Επιστρέφει ζεστό χρήμα ο Κυριάκος

Μπαίνει σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο της κυβέρνησης για την μείωση των λογαριασμών, ενώ δίνει έκτακτη αποζημίωση από τον Δεκέμβριο, αναστέλλοντας την ρήτρα αναπροσαρμογής

Φραγή στους τρελούς λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος επιδιώκει να βάλει η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη το απόγευμα και εξειδίκευσαν οι υπουργοί χθες το πρωί.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στο Μαξίμου ισχυρίζονται ότι με το εθνικό σχέδιο αφενός μεν θα καταφέρουν να μειώσουν στο 80% τις επιβαρύνσεις, αφετέρου δε να υπάρξει μία αποκλιμάκωση των καταναλωτικών αγαθών, καθώς ένα μεγάλο πρόβλημα των επιχειρήσεων οι «τρελοί λογαριασμοί» επιλύεται.  Η νέα παρέμβαση χρηματοδοτήθηκε από τον προϋπολογισμό και από τους πόρους του ταμείου ενεργειακής μετάβασης.

Η απόφαση για παρέμβαση ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό και είχε αποφασιστεί να ανακοινωθεί μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ στις 19 Μαΐου. Όμως θεωρήθηκε πολύ αργά και γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε να ανακοινωθεί το εθνικό σχέδιο νωρίτερα και να τρέξει άμεσα. Επίσης στο Μαξίμου θορυβήθηκαν με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούσε ως σύνθημα τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για να πείσει τα μέλη του να προσέλθουν να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της 15ης Μαΐου. Το «ψηφίζουμε όλοι τους στέλνουμε πίσω τον λογαριασμό» που επικοινωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω των social media ήταν το καμπανάκι που ήχησε στο Μαξίμου σε συνδυασμό με την τελευταία δημοσκόπηση της Alco, όπου οι πολίτες εξέφρασαν σε μεγάλο ποσοστό την δυσαρέσκεια τους για την ακρίβεια, ενώ και στα ποσοστά της Νέα Δημοκρατίας παρουσιάστηκε υποχώρηση.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο είδαν ότι οι πολίτες ζητούν παρέμβαση κι επειδή και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, κάτι που σημαίνει ότι η ενεργειακή κρίση δεν υπάρχει περίπτωση να αποκλιμακωθεί σύντομα, αποφάσισαν να δράσουν άμεσα. Εξάλλου όλοι ψιθυρίζουν ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία στην Ε.Ε. για κοινή πολιτική στην αντιμετώπιση της ακρίβειας που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, όμως κανείς δεν βάζει το χέρι του στο ευαγγέλιο, ότι αυτό θα συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα (30 και 31 Μαΐου). Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμα του τόνισε πως «μακάρι να μπορέσουμε να πετύχουμε και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία».

Διττός στόχος

Οπότε η παρέμβαση έχει διττό στόχο. Από την μία να «ξεφουσκώσουν» οι λογαριασμοί για το ηλεκτρικό και να σταλεί ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση έχει τις λύσεις και από την άλλη να «αφοπλίσουν» τα συνθήματα της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προς ώρας το μόνο που λέει είναι να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας, το οποίο αυτός δημιούργησε και να ζητά από τους πολίτες να μην πληρώνουν την ρήτρα αναπροσαρμογής που είναι ευρωπαϊκό εργαλείο και ισχύει και στη χώρα μας εδώ και μία δεκαετία.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης έγιναν με πλαφόν στην τιμή της χονδρικής, όπου τίθεται ανώτατο όριο για να αδρανοποιηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής. Επίσης η κυβερνητική παρέμβαση έχει αναδρομική ισχύ, καθώς θα επιστραφεί το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και το Μάιο, ενώ το όριο της έκτακτης αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου θα υπάρξει κάλυψη κατά 50% της αύξησης στην κατανάλωση και πέρα από τις 300 κιλοβατώρες, ενώ η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κυρίες κατοικίες.  Οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία. Τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%. Και τέλος θα υπάρξει σύστημα αποσύνδεσης διεθνών αυξήσεων φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Η αγωνία όλων στο Μαξίμου είναι να δουν-μετά τη γενναία ομολογουμένως παρέμβαση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος- και αποκλιμάκωση των τιμών στα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Διότι εκεί είναι το μυστικό. Το να μειωθούν οι τιμές στα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Και αυτό διότι όπως αναμένουν οι ειδικοί ο πληθωρισμός θα κτυπήσει διψήφιο νούμερο ξεπερνώντας το 10% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση αυτά τα μέτρα πλέον στο Μαξίμου αναμένουν να υποχωρήσει ο πληθωρισμός μετά από λίγο καιρό της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου, πράγμα που σταδιακά θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών.

Διότι όλο το μυστικό είναι αυτό. Δηλαδή η αποκλιμάκωση των τιμών, ειδικά ενόψει του καλοκαιριού. Επίσης το οικονομικό επιτελείο στην μάχη κατά της ακρίβειας θέλει να κρατήσει στο οπλοστάσιο του την μείωση του ΦΠΑ στο 6%. Δηλαδή να μην αναγκαστεί να μειώσει το ΦΠΑ, καθώς είναι ένας φόρος που είναι ο πλέον αποδοτικός για τα δημόσια ταμεία, μαζί με τον ΕΝΦΙΑ. Οπότε είναι προτιμότερο να υπάρξει νέα επιταγή ακρίβειας ύψους 200 ευρώ για τους ευάλωτους από την μείωση του ΦΠΑ. Λιγότερο θα κοστίσει.

Κέρδισε εντυπώσεις

Αναμφίβολα με το Εθνικό Σχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εντυπώσεις και αυτό φάνηκε και από το πώς πάγωσε το χαμόγελο του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση των μέτρων, όταν έμαθε ότι την επομένη θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης για την κοινωνία οριζόντια.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προς ώρας δεν έχει καταθέσει μία πρόταση για το πώς θα πληρώνουν λιγότερα χρήματα τα νοικοκυριά. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να ενεργοποιήσει το κίνημα «Δεν πληρώνω», ελπίζοντας σε μία θετική έκβαση στα δικαστήρια από τις προσφυγές των Δικηγορικών Συλλόγων. Όμως το πιθανότερο είναι να πάρει στο λαιμό του κάποιους αφελείς, όπως έκανε και πριν μία δεκαετία με το Κίνημα «Δεν πληρώνω τα διόδια». Τελικά επί ημερών κυβέρνησης Τσίπρα του έσερναν πρώην στελέχη στα δικαστήρια και τους έκαναν κατασχέσεις επειδή δεν πλήρωναν τα διόδια με εντολή της Κουμουνδούρου. Τουναντίον το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε τροπολογία για πλαφόν στην τιμή της λιανικής κι επέμεινε και μετά την ανακοίνωση των μέτρων.

Πλέον η πρώτη κόντρα στην Βουλή για τις νέες παρεμβάσεις αναμένεται να δοθεί στις 12 Μαΐου, όπου έχει προγραμματιστεί η ψήφιση της αμυντικής συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει να γίνει ειδική προ ημερησίας συζήτηση για την ενεργειακή κρίση, η οποία αναμένεται να προσδιοριστεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα