ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Η αγωνία της Τασίας να σώσει τον Καμμένο

Παρά τις τεράστιες προσπάθειες της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ο Πάνος Καμμένος θα περάσει την βάσανο της εξέτασης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας  για την προβληματική υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία μέσω μεσάζοντα.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου με το σύνολο της κυβερνητικής πλειοψηφίας εδώ και τέσσερις μήνες κατέβαλλαν αγωνιώδεις προσπάθειες να αποτρέψουν τόσο την κατάθεση του Καμμένου, όσο και κάθε έρευνα για την περιβόητη «διακρατική» συμφωνία πώλησης πυρομαχικών στο βασίλειο της μέσης Ανατολής, προβάλλοντας διάφορα προσκόμματα που προκαλούσαν το γέλωτα.

Τελικά τα σχέδια του Μαξίμου απέτυχαν, καθώς η Επιτροπή και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τη σχετική πρόταση της αντιπολίτευσης λόγω γνωμοδότησης της επιστημονικής υπηρεσίας του κοινοβουλίου, η οποία αποφάνθηκε πως η επιτροπή Θεσμών έχει υποχρέωση να αποδέχεται τα αιτήματα της μειοψηφίας και αρμοδιότητα να ελέγχει κάθε κρατικό αξιωματούχο ακόμα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Πάντως, παρά την ξεκάθαρη άποψη της νομικής υπηρεσίας, ακόμη και την ύστατη ώρα η Τασία Χριστοδουλοπούλου προσπάθησε να ερμηνεύσει τον Κανονισμό της Βουλής με βάση τις δικές της σκοπιμότητες, τις ιδεοληψίες και προφανώς και τις εντολές του Μαξίμου επιχειρώντας να αμφισβητήσει τη γνωμοδότηση που η ίδια ζήτησε. Μεταξύ άλλων ανέφερε απευθυνόμενη προς την αντιπολίτευση «επειδή εσείς αποφασίσατε ότι έχετε την μειοψηφία των 2/5 νομίζετε ότι θα καλείται όποιον θέλετε στην επιτροπή;» επισημαίνοντας πως «δεν θα επιτρέψω να γίνει η επιτροπή μας εξεταστική επιτροπή».
«Περιμένατε τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Επιτροπής. Την πήρατε. Ήταν δίκαιο έγινε πράξη», της απάντησε σκωπτικά ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην πρόσκληση Καμμένου, αλλά και στην κλήση του μεσάζοντα Παπαδόπουλου και του ταξίαρχου ε.α Παπαδάκη».

Όχι άλλους και άγριος καβγάς

Όμως η κα Χριστοδουλοπούλου αρνήθηκε να συμφωνήσει στην κλήση και άλλων προσώπων, και συγκεκριμένα του μεσάζοντα Παπαδόπουλου, εκτός από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία και όπως ήταν φυσικό άναψε φωτιές. Και βέβαια η αξιωματική αντιπολίτευση την κατήγγειλε ότι παραβιάζει το δικαίωμα της μειοψηφίας.

Χριστοδουλοπούλου: “Δεν είναι δυνατόν να κληθεί εδώ ο κ. Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος, που εσείς τον αποκαλείτε μεσάζοντα, ήταν εκπρόσωπος ενός ξένου κράτους με πληρεξουσιότητα. Αμφισβητείτε εσείς εάν η πληρεξουσιότητα ήταν έγκυρη ή όχι; Αυτά τα διερευνά η Δικαιοσύνη. Εμείς εδώ δεν είμαστε εξεταστική επιτροπή για να τελειώνουμε μια και καλή. Ο κ. Παπαδόπουλος δεν έχει να εισφέρει επί των θεσμών τίποτα. Δεν είναι μάρτυρας σε εξεταστική, δεν είναι σε προκαταρκτική επιτροπή, δεν είναι τίποτα ο κ. Παπαδόπουλος”.

Βορίδης: Δεν έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε πρόσωπα επί της αιτήσεως που θα καλέσετε. Θα καλέσετε όλους όσοι αναφέρονται στην αίτησή μας. Γι’ αυτό είναι δικαίωμα μειοψηφίας, για να μην είναι υπό την αίρεσή σας, για να μην το κρίνετε εσείς, για να το ασκούμε εμείς”.

Χριστοδουλοπούλου: Δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Θεσμών σε εξεταστική επιτροπή. Πάρτε την ευθύνη και ζητήστε εξεταστική επιτροπή. Όλα αυτά που λέτε είναι αυθαίρετα”.

Βορίδης: “Είναι αίτημα της μειοψηφίας, δεν μπορείτε να το αλλοιώνετε ή να το εγκρίνετε. Ή θα το εφαρμόσετε όπως έχετε υποχρέωση ή παραβιάζετε ευθέως το δικαίωμα της μειοψηφίας, πολύ απλά”.

Χριστοδουλοπούλου: Θα θέσω σε ψηφοφορία εάν μπορούν να κλητευθούν και άλλα άτομα πέραν του υπουργού”. Η σπίθα για να ξεκινήσει νέα ένταση στην Επιτροπή άναψε από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κοζομπόλη, η οποία είπε: “Εγώ διαφωνώ και στην κλήση Καμμένου”.

Τότε ο καβγάς μεταξύ της Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του Ευάγγελου Βενιζέλου στην κυριολεξία ξέφυγε:

Βενιζέλος: Από εσάς και από την πλειοψηφία λέγονται πράγματα τα οποία είναι θεσμικώς αδιανόητα τελείως.
Εκπροσωπείτε σκληρές απόψεις ενός κοινοβουλευτικού αυταρχισμού. Αυτά που λέτε τώρα, όταν θα τα αναζητήσει κάποιος μετά από χρόνια, θα βρεθεί σε πάρα πολύ δυσάρεστη θέση”.

Χριστοδουλοπούλου: Τα ξέρουμε αυτά…”

Βενιζέλος: “Δεν ξέρετε τίποτα και αφήστε τα αυτά σε μένα. Δεν σας κάνω μάθημα, διατυπώνω την άποψή μου, απευθύνομαι στη Βουλή και στον ελληνικό λαό. Θα μας μέμφεστε επειδή απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό;”

Χριστοδουλοπούλου: Επειδή δεν μπορείτε να μιλάτε αλλού, πρέπει εδώ, για να το υποστούμε όλοι;”

Βενιζέλος: “Εσείς απαξιώνετε και χλευάζετε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Η μειοψηφία ζητά να ασκήσει το δικαίωμά της. Θέλουμε να κληθούν όσοι σας είπαμε, μπορείτε να αρνηθείτε όμως, εάν δεν σεβαστείτε τον κανονισμό, το Σύνταγμα και το δικαίωμα της μειοψηφίας. Εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να συμπράξω σε κωμωδία ακρόασης του κ. Καμμένου χωρίς να περιλαμβάνεται η ακρόαση και των άλλων προσώπων”.

Στην τοποθέτηση Βενιζέλου αντέδρασαν έντονα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα ο κ. Βενιζέλος να «εκραγεί»:

Βενιζέλος: Είναι κατάντημα αυτό που κάνετε, η παθιασμένη υπεράσπιση του κ. Καμμένου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατάντημα”.

Χριστοδουλοπούλου: “Τα διαγγέλματα τελείωσαν, κ. Βενιζέλο. Φύγετε”.

Βενιζέλος: “Μη μου λέτε εμένα «φύγετε», είστε αγενής”.

Χριστοδουλοπούλου: Μην είστε αγενής. Ποιος είστε για να με απειλείτε εσείς;”

Ευάγγελος Βενιζέλος: Δεν σας απειλώ, ζητώ να με σέβεστε. Αφήστε το μπλαζέ ύφος σε μένα”.

Χριστοδουλοπούλου: Τελειώσαμε”.

Βενιζέλος: “Όχι, δεν τελειώσαμε. Τώρα αρχίζουμε. Μη χλευάζετε τον ελληνικό λαό. Εάν πάτε να κάνετε αυτό το τέχνασμα ότι καλούμε τον Καμμένο και όχι τους υπόλοιπους, αυτό συνιστά προσβολή του Συντάγματος και της Βουλής και θα αντιδράσω εγώ – και ελπίζω όλη η μειοψηφία όπως πρέπει”.

Αποχώρηση

Μπροστά στην άρνηση της Τασίας Χριστοδουλοπουλου να κληθούν και άλλα πρόσωπα εκτός του υπουργού Άμυνας και να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο εκπρόσωπος του Ποταμιού αποχώρησαν από την αίθουσα, κατηγορώντας την πρόεδρο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Τραγάκης: Κάνετε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Λυπάμαι πάρα πολύ για εσάς. Δεν αντέχετε τη θέση της προέδρου. Δεν μπορείτε να παραβιάζετε τον κανονισμό με αυτόν τον τρόπο”.

Βορίδης: “Ξεμπροστιαστήκατε”.

Βενιζέλος: “Να καλέσετε τον κ. Καμμένο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι εδώ”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα