Επίθεση Κοντονή κατά του Facebook

Αιτία η αποανάρτηση που έκαναν οι διαχειριστές του ιστότοπου σε αντιναζιστικό σχόλιο του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου.

Δριμεία επίθεση κατά της Facebook έκανε σήμερα στο Λουξεμβούργο ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. Αιτία η αποανάρτηση που έκαναν οι διαχειριστές του social ιστότοπου σε αντιναζιστικό σχόλιο του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου.

Ενώπιον των ομολόγων του που παρίσταντο τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., της προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωπαίου επιτρόπου Julian King, ο Στ. Κοντονής ανέφερε ότι είναι απαράδεκτη η επιβολή λογοκρισίας από τη Facebook μέσω της φίμωσης τόσο της ιστορικής μνήμης για τις ναζιστικές θηριωδίες στην Κάνδανο, όσο και του νεοναζιστικού ιδεολογικού υπόβαθρου των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Μετά το τέλος της παρέμβασης του Έλληνα υπουργού τον λόγο έλαβε ο επίτροπος King, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό το οποίο θα ερευνήσει άμεσα η Επιτροπή.

Προς την ίδια κατεύθυνση τοποθετήθηκαν υπουργοί Δικαιοσύνης και άλλων κρατών-μελών.

Τι συζητήθηκε στο Συμβούλιο

Κατά τα λοιπά, στη σημερινή πρώτη ημέρα των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, συζητήθηκε -μεταξύ άλλων- ο αποκαλούμενος κανονισμός Βρυξέλλες ΙΙα, που αφορά διασυνοριακά θέματα γονικής μέριμνας.

Στην εισήγησή του ο κ. Κοντονής ανέδειξε τη βαρύνουσα σημασία της πρότασης αναθεώρησης του Κανονισμού προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης της διαδικασίας επιστροφής στο κράτος συνήθους διαμονής του απαχθέντος από τον ένα γονέα τέκνου.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης «η συχνά καταχρηστική επίκληση εθνικών δικονομικών κανόνων από τα κράτη-μέλη καταλήγει να προσφέρει νομιμοποιητικό έρεισμα στις απαγωγές τεκνών». Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος κοινών ρυθμίσεων και ομοιόμορφης εφαρμογής τους, «ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας δικαίου και να υπηρετηθούν τα πραγματικά συμφέροντα του παιδιού».

Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι οι σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν σαφή κατεύθυνση, την οποία οφείλουν όλα τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν.

Διαβάστε επίσης