Επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για οργανωμένη προσπάθεια παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων ζητά ο Μ. Κεφαλογιάννης

Ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. προς την Κομισιόν

Επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την οργανωμένη -όπως λέει- από την ίδια προσπάθεια παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης.

¨Όπως  υποστηρίζει στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής η Τουρκία οργανώνει η ίδια την παραβίαση των συνόρων, με τους Τούρκους συνοριακούς φύλακες όχι μόνο να μην αποτρέπουν τις προσπάθειες των μεταναστών, αλλά να τις ενισχύουν κιόλας με ρίψεις δακρυγόνων κατά των ελληνικών συνοριακών δυνάμεων.

Ο κ. Κεφαλογιάννης συμπεριλαμβάνει στην ερώτησή του και το περιστατικό με τις παράνομες προσπάθειες να δημιουργηθούν ρήγματα στον φράκτη που προστατεύει τα ελληνικά σύνορα, όπου συμμετείχε και τουρκικό θωρακισμένο όχημα συνοριακής επιτήρησης, το οποίο η Τουρκία έχει προμηθευτεί με κοινοτική χρηματοδότηση.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Εδώ και περίπου 10 ημέρες, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια προσπάθεια παράνομης εισβολής χιλιάδων μεταναστών στην περιοχή του Έβρο στα σύνορα με την Τουρκία. Μια εισβολή που επιχειρείται με προτροπή και οργάνωση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, που ψευδώς δήλωσε ότι τα σύνορα είναι ανοικτά και μετέφερε τους χιλιάδες μετανάστες με κρατικά μέσα μεταφοράς στον Έβρο στο συνοριακό φυλάκιο στις Καστανιές.

»Όλες αυτές τις ημέρες γίνονται προσπάθειες των μεταναστών να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η διακηρυγμένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα ελληνικά σύνορα είναι κλειστά. 

»Σε αυτές τις προσπάθειες οι μετανάστες όχι μόνο δεν αποτρέπονται από τις συνοριακές δυνάμεις της Τουρκίας, αλλά ενισχύονται αλλά ενισχύονται από αυτές με τη ρίψη δακρυγόνων κατά των ελληνικών δυνάμεων από Τούρκους αστυνομικούς.

»Στην προσπάθεια δε των μεταναστών να δημιουργήσουν ρήγματα στον ελληνικό φράκτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, συμμετείχε και θωρακισμένο όχημα συνοριακής επιτήρησης της Τουρκίας.

»Το οξύμωρο είναι ότι το συγκεκριμένο όχημα της Τουρκίας συνοριακής το οποίο βοηθούσε και υποστήριζε τους μετανάστες να παραβιάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, η Τουρκία το έχει προμηθευτεί πρόσφατα με κοινοτική χρηματοδότηση.

Ερωτάται η Επιτροπή:
-Είναι σε γνώση της τα ανωτέρω;
-Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί και τι κυρώσεις θα επιβάλλει σε μια υπό ένταξη χώρα που χρησιμοποιώντας κοινοτική χρηματοδότηση στηρίζει ανοικτά τους μετανάστες που θέλουν να παραβιάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα;»

 

Διαβάστε επίσης