Επιστροφή στην κανονικότητα με ασφάλεια

Τα καμπανάκια που ήχησαν στο Μαξίμου από δημοσκόπηση που δείχνουν ότι αυξήθηκε η δυσαρέσκεια

Παρά το γεγονός ότι αρχικές δηλώσεις αισιοδοξίας των ειδικών επιστημόνων για το τέλος της πανδημίας έχουν υποχωρήσει αισθητά, εν τούτοις στο Μαξίμου έχουν ξεκινήσει σχέδια επί χάρτου για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σχεδόν σε καθημερινή βάση ο πρωθυπουργός έχει εντάξει στις επικοινωνίες του επαφές και με επιστήμονες και με ξένους ηγέτες αναμένοντας τις ευχάριστες ειδήσεις για το πότε θα έχει τιθασευτεί το θεριό του covid. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε επικοινωνία και με τον Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και με τον Ηλία Μόσιαλο. Μάλιστα, με τον κ. Μόσιαλο έχει περισσότερες επικοινωνίες, καθώς ο διαπρεπής επιστήμονας και εκπρόσωπος της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς για τα θέματα που άπτονται του κορωνοϊού είναι από την πλευρά των αισιόδοξων, ενώ ο κ. Τσιόδρας είναι περισσότερο σκεπτικιστής.

Το βέβαιο είναι, όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, πως δεν μιλάμε για επιστροφή άνευ όρων στην κανονικότητα. Απλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί –και αυτό τονίζει σε όλες τις συσκέψεις–  όταν έρθει η ώρα τής εν μέρει επιστροφής στην κανονικότητα να γίνει με σύνεση και δίχως να καταργηθούν μονομιάς όλα τα υγειονομικά μέτρα και όλα τα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των πολιτών. Και το μήνυμα που θέλει να περάσει στην κοινωνία είναι ότι ημέρα με την ημέρα θα κερδίζουμε πίσω τη ζωή μας, αναλογιζόμενοι και τις απώλειες, αλλά και ότι δεν πρέπει να προκληθεί νέα ασφυκτική πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Από την άνοιξη

Ο βασικός στόχος του πρωθυπουργού για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι να φτάσουμε στον Μάιο δίχως υγειονομικές αναταράξεις, ώστε να κυλήσει ομαλά η τουριστική περίοδος, όπου αναμένεται εξόχως κερδοφόρα για τη χώρα μας με βάση τις προκρατήσεις και τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί.  Βέβαια, στο Μαξίμου ελπίζουν ότι η τουριστική κίνηση θα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, δηλαδή από τις αρχές Απριλίου. Μάλιστα, όπως λένε αξιόπιστες πηγές, «εάν η πανδημία πάει καλά και επαληθευθούν οι προβλέψεις των επιστημόνων, τότε οι διακοπές του Πάσχα θα σημάνουν την επίσημη έναρξη μίας εξαιρετικής τουριστικής περιόδου». Εάν ισχύσει αυτό το σενάριο, τότε αναμένουν πως θα υπάρξει και μεγάλη ζήτηση και από τους Έλληνες που θα θέλουν να αποδράσουν κάπως πιο ελεύθεροι, μετά από δύο χρόνια τεράστιων περιοριστικών μέτρων. Και παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει πρόβλημα σε όλα τα νοικοκυριά με τις ανατιμήσεις.

Η συνολική εικόνα για τη μετάλλαξη «Ο» προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό σε μία κρίσιμη συγκυρία, με την κοινή γνώμη να είναι στα όριά της και την οικονομία να μπαίνει σε τροχιά εξωστρέφειας σε ένα ελπιδοφόρο 2022. Το πρόγραμμα των εμβολιασμών προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ η αύξηση της συμμετοχής στις ηλικίες άνω των εξήντα σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον των γονέων για τα παιδιά από πέντε ετών και άνω, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για το χτίσιμο ανοσίας και την προστασία της κοινής γνώμης.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για μία χρυσοφόρα τουριστική περίοδο

Η οικονομική κρίση

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η πανδημία σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις που έχουν προκληθεί από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση έχουν αυξήσει τη δυσαρέσκεια του κόσμου. Μία δυσαρέσκεια, η οποία έχει πυροδοτηθεί και από τις καραντίνες, αλλά και τα περιοριστικά μέτρα. Όπως φάνηκε και από την τελευταία δημοσκόπηση της Prorata – μιας εταιρείας που πάντα δείχνει μεγάλο σεβασμό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης–, η ακρίβεια και η πανδημία αναδεικνύουν τα βασικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Μάλιστα, η ακρίβεια για πρώτη φορά εκθρόνισε την πανδημία από την πρώτη θέση της ανησυχίας των πολιτών. Και το ανησυχητικό τρίπτυχο για την κυβέρνηση είναι ότι στην 3η θέση με τα αρνητικά είναι οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας.

Όπως γίνεται αντιληπτό, και μόνο αυτά τα στοιχεία είναι αρκετά για να προτάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη στροφή προς την καθημερινότητα και την ανακούφιση των νοικοκυριών για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση που προκαλεί τεράστια προβλήματα στην αγορά.  Κατανοεί κανείς πως η οικονομία και η ανάγκη κοινωνικής πολιτικής είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, καθώς «απέρχεται» όπως όλα δείχνουν η πανδημία.

Όλο αυτό το κλίμα ανησυχίας το αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν στέκεται μόνο στο γεγονός ότι η Ν.Δ. εξακολουθεί να προηγείται και στην πρόθεση ψήφου, αλλά και στην καταλληλότητα διακυβέρνησης. Αυτό που σίγουρα αποτελεί προϊόν συζήτησης είναι ότι οι πολίτες πλέον δεν διστάζουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τα λάθη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Γι’ αυτό και οι αρνητικές απόψεις για την ορθή αντιμετώπιση της πανδημίας έφτασαν στο 61%. Όταν πριν από 10 μήνες το ποσοστό ήταν κάτω του 40%.

Ένα άλλο ζήτημα που έγινε αντικείμενο μελέτης της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, αλλά συνολικά όλων των ερευνών κοινής γνώμης είναι ότι μόλις το 7% των ερωτηθέντων δηλώνει πως πληρώνει με άνεση τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου. Ένα 28% δηλώνει ότι μπορεί να πληρώσει με ορισμένες δυσκολίες, ενώ το 39% ότι μπορεί να τους πληρώσει με πολλές δυσκολίες και το 24% ότι δεν μπορεί να πληρώσει. Επίσης, για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, το 41% απαντά πως οι τιμές έχουν αυξηθεί πολύ, το 38% αρκετά και μόλις το 18% ότι έχουν αυξηθεί λίγο.

Βέβαια, εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι καταγράφηκε η δυσαρέσκεια των πολιτών, όταν ήρθε η ώρα για να επιλέξουν οι ερωτηθέντες ποιον θα ψηφίσουν εάν διεξαχθεί εκλογές η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να διατηρεί ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, απλά στη συγκεκριμένη εταιρεία η διαφορά είναι μονοψήφια.

Αυτό εξηγείται ότι παρά τη δυσαρέσκεια οι πολίτες δεν βλέπουν εναλλακτική λύση στον ορίζοντα. Οπότε προτιμούν τη σιγουριά της Νέας Δημοκρατίας, παρά νέες περιπέτειες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι εκεί θέλει να παρέμβει το Μαξίμου με την επιστροφή στην κανονικότητα. Δηλαδή, να αυξήσει τη διαφορά και να αποκτήσει η διαφορά θετικό αντίκτυπο. Όχι η επιλογή για την κυβέρνηση να είναι ως το λιγότερο κακό, αλλά να προσβλέπει ο ψηφοφόρος, ότι πραγματικά υπάρχει όραμα για το μέλλον.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα