Επιστροφή στην εσωστρέφεια…

Όπως όλα δείχνουν, άλλοι θα πρέπει να διασώσουν την Kεντροαριστερά όσο το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να σώσει τον εαυτό του. Την ίδια ώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος ετοιμάζει βαλίτσες για να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος. Ολοένα και περισσότερα στελέχη τού κάνουν σαφές πως ο χρόνος του τελείωσε…

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Η επιστροφή του Ανδρέα Λοβέρδου στο ΠΑΣΟΚ, έστω και άτυπα, δεν μπόρεσε να αναστρέψει το κλίμα εσωστρέφειας που έχει γονατίσει τη Χαριλάου Τρικούπη. Η δε Ελιά, αντί να συσπειρώσει τα «πράσινα» στελέχη, αποδεικνύεται πως λειτούργησε διασπαστικά. Και όσο το συνέδριο θα καθυστερεί, τόσο το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου θα διολισθαίνει προς την… εξαφάνιση!

Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις εκείνων που ζητούν εδώ και τώρα αλλαγή ηγεσίας ούτε και η άρνηση κορυφαίων στελεχών να μπουν στη Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα διασπασθεί σε δεκάδες κομμάτια εκπροσωπώντας άλλο το κόμμα του Γ. Παπανδρέου, άλλο το κόμμα του Ανδ. Παπανδρέου, άλλο τους εκσυγχρονιστές και πολλά μικρότερα το «εγώ» εκείνων που τα εκπροσωπούν.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως εκ του αποτελέσματος κρίνεται, δεν στάθμισε σωστά τη δήλωσή του περί ιδρυτικού συνεδρίου της Ελιάς. Γιατί αυτό το συνέδριο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες άλλων χώρων (π.χ. της ΔΗΜΑΡ του Σπύρου Λυκούδη), πολύ δύσκολα θα προσπεράσει τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ. Και όλα δείχνουν πως οδεύουμε προς ένα συνέδριο με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, εκτός από τη… μακροημέρευση του Ευ. Βενιζέλου στον «πράσινο» προεδρικό θώκο.

Αναπάντητο προς το παρόν μένει το ερώτημα ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Οι μνηστήρες του θώκου είναι πολλοί, αλλά αυτή τη στιγμή κανείς δεν φαίνεται ικανός να μπορέσει να συσπειρώσει γύρω του επαρκείς δυνάμεις για να του εξασφαλίσουν εκεχειρία την επόμενη μέρα στο εσωκομματικό μέτωπο.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρηθεί πως απόπειρα θα κάνει τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ από την κούρσα διαδοχής απίθανο θεωρείται να απέχει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο γραμματέας του κόμματος, άλλωστε, θα αποπειραθεί να συνδυάσει το παλιό και το νέο εκπροσωπώντας αρκετές από τις τάσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι η όποια –αν τελικά γίνει– παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου. Εκτιμάται πως αν ο πρώην πρωθυπουργός ταχθεί υπέρ κάποιου υποψηφίου έστω και παρασκηνιακά, τότε το τσεκούρι του πολέμου να θαφτεί έστω και προσωρινά δίνοντας περίοδο χάριτος στη νέα ηγεσία.

 

Εκνευρισμός…

Η τακτική που έχουν επιλέξει τα «πράσινα» στελέχη έχουν ενοχλήσει την ηγεσία του κόμματος, η οποία μάλιστα υποχρεώθηκε να βγάλει ανακοίνωση για να… μαλώσει τα στελέχη της.

«Κάποιοι που περίμεναν την εκλογική συντριβή της παράταξης για να διαλύσουν την κυβερνητική σταθερότητα, να ανακόψουν την ασφαλή πορεία της χώρας και να υποτάξουν την παράταξη στο άρμα της λαϊκιστικής ανευθυνότητας, πρέπει να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα και να πάψουν να προσβάλλουν τους πολίτες που στάθηκαν δίπλα στην παράταξη, τους υποψήφιους και τα στελέχη που έδωσαν τη μάχη των εκλογών και τελικά την ίδια τη χώρα χάριν της οποίας υπάρχει ιστορικά το ΠΑΣΟΚ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος είχε και προεκλογικά χρησιμοποιήσει ανάλογη επιχειρηματολογία, θέτοντας το δίλημμα των εκλογών, ωστόσο στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που ξεκαθαρίζει ότι αυτοί που «θέλουν να διαλύσουν την κυβερνητική σταθερότητα» βρίσκονται εντός του Κινήματος.

Από το περιβάλλον του Ευ. Βενιζέλου ξεκαθαρίζουν πως σήμερα δεν έχουν το δικαίωμα να μιλούν όσοι σιώπησαν στην προεκλογική περίοδο αντί να ενισχύσουν την προσπάθεια που γινόταν.

Στο στόχαστρο περισσότερο από όλους έχει μπει ο Θάνος Μωραΐτης, ενώ οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναφέρονται πολύ προσεκτικά στον Κώστα Σκανδαλίδη. Το πρόβλημα για τη σημερινή ηγεσία του κόμματος έχει να κάνει με την επόμενη μέρα και την πολιτική των συνεργασιών που θα επιλεχθούν. Και αυτό καθώς είναι ξεκάθαρο πως αν αυτός που θα διαδεχθεί τον Ευ. Βενιζέλο επιλέξει τη στρατηγική συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε αρκετά στελέχη πρώτης γραμμής σήμερα θα κληθούν να αποχωρήσουν. Πρόκειται για όλους εκείνους που τα τελευταία χρόνια έχουν σταθεί στο πλευρό του προέδρου στηρίζοντας τη μνημονιακή πολιτική, αλλά κυρίως τη συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία. Ανάμεσά τους βέβαια και ο Ανδρέας Λοβέρδος και οι συνεργάτες του.

Το ερώτημα που θα κληθούν τότε να απαντήσουν είναι αν θα είναι αρκετοί για να συμμετάσχουν στην όποια προσπάθεια ανασυγκρότησης του… κέντρου και όχι της κεντροαριστεράς. Εναλλακτικά, οι επιλογές τους θα είναι είτε η αποχώρηση από την πολιτική είτε η μεταγραφή στη Νέα Δημοκρατία.

 

Από την αρχή

Την ίδια ώρα που η Χαριλάου Τρικούπη βράζει, μια ομάδα πρώην συνεργατών του Γ. Παπανδρέου –κυρίως στελέχη που υπηρέτησαν στον κρατικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του– εμφανίστηκε στο διαδίκτυο, με την επωνυμία «Άλφα Βήτα», αναρτώντας βίντεο με φωτογραφίες από τα παιδικά τους χρόνια με στόχο, όπως αναγράφουν οι ίδιοι, να ξεκινήσουν «από την αρχή, αλλά όχι από το μηδέν».

Αν και συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού αρνούνται να σχολιάσουν τη συγκεκριμένη κίνηση, η εμφάνισή της, σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση του πρώην συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, Π. Γερουλάνου, το άρθρο του κ. Μωραΐτη και τις αιχμές του Δ. Ρέππα, προδιαθέτουν για ραγδαίες εξελίξεις…

Διαβάστε επίσης