Επιστροφή στον ρεαλισμό

Το είπε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: το στίγμα του κινήματος είναι διακριτό μέσα στην κυβέρνηση. Άλλωστε, είναι απαραίτητο για τη Χαριλάου Τρικούπη να δημιουργήσουν μια σανίδα σωτηρίας. Απευκταίες οι εκλογές, αλλά κανείς ποτέ δεν ξέρει…

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Μετά τους πανηγυρισμούς για τη νίκη στις ευρωεκλογές, στο ΠΑΣΟΚ επέστρεψαν στον ρεαλισμό. Και αυτός δεν είναι άλλος από το γεγονός πως το κόμμα αν βρεθεί εκ νέου μπροστά στις κάλπες θα διεκδικήσει τα ποσοστά του Συνασπισμού επί προεδρίας Δαμανάκη. Και η επίτροπος είναι εκεί για να τους εξηγήσει τι θα σημάνει αυτό για τον χώρο.

Δεν είναι μυστικό πως στη Χαριλάου Τρικούπη σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν τις εκλογές. Όχι μόνο για τους λόγους που ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραθέτει σε κάθε ευκαιρία, αλλά κυρίως γιατί επιθυμούν να κερδίσουν χρόνο μήπως και καταφέρουν να ανακτήσουν δυνάμεις. Όμως η εκλογή προέδρου είναι ο χρονικός ορίζοντας ασφαλείας. Αν και καταβάλλονται προσπάθειες από το κυβερνητικό μπλοκ να βρεθούν οι απαραίτητες ψήφοι που δεν θα επιτρέψουν τη διάλυση της Βουλής, κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει τι θα γίνει.

Αυτό είναι και το βασικότερο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό επιχειρούν να λύσουν με αντάρτικο μέσα στην κυβέρνηση, αλλά και με δηλώσεις σοσιαλιστικής υφής σαν βγαλμένες από το παρελθόν.

Ανδρέας Λοβέρδος και Πάρις Κουκουλόπουλος αγγίζουν τα θέματα που θα μπορούσαν να έχουν απήχηση στο εκλογικό σώμα (κυρίως απολύσεις) και δείχνουν πως δεν θα συμβιβαστούν εύκολα. Και δεν πρόκειται για τυχαία στελέχη, αλλά για δύο από τους βασικούς συνομιλητές του Ευάγγελου Βενιζέλου έστω και αν οι σχέσεις τους έχουν περάσει από σαράντα κύματα.

Είναι όμως και εκείνοι που θα επιχειρήσουν να διαχειριστούν την επόμενη μέρα, καθώς γίνεται πλέον σαφές πως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμος για τη μεγαλειώδη έξοδο παραδίδοντας στον διάδοχό του.

Δεν είναι τυχαίο πως στη σύσκεψη που είχε με τα «πράσινα» κυβερνητικά στελέχη ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να διασφαλιστεί το διακριτό στίγμα του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, τονίζοντας μάλιστα πως είναι εκπρόσωποι της παράταξης στα υπουργεία που τους ανατέθηκαν και οφείλουν να λειτουργούν ως πολιτικά στελέχη και να έχουν συνεχώς την πλήρη εικόνα χωρίς να εγκλωβίζονται από τις τυπικές τους αρμοδιότητες. Για ακόμα μια φορά επιχείρησε να τραβήξει διαχωριστική γραμμή με τη Ν.Δ.

 

Εσωκομματικό πεδίο

Την ίδια ώρα, στο εσωκομματικό πεδίο οι αντιμαχόμενες πλευρές φαίνεται να έχουν θάψει το τσεκούρι του πολέμου οδηγούμενοι κυρίως από το ένστικτο της επιβίωσης. Προτεραιότητα είναι το μοίρασμα της εξουσίας μέσα από συμμαχίες που θα οδηγήσουν στην επόμενη ηγετική ομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαχωριστικές γραμμές έχουν πέσει και οι επαφές των «πράσινων» στελεχών (όλων των τάσεων) είναι πυκνές πλέον και στο προσκήνιο. Ίσως είναι η μοναδική φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Κοινό συμπέρασμα όλων είναι πως ο χρόνος του Ευάγγελου Βενιζέλου εξαντλείται και πως άμεσα θα πρέπει κλείσουν οι συμφωνίες που θα αναδείξουν την ίδια ηγεσία. Και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που στο συνέδριο να περάσει το μήνυμα της ομόνοιας χωρίς γκρίνιες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν εκ νέου στην εσωστρέφεια.

Και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να γνωρίζει πως μετρά αντίστροφα και προτεραιότητα είναι η προώθηση των διαδικασιών για τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς, της διάδοχης δηλαδή κατάστασης, καθώς εκτιμά πως αν το εγχείρημα της Ελιάς ολοκληρωθεί πριν από την αποχώρησή του θα το πιστωθεί και θα περιορίσει την εκ των υστέρων κριτική που θα δεχθεί.

 

Η προγραμματική συμφωνία

Προς το παρόν στη Χαριλάου Τρικούπη δεν προτίθενται να αναλάβουν καμία πρωτοβουλία και για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. Περιμένουν πρώτα να δουν τι στάση θα τηρήσει το επόμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη κεντροαριστερά, ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, το βάρος θα πέσει στην προσπάθεια ανακούφισης των πολιτών που έχουν πληγεί από την κρίση, μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών, όπως πολλάκις σημειώνουν «πράσινα» στελέχη. Δεν αποφεύγουν μάλιστα τον πειρασμό της κινδυνολογίας, εκτιμώντας ότι «μπορεί να οδηγηθούμε σε τραγωδία» αν δεν ολοκληρωθεί με ασφαλή τρόπο η «μεγάλη διαπραγμάτευση» που θα αφορά και τη βιωσιμότητα του χρέους και η οποία προσδιορίζεται χρονικά για το φθινόπωρο. Σε αυτό το σημείο και με τον φόβο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, σπεύδουν να καταγγείλουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας προκαταβολικά «τεράστια ευθύνη» στην περίπτωση που επιμείνει στην αρνητική του στάση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Επιπλέον, στο ΠΑΣΟΚ αφήνουν ανοιχτό παράθυρο να τεθεί μελλοντικά στους δανειστές ζήτημα αποκατάστασης σειράς αδικιών και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, κρίνοντας ότι η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην τόνωση της απασχόλησης και στην ανάπτυξη.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα