ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ: Ένα πάγιο αίτημα των αγροτών γίνεται πράξη

Άρθρο στην "Α" του βουλευτή Καρδίτσας της Ν.Δ., Γιώργου Κωτσού

Στον σύγχρονο γεωργικό τομέα η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία, από την εφαρμογή καινοτομίας στις εκμεταλλεύσεις και από τις στοχευμένες παρεμβάσεις οι οποίες αποσκοπούν στην προστασία και την ενίσχυση του γεωργικού εισοδήματος. Η ενίσχυση του γεωργικού εισοδήματος είναι ο πιο σύντομος δρόμος, ο οποίος θα οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας του αγροδιατροφικού τομέα δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες ώστε το αγροτικό επάγγελμα να είναι ελκυστικό, ανθεκτικό και βιώσιμο.

Το μεγαλύτερο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα την επόμενη περίοδο είναι ότι η ελληνική οικονομία δύναται να στηριχθεί από την ύπαιθρο καθώς θα πρέπει ο πρωτογενής τομέας παραγωγής να αποτελέσει την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, ο πρωτογενής τομέας παραγωγής θα πρέπει να βρίσκεται σε κομβικό σημείο όσον αφορά τη χάραξη του οδικού χάρτη για την επόμενη περίοδο.

Τα τελευταία 2 χρόνια η παγκόσμια κοινότητα έχει έρθει αντιμέτωπη με μία σειρά κρίσεων – κρίσεων εξωγενούς χαρακτήρα όπως η υγειονομική κρίση, όπως η κλιματική κρίση, όπως και η ενεργειακή κρίση. Οι κρίσεις αυτές δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να μην επηρεάσουν την Ελλάδα και κυρίως τον πρωτογενή τομέα παραγωγής της χώρας μας, ο οποίος πλήγηκε σημαντικά από όλες.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε αυτή η σειρά κρίσεων, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες με κύριο στόχο την προστασία της ελληνικής οικονομίας και πρωτίστως των πληττόμενων παραγωγικών κλάδων όπως του αγροτικού τομέα παραγωγής. Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο πρωτογενής τομέας παραγωγής αποτελεί βασικό πυλώνα και με συνεχείς παρεμβάσεις στοχεύει στην ενίσχυσή του.

Το μεγαλύτερο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα την επόμενη περίοδο είναι ότι η ελληνική οικονομία δύναται να στηριχθεί από την ύπαιθρο καθώς θα πρέπει ο πρωτογενής τομέας παραγωγής να αποτελέσει την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας

Μετά από μια δεκαετία κρίσης και μνημονίων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έρχεται και ενισχύει τον αγροτικό κόσμο καθώς θα επιστρέφεται και πάλι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στους αγρότες. Μάλιστα, έχει προστεθεί και το πράσινο τέλος το οποίο αντιστοιχεί σε 30 ευρώ/χιλιόλιτρο. Έτσι, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης θα φτάνει στα 410 ευρώ το χιλιόλιτρο. Ένα πάγιο αίτημα των αγροτών μας γίνεται πράξη, δίνοντας οικονομική ανάσα στους ανθρώπους της παραγωγής.

Επιπλέον, βασικός στόχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί η ενίσχυση του πρωτογενή τομέα με ισχυρά προγράμματα χρηματοδότησης για αυτοπαραγωγή ενέργειας – Net Metering, ώστε να συμβάλουν στην αειφορία του περιβάλλοντος και στην ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων. Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, έχει συμπεριληφθεί συγκεκριμένη θεματική ενότητα, με την οποία προβλέπεται η προώθηση χρήσης ΑΠΕ και δράσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον αγροτικό τομέα, όπως είναι τα ηλεκτρικά μηχανήματα.

Η περαιτέρω χρηματοδότηση και στήριξη του αγροτικού κόσμου, τόσο με παροχές όσο και με τη χορήγηση των κατάλληλων εργαλείων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις για το μέλλον, αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη. Μόνο μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις θα επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον αγροτικό κόσμο, το οποίο δεν είναι άλλο από την ενίσχυση του γεωργικού εισοδήματος αλλά και την αύξηση της ποιοτικής παραγωγής, της τυποποίησης, της εμπορίας και της προώθησης και κατ’ επέκταση της αύξησης των εξαγωγών.

Ως εκ τούτου, οφείλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, καθώς αποτελεί μία στέρεα βάση για την αύξηση του εισοδήματος και της απασχόλησης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην ελληνική περιφέρεια. Έτσι, ο αγροδιατροφικός κλάδος θα γίνει ένα αναπτυξιακό θεμέλιο, καθώς για την Ελλάδα αποτελεί δομικό πυλώνα κοινωνικής συνοχής.

(*) Ο κ. Γ. Κωτσός είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Καρδίτσας

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα