σαν τα ζευγαράκια που καβγαδίζουν άγρια, χωρίζουν και μετά τα ξαναβρίσκουν γιατί δεν μπορεί ο ένας χωρίς τον άλλον μοιάζει η σχέση των ΗΠΑ με την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, την γνωστή UNESCO, καθώς έπειτα από δύο «διαζύγια» επήλθε ξανά η επανένωση.
Η UNESCO αποτελεί έναν σημαντικό εξειδικευμένο διεθνή οργανισμό του ΟΗΕ που ιδρύθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1945, με στόχο την παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την επικοινωνία των λαών δια της εκπαίδευσης, των φυσικών και κοινωνικών επιστημών και του πολιτισμού. Η οργάνωση είχε μέχρι πρότινος ως μέλη της 193 κράτη και 11 συνδεδεμένα μέλη, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, οι οποίες όμως με τον Ρόναλντ Ρίγκαν στο προεδρικό τιμόνι τους επικαλέστηκαν το 1984 παρατυπίες στον προϋπολογισμό της και υποστηρίζοντας ότι η UNESCO είναι «άχρηστη» αποχώρησαν από τους κόλπους της εκείνη τη χρονιά.
Χρειάστηκε να περάσουν 19 χρόνια για να επανενταχθούν οι ΗΠΑ στην UNESCO τον Οκτώβριο του 2003 και άλλα 14 χρόνια για να αποχωρήσουν ξανά –τον Οκτώβρη του 2017, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ– αυτή τη φορά… αγκαζέ με το Ισραήλ. Οι δύο χώρες επικαλέστηκαν ως λόγο της «απόσχισής» τους τις «συνεχιζόμενες αντι-ισραηλινές θέσεις» της οργάνωσης.
Περασμένα ξεχασμένα όλα αυτά καθώς εδώ και λίγα 24ωρα οι ΗΠΑ είναι το 194ο πλήρες μέλος της UNESCO έχοντας ολοκληρώσει και τις τελευταίες διαδικασίες για την επανένταξή τους όπως ήταν η επίσημη αποδοχή εκ μέρους της Ουάσινγκτον του καταστατικού της οργάνωσης. Την περασμένη Κυριακή είχε υπάρχει τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με την γενική διευθύντριά της UNESCO, Οντρέι Αζουλέ, στην οποία ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποσχέθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει ενεργά τις δράσεις του οργανισμού για την εκπαίδευση στην Αφρική, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ουκρανία, την ελευθερία του Τύπου και τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.
«Η επιστροφή των ΗΠΑ στους κόλπους της UNESCO είναι ουσιαστική» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Αζουλέ, κάνοντας λόγο για «νίκη». Φυσικά οι αναφορές περί «νίκης» δεν έχουν μόνο ηθική ή επικοινωνιακή υπόσταση αλλά και καθαρά οικονομική. Κι αυτό διότι η δεύτερη επιστροφή των ΗΠΑ στην UNESCO θα ανακουφίσει σημαντικά την δημοσιονομική ευρωστία της οργάνωσης δεδομένου ότι οι εισφορές των ΗΠΑ κάλυπταν το 22% του προϋπολογισμού της. Μάλιστα η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί ότι θα καταβάλει όλες τις καθυστερημένες οφειλές της, που φτάνουν τα 619.000.000 δολάρια, ποσό μεγαλύτερο από τον ετήσιο προϋπολογισμό της UNESCO που ανέρχεται στα 534 εκατ. δολάρια.