Επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και όχι κάλπες…

«Οι εκλογές, ο ανασχηματισμός και η υποτίμηση του νομίσματος δεν προαναγγέλλονται», έλεγαν οι παλιοί πολιτικοί, αλλά την τελευταία εικοσαετία έχουμε δει τα πάντα να αλλάζουν.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι, λοιπόν, είδαμε δύο ανασχηματισμοί να προαναγγέλλονται. Ο ένας τον Σεπτέμβριο του 2010 επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου κι ο άλλος το καλοκαίρι του 2020 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου ανήγγειλε τον ανασχηματισμό από το πρωί, αλλά κόντεψε να συμπληρωθεί 24ωρο μέχρι να ολοκληρωθεί, ενώ το καλοκαίρι του 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον εξήγγειλε σχεδόν 20 ημέρες νωρίτερα. Με την υποτίμηση ή διολίσθηση του νομίσματος έχουμε ξεμπερδέψει οριστικά από την εποχή που εισήλθαμε στη ζώνη του ευρώ, ενώ και τις πρόωρες εκλογές όλοι πλέον τις οσμιζόμαστε από μακριά.

Οπότε τι μένει στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να καταφέρει να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του με πρόωρες εκλογές; Ειδικά όταν ακόμη και από την Κουμουνδούρου νιώθουν βέβαιοι ότι ο πρωθυπουργός μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου θα προσφύγει στις κάλπες; «Κι όμως, πάντα υπάρχει τρόπος να τους πιάσεις στον ύπνο», ισχυρίζεται παλιά καραβάνα της πολιτικής. Ειδικά όταν σε όλες τις δημοσκοπήσεις αυτός που έχει στα χέρια του το όπλο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Κι όμως, σε όλες τις τελευταίες συνεντεύξεις του ο πρωθυπουργός αρνείται κατηγορηματικά τις πρόωρες εκλογές, δηλώνοντας ορθά-κοφτά ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2023, δηλαδή με τη λήξη της θητείας του. Και μάλιστα, επιμένει ότι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η θητεία και οι πολίτες θα μπορούν να κρίνουν τη θητεία του, την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανάκτηση της κανονικότητας και φυσικά την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που θα προκύψουν από την πανδημία. Στο Μαξίμου ασπάζονται τη θεωρία που έχει αναπτύξει ο Γιάννης Στουρνάρας, ότι η οικονομία θα λειτουργήσει ως ένα συμπιεσμένο ελατήριο μετά την έξοδο από την οικονομική κρίση, και γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για άλμα δεκαετίας.

Αυτό το άριστο στην κυριολεξία σενάριο είναι το επιθυμητό και για τους πολίτες, που εδώ κι ένα χρόνο ζουν υπό συνθήκες που θυμίζουν ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο πρωθυπουργός μελετά τα τραπεζικά στοιχεία που δείχνουν ότι νοικοκυριά κι επιχειρήσεις κρατούν διαθέσιμες καταθέσεις (η κατανάλωση έχει πέσει στη διάρκεια της πανδημίας) κι αναζητούν τοποθετήσεις. Και την ίδια στιγμή, η χώρα περιμένει ένα τεράστιο χρηματοδοτικό πακέτο από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης της Ε.Ε., που αν συνδυαστεί με επενδυτικές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, θα δημιουργήσει συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης.

Σαφέστατο δείγμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ιούλιο θα συμπληρώσει δύο χρόνια στην πρωθυπουργία και πρέπει να παραδεχθούμε ότι στη βάρδιά του (κατά τη ρήση της Ρένας Δούρου για να δικαιολογηθεί για το Μάτι) του έχουν τύχει όλες οι απίθανες στραβές. Από την προσπάθεια εισβολής μεταναστών υποκινούμενων από την Τουρκία μέχρι την πανδημία του covid-19, αλλά και τις καταστρεπτικές συνέπειες διαφόρων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Κι όμως, στο διάστημα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε να δώσει ένα σαφές στίγμα των προθέσεών του. Όπως η μείωση της φορολογίας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημοσίου κι επιχειρήσεων, κι επιστροφή σε ένα δόγμα νόμου και τάξης. Το brand της χώρας έχει αποκατασταθεί, και σε αυτό έχει βοηθήσει τόσο η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας, όσο και η ψύχραιμη αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Αυτό το πακέτο, πλάι σε έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση της πανδημίας φαίνεται πως είναι το κυρίαρχο πρωθυπουργικό αφήγημα. Και βάσει αυτού του σχεδιασμού, τα κυβερνητικά πεπραγμένα θα αποδώσουν πολιτικούς καρπούς στο τέλος του εκλογικού κύκλου.  Οπότε, η υγειονομική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με την εικόνα πολιτικής κυριαρχίας που καμία δημοσκόπηση δεν αμφισβητεί, μπορεί να δελεάσει τον κ. Μητσοτάκη σε μια πιο ασφαλή επιλογή, στο να στήσει δηλαδή κάλπες νωρίτερα.

Και η αλήθεια είναι ότι ουδείς στο Μαξίμου στέκεται στις δάφνες των δημοσκοπήσεων. Και αυτό διότι όλοι γνωρίζουν ότι η… χαώδης διαφορά που παρουσιάζεται στις δημοσκοπήσεις θα μειωθεί όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Κάτι η συσπείρωση, κάτι κάποιες δεύτερες σκέψεις θεωρούν ότι ενδέχεται να έχει μία δεύτερη ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον, αυτό αναλύει στον κ. Τσίπρα ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Ο γνωστός εκλογολόγος θεωρεί ότι η Ν.Δ. θα είναι το πρώτο κόμμα, αλλά η διαφορά δεν θα είναι διψήφια, διότι σε διάφορα ποιοτικά στοιχεία η κυβέρνηση παρουσιάζει μεγάλη φθορά.

Απλά, όπως έχει ενημερώσει ο κ. Νικολακόπουλος τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ισχυρά ποσοστά στην ηλικιακή ομάδα 17-34 ετών, αλλά από εκεί και πάνω η πλειοψηφία των πολιτών προτιμούν τη σιγουριά του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις… τρέλες του Τσίπρα. Κι εάν στην ηλικιακή ομάδα 35-54 κάπως η ψαλίδα έχει κλείσει, από εκεί και πάνω υπάρχει μόνο χάος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ή πιο σωστά η Ν.Δ. έχει αυξήσεις τις δυνάμεις της, ενώ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει την κατηφόρα.

Αλλού το ενδιαφέρον

Στο Μαξίμου γνωρίζουν μέσες-άκρες τις αναλύσεις του κ. Νικολακόπουλου στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στέλνουν το μήνυμα πως το ενδιαφέρον τους είναι στραμμένο αλλού. Στο πώς η ανάπτυξη του 2022 φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε να καλύψει την ύφεση κατά 8,2% του ΑΕΠ και να μηδενιστεί το έλλειμμα ύψους 10% του ΑΕΠ που δημιούργησε η πανδημία. Αυτό εξάλλου θα είναι το κέντρο βάρους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024.

Φυσικά, για να αρχίσει να τρέχει αυτό το πρόγραμμα, θα πρέπει να γνωρίζουν οι συγγραφείς του το πότε θα υπολογίσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας, μέχρι και την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας της. Οι επιτελείς του ΥΠΟΙΚ γνωρίζουν μόνο τις απώλειες του 2020 και τον στόχο μέχρι το 2022, ώστε η οικονομία να μην πιεστεί από περιοριστικές πολιτικές ως το 2024 που θα καλύπτει το πρόγραμμα.

Την περίοδο από τα μέσα του 2021 μέχρι και το τέλος του 2022 η ελληνική οικονομία θα πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα του 2019. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να ανακτήσει τη μείωση του ΑΕΠ κατά 8,2% που είχε το 2020 και να μηδενίσει το πρωτογενές και το δημοσιονομικό έλλειμμα που αναμένεται και φέτος να φτάσει σε κοντά στο 10% του ΑΕΠ.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα