Επίθεση Μητσοτάκη στην Άγκυρα: «Η Τουρκία αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος στο Αιγαίο»

Σφοδρή επίθεση στην Τουρκία για τις καθημερινές προκλήσεις στο Αιγαίο έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Ιταλία, προειδοποιώντας πως οι τακτικές της Άγκυρας στην περιοχή αυξάνουν την πιθανότητα ατυχήματος.

Προσφυγικό- μεταναστευτικό και ενεργειακά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιταλό ομόλογο του Τζουζέπε Κόντε στη Ρώμη, από όπου ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Τουρκία για τη συμπεριφορά της στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η Τουρκία δυστυχώς συνεχίζει μια επιθετική και αδιέξοδη συμπεριφορά στο Αιγαίο, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ενός ατυχήματος. Από την πλευρά μας, τηρούμε μια στάση αυτοσυγκράτησης προασπίζοντας, όμως, σταθερά την κυριαρχία και τα εθνικά μας δικαιώματα, που απορρέουν από τις συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε όμως ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν περιορίζεται εκεί, καθώς η γειτονική χώρα επεκτείνει την παραβατική της δραστηριότητα και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. «Η Ελλάδα διαχρονικά υποστηρίζει μία δίκαιη, ισορροπημένη και κυρίως βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Όμως, 45 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυστυχώς αγαπητέ Giuseppe, παραμένει. Και αυτό συμβαίνει σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είναι, λοιπόν, καιρός να ευδοκιμήσουν οι δικοινοτικές συνομιλίες, που παραμένουν ο μόνος δρόμος προς μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.»

Ευρωπαϊκές λύσεις στο προσφυγικό

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως και την Αθήνα και τη Ρώμη. Ο πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα στους εταίρους για την ανάγκη να δοθεί ευρωπαϊκή λύση σε κάτι που όπως επανέλαβε αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα.

«Η Ελλάδα, είναι ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Είναι χώρα εισόδου, δοκιμάζεται από ένα τεράστιο φορτίο ροών. Πολλαπλάσιο των δυνατοτήτων της να τις διαχειριστεί και, δυστυχώς, διαρκώς αυξανόμενο. Είναι κάτι που εντείνει τις ανησυχίες μας» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

«Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν απαραίτητη την τήρηση των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Απαραίτητη, όμως, γίνεται και η ενίσχυση της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως «ακριτικό» κράτος, η χώρα μου καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταπεξέλθει. Δεν μπορεί όμως, ούτε πρέπει, να επωμιστεί μόνη της κάτι που αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα» πρόσθεσε και κατέληξε: «Συνεπώς, ο πολλαπλασιασμός των πρωτοβουλιών στο Προσφυγικό και η αναβάθμιση του συντονισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οφείλουν να γίνουν προτεραιότητα όλων μας.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, Μητσοτάκης- Κόντε, συμφώνησαν ότι στη μεταναστευτική – προσφυγική κρίση απαιτείται συντονισμός και προώθηση κοινών πολιτικών και λύσεων σε επίπεδο ΕΕ ενώ αποδοκιμάστηκε η εργαλειοποίηση του ζητήματος προς εξυπηρέτηση ίδιων πολιτικών συμφερόντων.

Ο κ. Κόντε συμφώνησε πως το μεταναστευτικό – προσφυγικό αποτελεί πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή διαχείριση, προσθέτοντας ότι οι επιστροφές και ο διαμοιρασμός αποτελούν στοιχεία-πυλώνες σε ό,τι αφορά την ιταλική κυβέρνηση. Σημείωσε πως η Ρώμη συμμερίζεται τα προβλήματα που συνδέονται με τα θαλάσσια σύνορα στη νότια Ευρώπη, συμπληρώνοντας πως χρειάζονται πρωτοβουλίες που θα έχουν ευρωπαϊκή διάσταση, ενώ ενέταξε το προσφυγικό – μεταναστευτικό στα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει στην πρώτη φάση της θητείας της η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κοινή υπήρξε η παραδοχή των δύο πρωθυπουργών ότι η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να παραμείνει ζωντανή καθώς οι δύο χώρες υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Στις δηλώσεις του ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει να κρατήσει ενεργή την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων προσθέτοντας: «Όμως πυξίδα μας παραμένει η τήρηση των υποχρεώσεων που οι ίδιες οι ενδιαφερόμενες χώρες έχουν αναλάβει.»

Διαβάστε επίσης