ΕΠΟ: €440.000 θέλει ο Μπαλτάκος (!!!) – Κάνει ΓΣ (2/11ου) μόνο για να εξασφαλίσει τον παρά…

>> Ποιο Μητρώο; Μοναδικό θέμα στην έκτακτη –πάλι έκτακτη;– ΓΣ της ΕΠΟ είναι να εγκριθούν τα λεφτά που θέλει για πάρτη του >> ΓΓΑ: Θα πάνε για κακούργημα αν τολμήσουν

Στις 2/11ου έχει προκηρυχθεί ΓΣ της ΕΠΟ με ένα ουσιαστικά μόνο θέμα. Την έγκριση αποζημίωσης του προέδρου Τάκη Μπαλτάκου για τις υπηρεσίες που προσφέρει στην ΕΠΟ εις βάρος του επαγγέλματός του, που με τις κρατήσεις θα κοστίσει στην Ομοσπονδία συνολικά για τα δύο χρόνια της θητείας του 440.000 ευρώ.

Άλλο θέμα στην ημερήσια διάταξη δεν υπάρχει. Κι αυτό διότι το θέμα Νο8 «Συζήτηση και λήψη απόφασης επί του μητρώου των ερασιτεχνικών αθλητικών  σωματείων σύμφωνα με τους Ν. 4726/2020, 4809/2021 και 4825/2021», μετά τη μεγαλοπρεπέστατη «πιρουέτα» –κοινώς «κωλοτούμπα»– του προέδρου Τάκη, 15 ημέρες μετά την απόφαση της προηγούμενης ΓΣ, στις 30/9ου, όπου με 57 ψήφους υπέρ και 4 λευκά, αποφασίστηκε η αναστολή όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, στο θέμα «μητρώο» ταιριάζει η ευχή «Να ζήσουμε, να το θυμόμαστε».

Υπενθυμίζουμε τι είχε πει ο Τάκης Μπαλτάκος στη ΓΣ της ΕΠΟ στις 30/902022:

«Δεν θα έπρεπε να υπάρχει το Μητρώο. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ειδική αθλητική αναγνώριση, ούτε οι άδειες των Περιφερειών, λες και ζούμε στο ’50 και φοβόμαστε, αυτός που θα παίξει μπάλα τι φρονήματα έχει, γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα. Και φτάνουνε πού; Στο 2020, 70 χρόνια μετά σε ένα τελείως διαφορετικό κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον και εξακολουθούν να υπάρχουν τα απολιθώματα».

Όσον αφορά τις κυρώσεις, πρότεινε και έγιναν δεκτά τα εξής:

«Η  πρόταση επί της οποίας καλείστε να ψηφίσετε με τα πράσινα και τα κόκκινα καρτελάκια είναι πρώτον, διακοπή των ερασιτεχνικών  πρωταθλημάτων. Εξουσιοδότηση στην Εκτελεστική Επιτροπή να επαναρχίσει τα πρωταθλήματα εάν οι συνθήκες διαφοροποιηθούν και δεν έχουμε αυτόν τον νταλκά, θα μου επιτρέψετε αυτή την όχι καλόηχη λέξη, τον νταλκά, τον φραγμό του Μητρώου και τρίτον, αναστολή ιδιότητας μέλους για όποια ΕΠΣ πάει κόντρα στην πλειοψηφία όπως αυτή θα διαμορφωθεί σε λίγο. Αυτή είναι η πρόταση».

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι το προηγούμενο βράδυ, 29/9ου, είχε «τραπεζώσει» –με λεφτά της ΕΠΟ, βεβαίως-βεβαίως– περίπου 60 άτομα μέλη της ΕΠΟ (τακτικά και αναπληρωματικά μέλη) στην ψαροταβέρνα «Νησιώτισσα», όπου φρόντισε να καλέσει μόνο ποδοσφαιρικές ενώσεις της αρεσκείας του. Έτσι, οι ΕΠΣ Πειραιά, Ηλίας, Λακωνίας κ.λπ. ούτε καν εκλήθησαν.

Σημείωση: Όταν λειτουργείς σαν πρόεδρος της ΕΠΟ και όχι σαν κομματάρχης του 1910, στέλνεις πρόσκληση για δείπνο σε ΟΛΕΣ τις ποδοσφαιρικές ενώσεις. Τότε η δαπάνη βαρύνει την ΕΠΟ. Όταν όμως καλείς επιλεκτικά, τότε η δαπάνη βαρύνει εσένα, και όχι την ΕΠΟ. Το τιμολόγιο όμως του τραπεζιού ξοφλήθηκε από την Ομοσπονδία. Μιλάμε για «ανοιχτοχέρη» πρόεδρο. Με τα λεφτά των άλλων…

Στις 17/10ου σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, το Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας που εκδόθηκε, ανέφερε τα εξής:

«Σε συνέχεια της εισήγησης του Προέδρου της κ. Παναγιώτη Μπαλτάκου, αποφασίζει την προσωρινή επανέναρξη όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων, σύμφωνα με τη σχετική εξουσιοδότηση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 30/9/2022 προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, δεδομένης αφενός της 10ήμερης παράτασης που δόθηκε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη, για το θέμα του Μητρώου Ερασιτεχνικών Σωματείων και αφετέρου της εκπεφρασμένης επιθυμίας των σωματείων προς τους προέδρους των ΕΠΣ για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων».

Συμπέρασμα δικό μας:

Ο Τάκης Μπαλτάκος θεωρεί ότι οι συνθήκες για το Μητρώο βελτιώθηκαν λόγω της 10ήμερης παράτασης που δόθηκε από τον κ. Αυγενάκη στα σωματεία για να εγγραφούν στο Μητρώο(!!!).

Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ θεωρεί τους προέδρους των ενώσεων ως πρώην τροφίμους του ΠΙΚΠΑ λόγω προβλήματος της νοητικής τους στέρησης…

Αυτό θα πει να υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων από τον πρόεδρο της Ανωτάτης Αρχής του Ποδοσφαίρου…

ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ 4% ΑΠΟ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

Ας πάμε στο θέμα Νο9. «Συζήτηση και λήψη απόφασης επί του θέματος διάθεσης του υπολειπόμενου ποσοστού 4% σύμφωνα με το άρθρο 66 του Καταστατικού της ΕΠΟ».

Ως γνωστόν, με τροπολογία του υφυπουργού κ. Αυγενάκη το ποσοστό 5% που έπαιρνε η ΕΠΟ από τα τηλεοπτικά συμβόλαια μετετράπη σε 1%. Η ανακοίνωση για την περικοπή έγινε το βράδυ της κλήρωσης του επαγγελματικού πρωταθλήματος της Super League 1. Την επόμενη ημέρα, ο Τάκης Μπαλτάκος εμφανίστηκε λάβρος κατά του υφυπουργού, δηλώνοντας ότι το ποσοστό αναγράφεται στο Καταστατικό της ΕΠΟ και δεν μπορεί με υπουργική απόφαση να μειωθεί.

Φυσικά, η άποψη αυτή του Μπαλτάκου είναι του τύπου «να ’χαμε, να λέγαμε…», απόλυτα εσφαλμένη διότι δεν αφορά αμιγώς ποδοσφαιρικό θέμα, αλλά οικονομική διευθέτηση που ανήκει στη δικαιοδοσία της Πολιτείας.

Όμως το θέμα δεν είναι η άποψη του Μπαλτάκου, αλλά η αλλαγή της άποψής του μετά από 24 ώρες.

Ως γνωστόν, την επόμενη ημέρα των «καυτών» ανακοινώσεών του, εν αγνοία  των μελών της ΕΕ της ΕΠΟ, των υπηρεσιακών παραγόντων, επισκέφτηκε τον κ. Αυγενάκη και συμφώνησε μαζί του το ποσοστό αυτό να δοθεί για το κόστος της επαγγελματικής διαιτησίας, που όμως θα γίνει… την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο 2023-2024… Μάλιστα, επειδή η πλειοψηφία των ενώσεων αντελήφθη την κοροϊδία εις βάρος τους του προέδρου της ΕΠΟ, ο Τάκης Μπαλτάκος φρόντισε άμεσα να δοθεί ποσόν 10.000 ευρώ στις ποδοσφαιρικές ενώσεις, ώστε να μετριασθούν οι εις βάρος του αντιδράσεις. Γνωστή η πρακτική του κ. Τάκη. Το ίδιο έπραξε προ 10 ημερών, όπου διέθεσε ποσόν άλλων 10.000 ευρώ στις ποδοσφαιρικές ενώσεις για να γλιτώσει την κατακραυγή για το Μητρώο στη ΓΣ της ΕΠΟ στις 2/11ου

Τελικά, έχουμε μπερδευτεί εάν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με εκείνο το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» εννοούσε τα οικονομικά του κράτους ή τα οικονομικά της ΕΠΟ από κάποιον ανοιχτοχέρη –όπως εν προκειμένω ο Τάκης Μπαλτάκος– πρόεδρο της Ομοσπονδίας…

Και στις δύο περιπτώσεις, Μητρώο και ποσοστό 4%, τις «πιρουέτες» του Τάκη Μπαλτάκου θα ζήλευε και ο πρωταθλητής μας Ιωάννης Μελισσανίδης.

ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: «ΘΕΛΩ ΛΕΦΤΑ. ΖΗΜΙΩΝΟΜΑΙ…»

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το αναγραφέν στην ημερήσια διάταξη θέμα Νο10 με τίτλο «Συζήτηση και λήψη απόφασης κατά το άρθρο 38 του Καταστατικού» είναι καθαρά προσχηματικό.

Αναμένεται ο πρόεδρος της ΕΠΟ να εκφωνήσει τον «επικήδειο» για το Μητρώο, να προβάλει διάφορες δικαιολογίες για την απώλεια του ποσοστού 4%, και κυρίως να ασχοληθεί με το φλέγον θέμα που είχε θέσει και στην προηγούμενη ΓΣ, στις 30/9ου, σχετικά με την αμοιβή του, ως αποζημίωση για τις ώρες που απασχολείται στην ΕΠΟ.

Τι απαιτεί ο κ. Τάκης

Θέλει €10.000  τον μήνα με 14 μηνιαίες καταβολές καθαρά στα χέρια του, η ΕΠΟ να πληρώσει την Εφορία και κάθε άλλη επιβάρυνση, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος, πέραν των εξόδων για ταξίδια, ξενοδοχεία, αεροπλάνα κ.λπ., να ανέρχεται στο ποσόν των 440.000 ευρώ.

Ακριβός ο κ. Τάκης…

Αυτό είναι το μυστικό για τη σύγκληση της ΓΣ της ΕΠΟ στις 2/11ου.

Το άρθρο 38 του Καταστατικού της ΕΠΟ αναφέρει τις αρμοδιότητες του προέδρου της ΕΠΟ.

Θέμα αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει, αφού έχει ξεκαθαριστεί ότι ο πρόεδρος μόνο εποπτεύει την υλοποίηση των αποφάσεων της ΓΣ και της ΕΕ. Εάν δηλαδή συνάδουν με το Καταστατικό της Ομοσπονδίας.

Αυτό έχει ξεκαθαριστεί ποικιλοτρόπως στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκο, πέραν της αρμοδίας Επιτροπής Συμμόρφωσης και Διακυβέρνησης της Ομοσπονδίας, αλλά και από κορυφαίο ποδοσφαιρικό παράγοντα, που μάλιστα υποστήριξε την υποψηφιότητα του νυν προέδρου.

Αναφορικά με τα 10.000 ευρώ τον μήνα επί 14 μήνες, που απαιτεί ο κ. Τάκης, καθαρά το συνολικό ποσόν όπως προαναφέραμε, ακόμη κι εάν αφαιρεθούν οι 4 πρώτοι μήνες της θητείας του, το ποσόν που αναμένει να βάλει στις τσέπες του είναι ύψους 200.000 ευρώ, που με την πληρωμή της Εφορίας και τις άλλες επιβαρύνσεις θα ξεπεράσει τις 500.000 ευρώ.

Εδώ προκύπτει και κάποιο εύλογο ερώτημα: Ο Τάκης Μπαλτάκος απαιτεί 14 μισθούς ετησίως. Σύμφωνα με το Εργατικό Δίκαιο, 14 μισθούς δικαιούνται μόνο οι εργαζόμενοι υπάλληλοι. Ο Τάκης είναι υπάλληλος της ΕΠΟ και δεν το ξέρουμε; Και επειδή το ερώτημα είναι ρητορικό, όντως ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεν είναι υπάλληλος της Ομοσπονδίας, μήπως έχει κάποια άλλη υπαλληλική σχέση και έχει μπερδευτεί;

ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ…

ΓΓΑ: «Κάποιοι θα πάνε φυλακή για κακούργημα εάν παραβούν τον νόμο, που δεν προβλέπει κανενός είδους αμοιβή για τον πρόεδρο».

Πέραν του απαράδεκτου αιτήματος για αμοιβή-αποζημίωση, υπάρχει και σχετικός νόμος, ο οποίος ρητά αναφέρει ότι «η θέση του προέδρου είναι τιμητική και άμισθη», καθώς επίσης και ότι «απαγορεύεται κάθε είδους αμοιβή». Και βεβαίως, η αποζημίωση είναι αμοιβή.

Η «Α» επικοινώνησε με την αρμόδια υπηρεσία της ΓΓΑ, θέτοντας το ερώτημα για τη νομιμότητα καταβολής αποζημίωσης στον πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Η απάντηση από κορυφαίο στέλεχος του υφυπουργείου Αθλητισμού –όταν λέμε «κορυφαίο», εννοούμε κορυφαίο…– ήταν κάθετη:

«Αν καταβληθεί ποσόν αποζημίωσης, οι καταβάλλοντες αρμόδιοι θα διωχθούν για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος».

Δηλαδή, με λίγα λόγια, όσοι υπογράψουν για να καταβληθούν στον Τάκη Μπαλτάκο χρηματικά ποσά για αποζημίωση, ακόμη κι εάν ενδεχομένως ληφθεί σχετική απόφαση από την ΓΣ της ΕΠΟ, τα μέλη της ΕΕ και οι υπηρεσιακοί παράγοντες θα διωχθούν κακουργηματικά διότι δεν έχουν καμία υποχρέωση να υλοποιήσουν απόφαση ευθέως παράνομη.

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΣΕ Η ΓΣ ΤΗΣ 30/11ΟΥ

Η προηγούμενη ΓΣ για το θέμα της αποζημίωσης –που είχε προσπαθήσει να εκμαιεύσει ο πρόεδρος της ΕΠΟ– είχε συγκροτήσει μια επιτροπή για να μελετήσει το θέμα και στην επόμενη ΓΣ –αυτήν της 2/11ου, την προσεχή Τετάρτη– να καταθέσει το πόρισμά της στα μέλη της.

Η επιτροπή αυτή έχει συγκροτηθεί ως εξής:

  • Από τον CEO της ΕΠΟ.
  • Από τον Προϊστάμενο της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΠΟ.
  • Από τον Προϊστάμενο Οικονομικών Θεμάτων της ΕΠΟ.
  • Από τον Ταμία της ΕΠΟ.
  • Από τον Πρόεδρο της ΕΠΣ Κορινθίας κ. Τσιχριτζή.
  • Από τον Πρόεδρο της ΕΠΣ Άρτας κ. Τρομπούκη.

Βεβαίως, πρωτεύοντα ρόλο για τη σύνταξη του πορίσματος έχει και η ανεξάρτητη επιτροπή εντός της ΕΠΟ, Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διακυβέρνησης, όπου προΐσταται η τέως Αρεοπαγίτης κα Μπιτζούνη.

Η κα Μπιτζούνη έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψή της ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ, σύμφωνα με το Καταστατικό, απλώς εποπτεύει εάν κατά τη διοικητική λειτουργία της ΕΠΟ τηρούνται οι όροι και οι κανόνες του Καταστατικού.

Μάλιστα, την άποψή της αυτή είχε εκφράσει δημόσια, λόγω αρμοδιότητας, και στη ΓΣ της ΕΠΟ στις 30/9ου για τα όρια της εποπτείας του. Κατά συνέπεια, εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι τυχόν καταβολή αποζημίωσης θα πρέπει προηγουμένως να έχει τύχει της εγκρίσεως τόσο από τη συγκροτηθείσα επιτροπή που προαναφέραμε, όσο και από την Επιτροπή Συμμόρφωσης.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ίδιος ο Τάκης Μπαλτάκος με σκοπό την πληρέστερη εποπτεία των πεπραγμένων της ΕΠΟ, αν και κορυφαίος δικηγόρος ο ίδιος, εισηγήθηκε στην ΕΕ και πέτυχε το Γραφείο Προέδρου να αποκτήσει και νομικό συμπαραστάτη με την ένταξή του σε αυτό της δικηγόρου Δόμνας Τσιώνη, που είχε προσληφθεί στην ΕΠΟ το 2018 από τον τότε πρόεδρο Βαγγέλη Γραμμένο, για τους φίλους του Βάγγο… Στη συνέχεια, η κα Τσιώνη ήταν το δεξί χέρι του επόμενου προέδρου, Θοδωρή Ζαγοράκη. Η άτακτη φυγή με την παραίτηση του αρχηγού της Εθνικής μας ομάδας, που σήκωσε το πανευρωπαϊκό Κύπελλο το 2004, για πολλούς συνδέθηκε με τις «συμβουλές» και τις «κατευθύνσεις» της εν λόγω νομικού στο ολιγόμηνο διάστημα της θητείας του…

Τελικά, πόσα άτομα χρειάζονται για να εποπτεύουν την ΕΠΟ; Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι επί προεδρίας Γ. Γκιρτζίκη το 2015 το προσωπικό της ΕΠΟ αποτελείτο από 60-65 υπαλλήλους, και σήμερα μετά την προεδρία του Γιάννη Δρόσου, του Βαγγέλη Γραμμένου, του Θοδωρή Ζαγοράκη έφτασε τον αριθμό περίπου 120, εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι στην ΕΠΟ, με την τακτική του επόπτη, του βοηθού επόπτη, της νομικής υπηρεσίας, της Επιτροπής Συμμόρφωσης και Διακυβέρνησης, τελικά οι εποπτεύοντες θα είναι περισσότεροι από τους εποπτευόμενους… 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΕΡΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ…

Σύμφωνα με το Καταστατικό της Ομοσπονδίας, κάθε πρόταση που υποβάλλεται στη ΓΣ πρέπει να τίθεται υπ’ όψιν των μελών αυτής, 7 τουλάχιστον ημέρες προ της ημερομηνίας διεξαγωγής της. Κι αυτό, για να υπάρχει η δυνατότητα, οι ΕΠΣ να θέσουν το θέμα στα διοικητικά τους συμβούλια και να λάβουν σχετικές αποφάσεις που θα μεταφέρουν στη ΓΣ.

Τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, αρχικά θα συνεδριάσει η επιτροπή που προαναφέραμε, και αργότερα η ΕΕ στην ημερησία διάταξη της οποίας δεν υπάρχει ως θέμα συζήτησης πρόταση προς τη ΓΣ για την αποζημίωση του Τάκη Μπαλτάκου.

Κατά τη δική μας άποψη, ο Τάκης Μπαλτάκος θα θελήσει να εκμαιεύσει μια απόφαση της ΓΣ, γενική και αόριστη, η οποία δεν θα εμπεριέχει κάποιο νούμερο για τα χρήματα που απαιτεί, ώστε αργότερα μέσω της ΕΕ, που έχει εκλεγεί από εκείνους που τον τοποθέτησαν στη θέση του προέδρου, να πετύχει την ικανοποίηση των απαιτήσεών του. Βεβαίως, το να του δώσει η ΓΣ λευκή επιταγή –ευθέως παράνομη ως αντίθετη με τον αθλητικό νόμο– δεν υπάρχει περίπτωση, αλλά και αν ακόμη «ταχυδακτυλουργικά» ο κ. Τάκης πετύχαινε τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, δεν θα υπήρχε διοικητικό ή αρμόδιο πρόσωπο στο πάρκο Γουδή να υπογράψει ώστε να πάρει τα χρήματα που απαιτεί.

Με όλα τα παραπάνω και με την κυβέρνηση «στριμωγμένη» από τα πρόσφατα επεισόδια της υπόθεσης «Πάτσης», δύσκολα και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο η ΕΕ της ΕΠΟ θα τολμήσει να καταβάλει αποζημίωση στον πρόεδρο Μπαλτάκο.

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει αποφασίσει την κατασκευή και διεύρυνση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, αλλά η ευχέρεια αυτή για τον εγκλεισμό περισσοτέρων ατόμων με παραβατική συμπεριφορά δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει και άτομα από το πάρκο Γουδή…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα