Επιχείρηση «αλλαγή κλίματος» σε 130 – 140 ημέρες

Η ψήφος εμπιστοσύνης από 155 βουλευτές, έδωσε στην κυβέρνηση μία ανάσα που χρειάζονταν, όμως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η πόλωση θα κυριαρχήσει στη πολιτική ζωή του τόπου, καθώς η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά πρόωρων εκλογών.

Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, προσπάθησαν από το βήμα της Βουλής να πείσουν ότι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας (2016), όμως πρέπει να διαβούν πολλούς κάβους προκειμένου αυτό να συμβεί. Η πρώτη -και πλέον δύσκολη να λυθεί- εξίσωση, είναι αυτή της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς όπως φάνηκε στη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν αναπτύξει δυναμική για να βρεθούν οι απαραίτητοι 180 βουλευτές.

Πλέον, η προσπάθεια στρέφεται στο να αλλάξει το κλίμα σε οικονομία και κοινωνία, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι σε ένα χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 130-140 ημερών. Τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό, με πιο χαρακτηριστικό αυτό της Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει μία πιστοληπτική γραμμή υποστήριξης, μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι.

Ο παράγοντας Παπανδρέου
Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, στις συζητήσεις τους αντιμετωπίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου ως «δούρειο ίππο» που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να εξαπολύσει τους «πολεμιστές» του, με ότι αυτό συνεπάγεται για το εσωτερικό της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο πως αρκετοί ανεξάρτητοι, αλλά και «πράσινοι» βουλευτές (που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό) μίλησαν ανοιχτά για την ανάγκη σχηματισμού μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή ειδικού στόχου.

Κάλλιστα θα μπορούσε κανείς να σχολιάσει πως αν και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, με τις τοποθετήσεις τους περισσότερο έδειχναν να βάζουν δυναμίτη στα ούτως ή άλλως σαθρά θεμέλια της δικομματικής. Μάλιστα, φάνηκε ξεκάθαρα πως υπάρχει προσωπικό πρόβλημα και με τον Αντώνη Σαμαρά, γι’ αυτό μίλησαν ανοιχτά για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Την ίδια ώρα, οι παρασκηνιακές διεργασίες του ΓΑΠ και πολιτικών προσώπων φίλα προσκείμενων σε αυτόν, κορυφώνονται με τις κακές γλώσσες να μιλούν ακόμα και για… αποστασία!

Τέλος, αν και οι λεγόμενοι «καραμανλικοί» δείχνουν αυτοσυγκράτηση για την ώρα, η αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να υποτιμήσει ο κ. Σαμαράς…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα