Επιτροπή Δεοντολογίας ΕΠΟ: Του «σπανού τα γένια» μπορεί, Της Σπανού τα έργα, όχι…

Στραβός είναι ο γιαλός της αθλητικής Δικαιοσύνης, ή στραβά αρμενίζουν τα μέλη που τη στελεχώνουν κι ενισχύουν την αναξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Τα όσα συνέβησαν στην Επιτροπή Δεοντολογίας προκάλεσαν αμφισβητήσεις, εντάσεις, αντιπαραθέσεις, για να γίνει στο τέλος μια… τρύπα στο νερό, με πρωταγωνίστρια την πρωτοδίκη Παναγιώτα Σπανού, που ακολουθώντας τις δικές της λογικές οδήγησε σε περιπέτειες ΠΑΕ και φυσικά πρόσωπα.

Ως γνωστόν, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ εξέδωσε την ετυμηγορία της, που ουσιαστικά αδειάζει την εισηγήτρια Παναγιώτα Σπανού.

Τι αποφάνθηκε;

Την απαλλαγή των Ολυμπιακού, Ατρομήτου, αλλά και των Βαγγέλη Μαρινάκη, Γιώργου Σπανού, καθώς και των υπόλοιπων φυσικών προσώπων που κατηγορούνταν για χειραγώγηση του αγώνα των δύο ομάδων στις 5 Φεβρουαρίου 2015 (2-1).

Παρά το γεγονός ότι η ερευνήτρια της Επιτροπής, Παναγιώτα Σπανού, είχε εισηγηθεί τον υποβιβασμό Ολυμπιακού-Ατρομήτου, αλλά και τον διά βίου αποκλεισμό των μεγαλομετόχων των δύο ομάδων, το δικαστικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας αποφάσισε διαφορετικά.

Αθώοι επίσης κρίθηκαν ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Αριστείδης Σταθόπουλος, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, ο πρώην σύμβουλος της ΕΠΟ Νίκος Προύντζος, ο προπονητής Σα Πίντο, ο πρώην διοικητικός παράγων του Ατρομήτου Γιάννης Αγγελόπουλος και οι πρώην διαιτητές Ηλίας Σπάθας, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, Κώστας Ιωαννίδης, Απόστολος Αμπάρκιολης.

Όσο για τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή, τον πρώην νομικό της σύμβουλο, Θόδωρο Κουρίδη, και τα πρώην μέλη της ΚΕΔ, Γιώργο Δούρο, Θανάση Μπριάκο, κρίθηκε απαράδεκτη η δίωξή τους.

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας είχε δικαίωμα έφεσης εντός πέντε ημερών, όμως σε μια ξεκάθαρη υπόθεση, πώς είναι δυνατό να συνεχίσει να ταλαιπωρεί το ελληνικό ποδόσφαιρο; Ως εκ τούτου, η υπόθεση κλείνει οριστικά και αμετάκλητα σ’ επίπεδο Πειθαρχικού Δικαίου του ποδοσφαίρου.

Η υπόθεση παραμένει ακόμα ανοιχτή σε ποινικό επίπεδο, με τη δίκη να συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ακόμη 27 πρόσωπα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αλλοίωση αποτελεσμάτων και σύσταση συμμορίας. Το ποινικό μέρος έχει διαφορετική αντιμετώπιση, και σε αυτό «πάτησε» η Παναγιώτα Σπανού για να ταρακουνήσει συθέμελα το ποδόσφαιρό μας.

Η ερευνήτρια της Επιτροπής, είχε αποφανθεί την παραπομπή στο αρμόδιο Δικαστικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας 15 από τους 28 κατηγορούμενους.

Η Παναγιώτα Σπανού χρειάστηκε περίπου 6 μήνες για να καταλήξει στα συμπεράσματά της και να προτείνει την επιβολή των ποινών.

Για τις ομάδες: Υποβιβασμός στην επόμενη κατηγορία και πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 3 εκατ. ευρώ.

Για τα πρόσωπα: Απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο εφ’ όρου ζωής.

Η εισηγήτρια της υπόθεσης υποβιβασμού του Ολυμπιακού και του Ατρόμητου, Παναγιώτα Σπανού, μόλις πριν από λίγες ημέρες ανέφερε: «Θα εμμείνω στην έκθεσή μου, το αποδεικτικό υλικό συνελέγη από την ποινική διαδικασία. Ο βαθμός απόδειξης που απαιτείται είναι η σφοδρή πιθανολόγηση. Τα συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία θεωρήθηκαν επαρκή και από το δικαστικό τμήμα για να πάει η υπόθεση σε ανακριτική διαδικασία. Ορισμένοι ανασκεύασαν τις αρχικές τους καταθέσεις, άλλοι όχι…»

Ιδού τα έργα της Σπανού

Η «Α» εξ αρχής είχε επισημάνει βλέποντας το κάδρο των ενεργειών και κινήσεων που γίνονταν ότι:

  • Η υπόθεση με τα «στημένα» βγήκε από το συρτάρι της Επιτροπής Δεοντολογίας  την ώρα που η δίκη όλων των (30) κατηγορουμένων είναι σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Κάτι που σημαίνει ότι ήταν αδιανόητο να επιβάλει (η Επιτροπή Δεοντολογίας) την οποιαδήποτε ποινή όσο είναι σε εξέλιξη η ποινική Δίκη. Άλλωστε, ο χαρακτήρας της Επιτροπής Δεοντολογίας δεν είναι να επιβάλει ποινές μέχρι να γίνουν οι δίκες στο ακροατήριο.
  • Επί της ουσίας το σκεπτικό της παραπομπής δεν είχε να προσφέρει κάποιο νέο στοιχείο. Περιείχε όσα κατά καιρούς έγιναν γνωστά από τις καταθέσεις διαφόρων μαρτύρων. Ουσιαστικά υπήρξε οικειοποίηση του ποινικού κατηγορητηρίου.
  • Η χρονική στιγμή που επέλεξε το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας να παραπέμψει την υπόθεση εξαρχής προκάλεσε ερωτηματικά. Η υπόθεση ήταν γνωστή από το 2015. Μετά από… χρόνια υπήρξε παραπομπή της στο αρμόδιο Δικαστικό Τμήμα. Συμπτωματικά(;;) έγινε την ίδια μέρα που εκδόθηκε απόφαση για την παράνομη πρόσληψη του Βασίλη Γκαγκάτση από τη Super League, μετά από αίτημα του Ολυμπιακού…

Ο Γκαγκάτσης είχε προσληφθεί στη Super League τον Νοέμβριο του 2016. Από τότε η «Α» αρθρογραφούσε για την παράνομη απόφαση του Δ.Σ. της διοργανώτριας Αρχής, αλλά προφανώς η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ είχε… σοβαρότερες δουλειές να κάνει και δεν ασχολήθηκε ποτέ με την υπόθεσή του. Δεν ασχολήθηκε όσο ήταν –παράνομα– διευθύνων σύμβουλος για να τον θέσει εκτός ποδοσφαίρου (και φυσικά εκτός Super League), αλλά ασχολήθηκε 10 μήνες (τον Ιούνιο του 2019 κηρύχθηκε έκπτωτος με διαπιστωτική πράξη τού πρώην γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Τζούλιο Συναδινού) μετά την απομάκρυνσή του…

Η εισήγηση από την ερευνήτρια της Επιτροπής Δεοντολογίας, Παναγιώτας Σπανού, προς το Δικαστικό τμήμα της Επιτροπής δεν ήταν δεσμευτική και κρίνεται κατά περίσταση. Τον Φεβρουάριο του 2019 στην περίπτωση του ΟΦΗ και του Αιγινιακού που είχαν  κατηγορηθεί για χειραγώγηση του μεταξύ τους αγώνα τον Νοέμβριο του 2017, η εισήγηση του ερευνητικού τμήματος της Επιτροπής Δεοντολογίας έκανε λόγο για υποβιβασμό και των δύο ομάδων. Έπειτα από την ακροαματική διαδικασία, το Δικαστικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας την είχε κάνει δεκτή, όμως και οι δύο ομάδες είχαν προσφύγει στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και είχαν αθωωθεί. Στην περίπτωση του αγώνα Ατρόμητου-Ολυμπιακού και των όσων επιχειρήθηκαν να φορτωθούν σε σημαντικά πρόσωπα με στόχο την εξόντωσή τους, δεν χρειάστηκε καν οι θιγόμενοι να προσφύγουν στο Εφετείο. Το κατηγορητήριο κατέπεσε και διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν πως θα υπήρχε επιβολή ποινών με ψήφους 2-1, καθώς η εισηγήτρια απομονώθηκε.

 

Απλή αντιγραφή

Όπως προαναφέραμε, η πρωτοδίκης κα Σπανού, στην εισήγησή της απλά αντέγραψε το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την παραπάνω υπόθεση.

Το Συμβούλιο Εφετών πήρε την απόφαση της παραπομπής σε δίκη, αφού διαπίστωσε ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνων.

Με απλά λόγια, αποφάσισε, μέσα από ακροαματική διαδικασία, με τους μάρτυρες να καταθέτουν ενόρκως, κατ’ αντιπαράσταση, και με ερωτήσεις του εισαγγελέα, των τριών εφετών και των συνηγόρων υπεράσπισης, να σχηματίσει άποψη για την υπόθεση.

Ως γνωστόν, μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, με αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας και αποδοχή του δικαστηρίου, αθωώθηκαν άπαντες.

Η κα Σπανού προφανώς είχε άλλη άποψη… Χωρίς την παραπάνω διαδικασία, χωρίς να εξετάσει κανέναν μάρτυρα, επεχείρησε να προκαταβάλει την απόφαση του πειθαρχικού αλλά και του ποινικού δικαστηρίου.

Όταν δίκην εισαγγελέως πρότεινε την αθλητική εξόντωση δύο ΠΑΕ και 28 φυσικών προσώπων(!!!), πόσο ανεύθυνη μπορεί να είναι μια δικαστική λειτουργός, η οποία στηριζόμενη σε ένα κανονιστικό άρθρο που ψήφισαν 71 ποδοσφαιρικά μέλη στη Γ.Σ. της ΕΠΟ –ενδεχομένως μη έχοντα σχέση με τη νομική επιστήμη– κατέβαλε προσπάθειες ώστε να καταστραφούν ηθικά, οικονομικά, αθλητικά ομάδες και ποδοσφαιρικά στελέχη; Ποια σχέση μπορεί να έχουν οι… ονειρώξεις της κας Σπανού, με μια εξονυχιστική δικαστική ακροαματική διαδικασία;

Είναι προφανές ότι η κα Σπανού επεχείρησε μέσω της πλήρως αίολης εισήγησής της να «κάνει» όνομα στον δικαστικό κλάδο. Το πέτυχε, αφού όλη η Ελλάδα ρωτούσε να μάθει ποια ήταν η ατρόμητη δικαστικός που τα έβαλε με το βρώμικο –σύμφωνα με την εισήγησή της– ποδόσφαιρο, αψηφώντας τους τυχόν κινδύνους.

Τα ΜΜΕ που ανήκουν σε ιδιοκτήτες με επιχειρηματικές και ποδοσφαιρικές διαφορές με τους ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού και του Ατρόμητου, με απωθημένα για τους διαιτητές που είχαν εμπλακεί στην παραπάνω υπόθεση, έκαναν πάρτι επί μήνες, λόγω της ανευθυνότητας της εν λόγω δικαστικού.

Το άδειασμα από τους συναδέλφους της κας Σπανού ήταν εκκωφαντικό.

Οι δικαστές της Επιτροπής Δεοντολογίας από τη χιουμοριστική πλευρά της υπόθεσης, μπορεί να συζητήσουν αν και πώς μπορούν να φυτρώσουν του σπανού τα γένια, σύμφωνα με τη λαϊκή παροιμία.

Για της Σπανού όμως τα έργα αποφάνθηκαν ότι πρέπει να καταλήξουν στο καλάθι των σκουπιδιών.

Έτσι, η προσπάθεια της κας Σπανού να μιμηθεί τις συναδέλφους της κυρίες Παπανδρέου και Τουλουπάκη, ώστε να πάρει τον χρόνο δημοσιότητας που κατά τη γνώμη της δικαιούται, μπορούμε να πούμε ότι αρχικά στέφθηκε με επιτυχία, αλλά στο τέλος, μετά την εκδοθείσα απόφαση, σε λίγους μήνες δεν θα τη θυμάται ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας της…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα