Επιτελικό μπάχαλο: Μπροστά ο Πανιώνιος, πίσω ο Ηρακλής και στο βάθος ο Ιβάν, ο ΠΑΟΚ και το «Καυτανζόγλειο»

Αφού έχασε την μπάλα με την ολιστική μελέτη που θέλησε να επιβάλει στην ΕΠΟ (κι έβαλε τον πρωθυπουργό να υπογράφει εκθέσεις ιδεών που δεν μπορούσαν να είχαν καμία εφαρμογή) και έσπασε τα μούτρα του με τις μεθοδεύσεις για τις εκλογές στην ΕΟΚ, το επιτελικό κράτος του Γ. Γεραπετρίτη επιχειρεί νέα παρέμβαση στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Την ώρα που άπαντες αγωνιούν για το αν η χώρα θα μπορέσει να χτίσει τείχος ανοσίας για τον κορωνοϊό ενόψει του χειμώνα, ο υπουργός Επικρατείας ασχολείται με τροπολογίες που όχι μόνο δεν έχουν κανένα όφελος για το κοινωνικό σύνολο, αλλά αντίθετα επιφέρουν μεγαλύτερη αναστάτωση στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Προφανώς ο επιτελικός… δεν έμαθε απ’ όσα έπαθε και συνεχίζει να θέλει να διαμορφώσει τη δική του ποδοσφαιρική ατζέντα στην κυβερνητική πολιτική, χωρίς όμως να αντιλαμβάνεται ότι όσο παρεμβαίνει δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα απ’ όσα επιχειρεί να λύσει…

Είναι αμφίβολο αν ξέρει και ο ίδιος τι θέλει να κάνει, αλλά το νέο πεδίο των παρεμβάσεων του Γ. Γεραπετρίτη ξεκίνησε από τον ιστορικό Πανιώνιο.

Η ομάδα της Νέας Σμύρνης υποβιβάστηκε πέρσι από τη Super League1 στη Super League2, κι επειδή δεν είχε χρήματα για να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα προτίμησε να πέσει άλλες δύο κατηγορίες και να βρεθεί στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, για να παραμείνει ένα χρόνο (όπως προβλέπεται) και στη συνέχεια να διεκδικήσει ξανά την επιστροφή της προς τις ανώτερες κατηγορίες.

Βαρίδι στην προσπάθεια της ομάδας είναι τα 8 εκατ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο (ΙΚΑ και Εφορία), τα οποία προϋπήρχαν από προηγούμενες διοικήσεις και εξακολουθούν να ακολουθούν τον σύλλογο.

Η προηγούμενη διοίκηση του Χρήστου Δάρρα (η οποία δεν δημιούργησε, αλλά κληρονόμησε τα χρέη όταν ανέλαβε από τους προκατόχους τής ΠΑΕ) προσπάθησε να τα ρυθμίσει, αλλά ούτε η ένταξη στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό πέτυχε, ούτε στις 120 δόσεις μπόρεσε να μπει ο Πανιώνιος, με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται και να τοκίζονται, αλλά και να προκαλούν μέχρι και δέσμευση περιουσίας στον πρώην πρόεδρο της νεοσμυρνιώτικης ΠΑΕ .

Η κυβέρνηση διά του Λευτέρη Αυγενάκη επεχείρησε να φέρει  τροπολογία για να μεταφέρει τα χρέη στα φυσικά πρόσωπα (στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο που κατά σύμπτωση στον Πανιώνιο ήταν το ίδιο πρόσωπο, δηλαδή ο γιατρός Χρ. Δάρρας), όπως συμβαίνει με τις Ανώνυμες Εταιρείες, όμως την τελευταία στιγμή (κι ενώ η τροπολογία είχε προωθηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον Αθλητισμό και έφτασε μέχρι τη γραμματεία της κυβέρνησης) αποσύρθηκε με πρωτοβουλία του Γ. Γεραπετρίτη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θεόδωρου Λιβάνιου.

Ήταν τόσο… φωτογραφική η τροπολογία για τον Πανιώνιο, που καθόριζε σαφώς ότι αφορούσε μόνο τις ομάδες που είχαν υποβιβαστεί από τον Απρίλιου του 2020 και μετά, ώστε να καταλάβει και ο πλέον αδαής ότι ο μοναδικός σύλλογος που θα μπορούσε να κάνει χρήση της ήταν η ομάδα της Νέας Σμύρνης.

Αυτομάτως, στον Πανιώνιο ζήτησαν ραντεβού από τον Γεραπετρίτη για να μάθουν τι έγινε και να διαμαρτυρηθούν. Οι Νεοσμυρνιώτες ήρθαν πρώτοι στον όμιλο της Γ΄ Εθνικής και θα πάνε να παίξουν μπαράζ για την άνοδο. Μάλιστα, με τη συγχώνευση που κάνει ο Αυγενάκης στις επαγγελματικές κατηγορίες και την κατάργηση της Football League, έχουν πιθανότητες να βρεθούν στη Super League2, δηλαδή να ανέβουν δύο κατηγορίες αντί για μία! Μόλις μία κατηγορία κάτω από τη Super League1.

O Γεραπετρίτης φαίνεται να είπε στους παράγοντες του Πανιωνίου που τον συνάντησαν (Μανιάτη και Σκούρα, που έχουν αναλάβει την ομάδα στην Γ΄  Εθνική) ότι η τροπολογία θα επανέλθει για να μπορέσουν να ενταχθούν και άλλες ομάδες που έχουν αντίστοιχο πρόβλημα. Σε κάποιες ιστοσελίδες διοχετεύτηκε μάλιστα η σχετική πληροφορία ως… κυβερνητική κατεύθυνση και γράφτηκε ότι την τροπολογία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί και ο… Ηρακλής!

Κι εδώ αρχίζει το πράγμα να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.

Η μοναδική σχέση του Ηρακλή με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια είναι το… Καυτανζόγλειο και η χρήση του από τον ΓΣ, αλλά και η σχέση της ομάδας (και του κόσμου) με το γήπεδο.

Ο Ηρακλής δεν διαθέτει ποδοσφαιρική ομάδα σε καμιά κατηγορία εδώ και χρόνια. Από την εποχή που ο Τομ Παπαδόπουλος με τον Παπαθανασάκη εγκατέλειψαν τον σύλλογο (το 2019), ο Ηρακλής εξαφανίστηκε. Έγινε μια προσπάθεια να παίξει στη Football League με άλλη ονομασία, να πάρει άλλο ΑΦΜ, αλλά καμία προσπάθεια δεν καρποφόρησε, και τελικά το μόνο που έμεινε ήταν η προσπάθεια κάποιων ανθρώπων της ομάδας να ιδρύσουν νέο Ηρακλή μέσω του… Ηρακλή Αμπελοκήπων που παίζει στη Γ΄ Εθνική. Την προσπάθεια όμως δεν αγκάλιασε ο κόσμος της ομάδας, ο οποίος ξέρει ότι ο ιστορικός Ηρακλής δεν έχει καμιά σχέση με την ομάδα των Αμπελοκήπων.

Ο παλιός Ηρακλής (του Τομ Παπαδόπουλου) είχε δημιουργήσει χρέη της τάξης των 3 εκατ. ευρώ. Άλλοι λένε ότι δεν είναι τόσα πολλά και πως ανέρχονται στο 1,5 εκατ. ευρώ. Αν ισχύουν τα όσα διοχετεύονται, το πιθανότερο είναι να επιχειρηθεί μια αναβίωση του Ηρακλή μέσω του ΓΣ στον οποίο κληρονομήθηκαν αυτά τα χρέη ώστε να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια για τον ιστορικό «Γηραιό».

Στον Πανιώνιο δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι η τροπολογία θα επανέλθει, διότι δεν πολυπιστεύουν την ιστορία με τον Ηρακλή…

Θα κατέβουν –όπως τους… συνέστησε ο επιτελικός– να παίξουν στα μπαράζ για την άνοδο, έχοντας έρθει πρώτοι στον όμιλο και ενώ η Ηλιούπολη θα έπαιζε στη διαδικασία αν δεν υπήρχε το θέμα της τροπολογίας. Και βεβαίως δεν κατέβηκε στα πλέι οφ ο Πανιώνιος – προφανώς, με το αζημίωτο… Από τις οκτώ ομάδες που θα πάρουν μέρος στα μπαράζ  (σε Βορρά και Νότο) θα ανέβουν οι τέσσερις.  Οι αντίπαλοι του Πανιωνίου στον Νότο (για τις δυο θέσεις) θα είναι ο Ηρόδοτος, η Κηφισιά, η Θύελλα Ραφήνας και ο Παναιγιάλειος ή η Ζάκυνθος.

Όμως στη Νέα Σμύρνη τούς έχουν ζώσει τα φίδια και βλέπουν ότι πίσω από την απόσυρση της τροπολογίας υπάρχουν κι άλλες παράμετροι..

Με το νομοσχέδιο για τον Αθλητισμό η κυβέρνηση διευκολύνει τον ΠΑΟΚ να μετακομίσει στο Καυτανζόγλειο για τρία χρόνια μέχρι να κατασκευαστεί  η νέα Τούμπα. Εδώ μπαίνει στην εξίσωση και ο Ηρακλής, αλλά και το πιθανό ενδιαφέρον των ανθρώπων του Ερασιτέχνη για να εκμεταλλευτούν τυχόν νέα εισαγωγή της… διευρυμένης τροπολογίας.

Ο ΠΑΟΚ θα νοικιάσει το Καυτανζόγλειο για τρία χρόνια. Θα πρέπει να πληρώσει 3 εκατ. ευρώ. Όμως ο Ιβάν Σαββίδης έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να γίνουν έργα στο γήπεδο για να μπορέσει να παίξει η ομάδα τόσο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όσο και στη Super League. Ζήτησε λοιπόν να συμψηφιστούν τα έργα με τα νοίκια.

Με δεδομένο ότι για να χρηματοδοτηθούν τα έργα ανάπλασης στο Καυτανζόγλειο (που είναι δημόσια περιουσία) από τον ΠΑΟΚ (που είναι ΠΑΕ) έπρεπε να γίνει νομοθετική ρύθμιση, η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ.

Στον νέο νόμο (που συζητείται από την Πέμπτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής)  ρυθμίζεται αφενός μεν ότι μια Ανώνυμη Εταιρεία (όπως ο ΠΑΟΚ) μπορεί να χρηματοδοτεί έργα ανάπλασης σε δημόσια περιουσία (όπως το Καυτανζόγλειο), αφετέρου να… συμψηφίζει την επένδυση με τα μισθώματα.

Με απλά λόγια…

Ο Σαββίδης διεμήνυσε στην κυβέρνηση (που θέλει να βάλει μπροστά τη «νέα Τούμπα» όσο το δυνατόν γρηγορότερα) ότι δεν γίνεται και τα έργα ανακατασκευής να πληρώσει (που θα μείνουν στο γήπεδο όταν φύγει ο ΠΑΟΚ) και νοίκι να δίνει για τη χρήση, και έγινε ο συμψηφισμός που καλείται να επικυρώσει η Βουλή.

Ο ΠΑΟΚ θα δώσει 3 εκατ. ευρώ για τα νοίκια, αλλά ουσιαστικά θα δώσει… 1,5 εκατ. ευρώ (500 για κάθε χρόνο), αφού το άλλο 1,5 εκατ. ευρώ θα συμψηφιστεί από τα έργα που θα χρηματοδοτήσει να γίνουν στο Καυτανζόγλειο…

Πλέον, ο επιτελικός καλείται να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με την περιβόητη τροπολογία, την οποία ή θα πρέπει να συντάξει από την αρχή (να τη… διευρύνει, όπως είπε στους ανθρώπους του Πανιωνίου) ή να την πετάξει στα σκουπίδια και να αφήσει τα πράγματα όπως έχουν.

Ο κίνδυνος  από την (όποια) παρέμβασή του είναι εξίσου μεγάλος και στις δυο περιπτώσεις, όπως αποδείχθηκε περίτρανα από την πρώτη στιγμή  που αποφάσισε να παρέμβει (ως… επιτελικός) για να σώσει το ποδόσφαιρο με «αιχμαλωσία» του Κυριάκου διά της υπογραφής του συνυποσχετικού.

Από τότε ο Γ. Γεραπετρίτης δίνει την αίσθηση ότι –για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει– θέλει να επεμβαίνει στα αθλητικά δρώμενα χωρίς να γνωρίζει το αντικείμενο, αλλά κυρίως τις συνέπειες των επιλογών του για την κυβέρνηση. Άλλωστε, στην πιάτσα είναι γνωστό ότι όλες οι τροπολογίες που έρχονται στη Βουλή για τον Αθλητισμό, και που είναι ευθέως αντίθετες με το Σύνταγμα (όρια ηλικίας και θητειών, άρση κωλυμάτων για τις εκλογές της ΕΠΟ, εκλογικές διαδικασίες ομοσπονδιών κ.λπ.), φορτώνονται στον Αυγενάκη όταν στο Κοινοβούλιο δεν ψηφίζεται διάταξη ούτε για τους καφέδες, αν δεν το εγκρίνει ο κ. Γεραπετρίτης.

Οι τροπολογίες για τις εκλογές στις Ομοσπονδίες (ΕΠΟ, ΕΟΚ), για το κώλυμα Ζαγοράκη, την πονεμένη ιστορία της ολιστικής μελέτης (την οποία ακόμη πιστεύει ότι θα εφαρμόσει), το επιτελικό κράτος του Γεραπετρίτη έχει αποδείξει ότι παρεμβαίνει δήθεν για να διορθώσει μια κατάσταση, αλλά το μόνο που πετυχαίνει είναι να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Είναι περίπου βέβαιο ότι το ίδιο θα κάνει και τώρα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα