ΕΠΟ-ΕΡΤ: Το GREXIT(της πλάκας), ο ερωτοχτυπημένος Περέιρα και ο Γ. Δρόσος με τα ρώσικα (που τάζει λεφτά στον ΠΑΟΚ…)

Τρία άκαρπα χρόνια από την ημέρα που επιχειρήθηκε η παρέμβαση της FIFA για την… εξομάλυνση της κατάστασης στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Πέρασαν τρία χρόνια από την ημέρα που επιχειρήθηκε η παρέμβαση της FIFA για την… εξομάλυνση της κατάστασης στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ήταν 29 Αυγούστου  2016, όταν ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, άνθρωπος του Θόδωρου Θεοδωρίδη –για την επιλογή του οποίου ο Θόδωρος παραδέχτηκε ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος του–έφτανε στα γραφεία της ΕΠΟ και άρχιζε τη συνεργασία του με τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις που θα έφερναν καλύτερες ημέρες στο ποδόσφαιρό μας.

Στις 14 Οκτωβρίου 2016 διορίστηκε στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Επιτροπή Εξομάλυνσης με επικεφαλής τον αείμνηστο πλέον Κύπριο Κωστάκη Κουτσοκούμνη.

Για να αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα που προέκυψαν μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου της Ε.Π.Ο. να ισχύσει για τις εκλογές που θ’ ακολουθούσαν ο εθνικός αθλητικός νόμος και όχι οι διατάξεις του καταστατικού της Ε.Π.Ο.

Η ευκαιρία ν’ αλλάξουν λογική κυβέρνηση και παράγοντες ίσως είχε χαθεί στην εξομάλυνση. Στην κατάργηση ουσιαστικά της ελληνικής νομοθεσίας και στην εγκαθίδρυση του καθεστώτος μπανανίας αφρικανικού τύπου.

Στις 29 Οκτωβρίου 2016 ο Κ. Κουτσοκούμνης παρουσίασε τα μέλη της επιτροπής, τα περισσότερα από τα οποία είχαν άμεση σχέση με την κυβέρνηση της Ελλάδας και ιδιαίτερα με τον Στ. Κοντονή. Στην πράξη ήταν η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ελληνικού ποδοσφαίρου στη χειρότερή του μορφή.

Κύριος εκφραστής της νέας τάξης πραγμάτων ο Ιωάννης Δρόσος, βασικό στέλεχος του γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όπως δήλωσε τότε δημόσια δεν είχε καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Σήμερα έχει διοριστεί πρόεδρος στην ΕΡΤ.

Την επιτροπή συμπλήρωναν ο Απόστολος Γέροντας, επίσης βασικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νικόλαος Μπάρτζης, δικηγόρος που επιβλήθηκε από τον τότε υπουργό Αθλητισμού, ενώ από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ τοποθετήθηκαν οι Ζήσης Βρύζας και Αλέξης Δέδες αντίστοιχα.

Στην Επιτροπή Εξομάλυνσης ανακοινώθηκε από τον Κ. Κουτσοκούμνη ότι θα μετέχουν ως παρατηρητές ο Ιάκωβος Φιλιππούσης, ως «Ειδικός Σύμβουλος Επικοινωνίας και Διοίκησης», και ο Γιώργος Στράτος, ως πρόεδρος της Super League.

Αρχικά, ως ειδικός σε θέματα διαιτησίας, ορίστηκε ο Γιώργος Μπίκας, παρατηρητής διαιτησίας FIFA. Ο Γ. Μπίκας όμως παραιτήθηκε από τη θέση του, μετά από εναντίον του επιθέσεις και τον εμπρησμό της κατοικίας του στη Χαλκιδική, τον Δεκέμβριο του 2016.

Τι ακολούθησε; Μεταξύ άλλων, το πρωτοφανές αίτημα να υποδεικνύει ο υπουργός Στ. Κοντονής τούς διαιτητές του τελικού Κυπέλλου μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού, τον Μάιο του 2016. Η διεξαγωγή του τελικού, με παρόντα τον Κ. Κουτσοκούμνη, ήταν ένας θρίαμβος της κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα μια καταστροφή για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Κ. Κουτσοκούμνης έθεσε συνειδητά στο περιθώριο των εξελίξεων την Ε.Π.Ο. και την ίδια ώρα την καλούσε σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, να αποδεχθεί την κρατική επικυριαρχία και τις αποφάσεις του υπουργού χωρίς αντίσταση.

Παρείχε στην διοίκηση της ΕΠΟ εξαιρετικά περιορισμένη και επιλεκτική πληροφόρηση για τις εξελίξεις, δεν της επέτρεψε να διεκδικήσει, όπως η ίδια είχε αποφασίσει, ενεργό ρόλο στις επαφές και τις διαβουλεύσεις και σε πολλές περιπτώσεις την παραπληροφορούσε διαμορφώνοντας σε βάρος της τις εξελίξεις.

Η συνέχεια προέβλεπε ατελείωτους διορισμούς στελεχών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΠΟ, τινάζοντας στον αέρα τον προϋπολογισμό της Ομοσπονδίας.

Μετά την παραίτηση του Γ. Μπίκα και των συνεργατών του, που μετείχαν στη σύνθεση της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ, ο Κ. Κουτσοκούμνης διόρισε τον Στ. Τριτσώνη και τον Μιχ. Κουκουλάκη και  ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μαζί τους συμβάσεις τριών ετών με ετήσιες αποδοχές εκατόν σαράντα χιλιάδων (140.000) ευρώ για τον καθένα. Ακολούθησε ο διορισμός του Δημήτρη Καλύβα.

Η ανικανότητα, η δουλικότητα και η πλήρης περιφρόνηση του καταστατικού της ΕΠΟ και των κανονισμών από την Επιτροπή Εξομάλυνσης κορυφώθηκαν στη διαδικασία διοργάνωσης του τελικού του Κυπέλλου στις 6 Μαΐου 2017.

Η Επιτροπή Εξομάλυνσης, χωρίς να λάβει υπόψη της τις διατάξεις των κανονισμών και τον αθλητικό νόμο για τις προϋποθέσεις που πρέπει να καλύπτουν τα γήπεδα, στα οποία μπορεί να διεξαχθεί ένας τέτοιος αγώνας, όρισαν τη διεξαγωγή του σε ένα εντελώς ακατάλληλο γήπεδο, στο οποίο τα τελευταία τρία χρόνια δεν είχαν καν διεξαχθεί αγώνες.

Η Επιτροπή Εξομάλυνσης δεν πήρε υπόψη της ούτε τις βάσιμες αντιρρήσεις του Υπευθύνου Ασφαλείας της ΕΠΟ, ο οποίος έστειλε σχετική επιστολή με την οποία επεσήμανε, αναλυτικά, την ακαταλληλότητα του γηπέδου και τους μεγάλους κινδύνους που μπορούσε να προκαλέσει η διεξαγωγή ενός τόσο σημαντικού αγώνα σε ένα γήπεδο – αχούρι. Ο δε νέος τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης, υποχρεώθηκε από τους ανωτέρους του να επιτρέψει τη διεξαγωγή του τελικού, αν και ο ίδιος δεν το ήθελε…

Στον τελικό της ντροπής που φιλοξενήθηκε στον Βόλο έγιναν απίστευτα σε έκταση επεισόδια εκτός, αλλά και εντός αγωνιστικού χώρου.

Στις 26 Ιουλίου 2017, ο πρώην διεθνής διαιτητής από την Πορτογαλία, Βίτορ Μέλο Περέιρα, ανέλαβε πρόεδρος της ΚΕΔ. Η νέα τάξη πραγμάτων εγκαθίδρυε το δικό της καθεστώς. Λίγες ημέρες αργότερα ακολουθούσε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΠΟ.

Στις 18 Αυγούστου 2017, ο Β. Γραμμένος εκλέχτηκε στην κορυφαία διοικητική θέση του ελληνικού ποδοσφαίρου λαμβάνοντας 48 ψήφους επί συνόλου 71, κατά τη διαδικασία που έλαβε χώρα σε έκτακτη γενική συνέλευση των ΕΠΣ μελών της Ομοσπονδίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία των εκπροσώπων της FIFA Μπιόρν Βασάλο, Νόνταρ Αλκαχάτζε, και της UEFA Άντζελο Ρηγόπουλου. Ο έτερος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΕΠΟ Γ. Καλατζής έλαβε 21 ψήφους, ενώ βρέθηκαν και 2 λευκά.

O Ισπανός Χουάν Αντόνιο Φερνάντεζ Μαρίν την 1η Μαρτίου 2018 πλαισίωσε στην ΚΕΔ τον Βίτορ Μέλο Περέιρα, ενώ τον Ιούλιο του 2018 ο Σουηδός Λιφ Λίντμπεργκ έγινε ο τρίτος ξένος της… παρέας.

Τα αποτελέσματα (και) στη διαιτησία αποδείχθηκαν καταστροφικά. Βελτίωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υπήρξε. Το μόνο που αναδείχθηκε ήταν η οικονομική κατάρρευση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου με μηδαμινές επιχορηγήσεις στα σωματεία και πενιχρές στις Ενώσεις, καθώς όλα τα χρήματα που εισέρρεαν στην ΕΠΟ πήγαιναν στις τσέπες του στρατού των ξένων και των συνεργατών τους που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που επιτεύχθηκε από τη νέα τάξη πραγμάτων ήταν να τα… πάρει όλα ο ΠΑΟΚ. Ο «δικός» μας Βαγγέλης Γραμμένος, πρώην πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, είδε με μεγάλη χαρά την ομάδα του Ιβάν Σαββίδη να τα σαρώνει όλα στο διάβα της.

Νταμπλ φέτος, Κύπελλο και πρωτάθλημα ουσιαστικά και πέρυσι, άσχετα αν ο δεύτερος τίτλος απωλέστηκε λόγω της εισβολής του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ με πιστόλι στον αγωνιστικό χώρο στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Οι φωνές για τη διαιτησία ήταν ηχηρές από το σύνολο σχεδόν των ομάδων. Η παρουσία του Βίτορ Μέλο Περέιρα το μόνο που προσέφερε ήταν… ξένους διαιτητές στα ντέρμπι και τους τελικούς Κυπέλλου και διαμαρτυρίες.

Αυτό το διαμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση πολλές ομάδες, αλλά ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της ΕΠΟ, Χέρμπερτ Χούμπελ, και ο υπερσύμβουλος Πέτερ Φούσεκ δεν έδειξαν να ιδρώνει το αυτί τους.

Φθάσαμε στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΠΟ την περασμένη Τετάρτη, όπου η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Η Επιτροπεία, αγνοώντας τα όσα συμβαίνουν στην ποδοσφαιρική Ελλάδα και κόντρα στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, αποφάσισε και διέταξε Περέιρα και τη νέα σεζόν στην ΚΕΔ.

Το τραγικό της υπόθεσης όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Για τον Πορτογάλο έδωσε… εντολή στην ΕΠΟ να βάλει στην άκρη κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Μισθός μόνο γι’ αυτόν; Μεγαλύτερος κατά πολύ του προέδρου της Δημοκρατίας. Πάνω από 22.000 ευρώ τον μήνα!!.

Δεν έφταναν αυτά, επιχειρήθηκε με συνεργό τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο το θέμα να έλθει αντικαταστατικά μετατρέποντας σε γλάστρες τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με το καταστατικό, η αμοιβή ενός μέλους επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, είχε έλθει το σχετικό θέμα με ερώτημα έγκρισης.

Όταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ έθεσε το θέμα, και μάλιστα ως πρώτο στην ημερήσια διάταξη, αν και ήταν 21ο, δεν το έβαλε σε ψηφοφορία ως όφειλε. Δηλαδή, αν η FIFA καθόριζε σε 122.000 ευρώ τη μηνιαία αποζημίωση του Περέιρα, τι θα γινόταν; Θα έσκυβε ξανά το κεφάλι ο Βαγγέλης Γραμμένος για να μη χάσει τον… εκλεκτό του;

Ήταν απόλυτα λογικό όσοι σέβονται το καταστατικό της ΕΠΟ να αποχωρήσουν από τέτοιου είδους παράνομη και ανήθικη διαδικασία. Ο πρόεδρος της Super League Μηνάς Λυσάνδρου και ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού Τάκης Αγραφιώτης παρέμειναν στην αίθουσα, αλλά δεν νομιμοποίησαν με την ψήφο τους την ανανέωση της σύμβασης του αρχιδιαιτητή και μάλιστα με μυθικές αποδοχές.

Η πρόταση Γραμμένου συγκέντρωσε μόλις 8 ψήφους, αυτές δηλαδή όσων είναι φιλικά προσκείμενοι στον ΠΑΟΚ που ήθελαν όσο τίποτα άλλο τον Περέιρα να κάνει κουμάντο στη διαιτησία και ας παίρνει… ό,τι θέλει.

Στο σύνολο των 17 μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, αυτοί που υπερψήφισαν ήταν μειοψηφία και ως εκ τούτου γεννάται θέμα νομιμότητας της απόφασης.

Οι νομικίστικες τεχνικές του νομικού που είναι πρόεδρος στην ΕΠΟ δεν… περνάνε πλέον, καθώς το κύρος του έχει εξαφανιστεί όταν μετατράπηκε στο παιδί για όλα τα θελήματα.

«Το θέμα Περέιρα δεν τίθεται προς ψήφιση. Είναι απόφαση της FIFA. Το υπερεξαντλήσαμε. Δεν έπρεπε να το συζητάμε καν», τόνισε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο Χέρμπερτ Χούμπελ, πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης και εκπρόσωπος της FIFA και της UEFA στην Ομοσπονδία.

Τα όσα είπε ο Αυστριακός παράγοντας περί μη ψηφοφορίας, αλλά κυρίως το οικονομικό σκέλος της σύμβασης Περέιρα, προκάλεσαν την αποχώρηση από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας των Βακάλη, Θωμαΐδη, Παπαχρήστου, Δημητρίου, Ψαρρόπουλου, Λεουτσάκου και Ασλανίδη (πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ).

Η αποχώρηση των επτά προκάλεσε την έκρηξη του Χούμπελ, ο οποίος εμφανίστηκε ενοχλημένος και από τις διαρροές που υπήρξαν προς τον Τύπο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

«Τα μέλη θα έπρεπε να μείνουν και να πουν τις απόψεις και όχι να φύγουν», είπε ο Αυστριακός και πρόσθεσε: «Γίνεται ζωντανή αναμετάδοση όλων όσων γίνονται εδώ και αυτό είναι μια παρατήρηση που δεν είναι θετική για την ΕΠΟ. Το ίδιο γινόταν και χθες στη Λίγκα».

Μάλιστα, ο Χούμπελ συνέχισε την επίθεσή του προς τους αποχωρήσαντες λέγοντας: «Δεν είναι κατανοητό και μου δημιουργεί έκπληξη πώς εκλεγμένα μέλη αποχωρούν από το συμβούλιο για διάφορους λόγους.

»Τα site γράφουν ότι ο Μελισσανίδης τηλεφώνησε και τους είπε να φύγουν (σ.σ. στο σημείο αυτό έδειξε με κινητό του συγκεκριμένο δημοσίευμα). Δεν ξέρω ελληνικά, αλλά όλοι γράφουν αυτό το πράγμα. Πρέπει τα μέλη της ΕΠΟ να είναι ανεξάρτητα και όχι εξαρτημένα».

Από τη στάση του Χούμπελ τίθενται τεράστια ζητήματα. Ποιος είναι αυτός και με ποια ιδιότητα θα χαρακτηρίσει το 50% της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ, ως εξαρτημένο; Όταν η μισή ΕΠΟ δεν θέλει τον Περέιρα, με ποιο δικαίωμα Χούμπελ και Φούσεκ απειλούν με GREXIT; Από ποιον κανονισμό πηγάζει κάτι τέτοιο;

Η ένσταση αφορά ένα μέλος της ΚΕΔ, για το οποίο υπάρχουν έντονες διαφωνίες ως προς τη διατήρησή του. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ομοσπονδίας ζητά την αντικατάστασή του. Δεν απαίτησε να φύγει η Επιτροπεία. Τα πρόσωπα με τα πολλά κουσούρια δεν ωφέλησαν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κι έρχεται χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα ο Χούμπελ και απειλεί με GREXIT.

Όταν ο Ιβάν Σαββίδης είχε εισβάλει στο γήπεδο με το όπλο στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, ο Χέρμπερτ Χούμπελ είχε απειλήσει ευθέως την Ελλάδα και τότε με GREXIT. Έμεινε στις απειλές μετά τη μεταμέλεια που επέδειξε ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ.

Από τότε οι σχέσεις τους έγιναν πολύ καλές. Καλύτερες όμως από αυτές του Περέιρα, δεν είναι. Όχι γιατί ο Πορτογάλος δεν έχει αφήσει ταβέρνα για ταβέρνα ως λάτρης του ελληνικού φαγητού, αλλά κυρίως γιατί τρελαίνεται για τρίγωνα Πανοράματος.

Και φροντίζει να πηγαίνει στην… πηγή για να τα βρει. Η Θεσσαλονίκη είναι το δεύτερο σπίτι του Περέιρα. Με πρώτο αυτό που έχει στην Πορτογαλία. Το παλικάρι είναι ερωτευμένο, βλέπετε. Και ο έρωτας ζαλίζει.

Αυτό φαίνεται και στις αποφάσεις του. Ποιος είναι ο λόγος που η παρέα των ξένων θέλει τον Περέιρα που έχει παραγνωριστεί με κάποιους να μένει στην Ελλάδα; Γιατί δεν τον αντικαθιστά με κάποιον άλλο; Και όχι μόνο δεν το κάνει, αλλά απειλεί και από πάνω. Βέβαια, γελάνε με τις απειλές αυτές οι Έλληνες παράγοντες.

Τα GREXIT του Φούσεκ και του Χούμπελ δεν μπορούν να σταθούν πουθενά σε νομικό επίπεδο. Ποιος Ινφαντίνο, ή Σεφερίν, ή Θεοδωρίδης και άλλοι αξιωματούχοι θα πέταγαν έξω την Ελλάδα γιατί δεν θέλουν οι παράγοντές της κάποιον ύποπτο να ορίζει διαιτητές;

Ξέρουν καλά ότι ακόμη και αν τολμήσουν να το πουν, μια προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα τους έκανε να τρέχουν και να παρακαλάνε την Ελλάδα να μην προχωρήσει τη διαδικασία. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη δικαστική μάχη που θα χάσουν στην Ευρώπη.

Αντί λοιπόν να υψώσει ανάστημα ο… «δικός» μας Βαγγέλης, αρκέστηκε να μην πει κουβέντα καθώς τον έβαλαν και αντιπρόεδρο στη νομική υπηρεσία της UEFA, όπως λέγεται. Ένας μισθός παραπάνω, δηλαδή. Δυστυχώς, ο πλέον αποτυχημένος πρόεδρος της ΕΠΟ, ο πλέον προσκυνημένος, διοικεί σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ποιος κλείνει τα μάτια στους στημένους αγώνες, που επισημαίνει η Sportradar, ποιος ανέχεται την παρουσία του καταδικασμένου Βασίλη Γκαγκάτση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, φοβούμενος τις αντιδράσεις του γιου του, Μάκη;

Μπροστά σε αυτό τον τραγέλαφο, αλλά κυρίως για να σώσει την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου, η ΑΕΚ αντέδρασε. Όταν δέχεται τέτοια αισχρή επίθεση από αυτούς που καθορίζουν τους όρους του παιχνιδιού, ήταν απόλυτα εύλογο να μη μείνει με τα χέρια. Το έκανε επί της ουσίας, όμως, ή για τα μάτια του κόσμου;

Γιατί, αν η ανακοίνωσή της ήταν ουσιαστική, την επόμενη μέρα θα έπρεπε να προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη και να καταγγείλει τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο για εξαπάτηση του σώματος, αφού δεν μπορεί η FIFA να καθορίζει τον μισθό μέλους επιτροπής της εθνικής ομοσπονδίας. Η όποια δαπάνη εγκρίνεται από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Πέραν αυτού, ο Μηνάς Λυσάνδρου δεν έχει πείσει ακόμη, δυο μήνες μετά την εκλογή του στην προεδρία της Super League, ότι κόπτεται για τη νομιμότητα. Από την πρώτη μέρα θα έπρεπε να τοποθετήσει πινακίδα στη διοργανώτρια, ότι απαγορεύεται η είσοδος στον Βασίλη Γκαγκάτση.

Αντί αυτού, συνδιαλέγεται μαζί με ένα πρόσωπο που παράνομα κατέχει θέση στον Συνεταιρισμό και υποστηρίζει ότι το θέμα έχει αναλάβει η επιτροπή Δεοντολογίας…

Στο θέμα του Βασίλη Γκαγκάτση, και ο Ολυμπιακός φαίνεται ότι περιορίζεται σε φωνές, κλείνοντας τα μάτια στη νομιμότητα. Προς τι οι κορώνες και οι επιστολές; Προσέφυγαν οι Πειραιώτες σε κάποιο όργανο κατά του γγΑθλητισμού Τζούλιο Συναδινού, που έως χθες δεν είχε εκδώσει την προβλεπόμενη από τον νόμο διαπιστωτική πράξη;

Ή μήπως περιμένει να αναλάβει η Άννα Καραμανλή, για να κινήσει τις διαδικασίες; (σ.σ. Την παράλειψη των Ολυμπιακού και ΑΕΚ έσπευσε να διορθώσει ο Ιούλιος Συναδινός, φοβούμενος ότι την επομένη των εκλογών θα ερευνηθούν οι ενέργειές του αλλά και οι παραλείψεις του).

Αν ο Ολυμπιακός μάχεται για τη νομιμότητα κι ευαγγελίζεται καθαρό πρωτάθλημα, δεν πρέπει να διατηρήσει αυτές τις ανορθογραφίες στον επόμενο χάρτη του ποδοσφαίρου μας. 

FIFA: «Είστε ανίκανοι»

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ήλθε και η επιστολή της FIFA στην ΕΠΟ στις 21 Μαΐου, που διατυμπανίζει στους Έλληνες που διοικούν το ποδόσφαιρο πως είναι ανίκανοι.

Για όσους ξέρουν να διαβάζουν το περιεχόμενο των επιστολών και δεν είναι στο pay roll κάποιας ΠΑΕ ή επιχειρηματία, η επιστολή της FIFA είναι καταπέλτης σε βάρος της ΕΠΟ του Γραμμένου που κατά τον Χούμπελ και τον Φούσεκ έχει κάνει θετικά βήματα. Προφανώς εννοούν προς τον… γκρεμό.

Και τι δεν λέει η Διεθνής Συνομοσπονδία στην επιστολή που είχε στείλει η γεν. γραμματέας της FIFΑ, Φατμά Σαμούρα, και ανέλυσε ο διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών της FIFΑ, Μπιορν Βασάλο, σε Συνέντευξη Τύπου.

Διεθνής παρακολούθηση και βοήθεια

«Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας με εντολή της FIFA, κ. Petr Fousek, θα εξακολουθήσει να ασκεί την εντολή του μέχρι ένα έτος μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020.

»Αν και η εντολή του παραμένει η ίδια, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας θα επιβλέπει ειδικότερα την πλήρη εφαρμογή των στρατηγικών του HFF σχέδιο που εκπονήθηκε με βάση την έκθεση της FIFA με ημερομηνία 18 Μαΐου 2018.

»Με τον τρόπο αυτό, το HFF ακολουθεί τις οδηγίες και εφαρμόζει τις συμβουλές του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα.

»Η εντολή της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA δεν θα παραταθεί πέραν της 31ης Ιουλίου 2019. Ωστόσο, ο πρόεδρός της, κ. Herbert Hübel, θα συνεχίσει να είναι διεθνής παρατηρητής σε εποπτική και συντηρητική λειτουργία με τους ίδιους όρους αναφοράς με την Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020. Με τον τρόπο αυτό, θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην εκλογική διαδικασία του επόμενου έτους σε μια νέα Εκτελεστική Επιτροπή του HFF».

Συμπέρασμα: Το μόνο που έχει γίνει είναι μια τρύπα στο νερό τρία χρόνια τώρα. Οι… παρακολουθήσεις συνεχίζονται από τις Μεγάλες Δυνάμεις του εξωτερικού, καθώς εντός των τειχών η κατάσταση όχι μόνο μένει ίδια και απαράλλακτη, αλλά βαίνει προς το χειρότερο. 

Δομή και διοίκηση της ΕΠΟ

«Συνεχίζουν να υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις όσον αφορά τους λειτουργικούς τομείς, τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των δικαιοδοτικών οργάνων».

Συμπέρασμα: Η παρατήρηση της FIFA αναδεικνύει τη σύγχυση που υπάρχει σε αρμοδιότητες οργάνων και τη δαιδαλώδη δικαιοδοτική διαδικασία που με κανονισμούς και νόμους οδηγούν σε ασάφειες και μοιραία σε προκλητικές αποφάσεις.

Διαιτησία

«Τα τρία ξένα μέλη της ΚΕΔ θα παραμείνουν μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2019-20. Οι συμβάσεις του προέδρου της ΚΕΔ Βίτορ Περέιρα και του αναπληρωτή προέδρου Φερνάντες Μαρίν θα επεκταθούν αναλόγως. Το πρόγραμμα ανταλλαγή ξένων διαιτητών θα συνεχιστεί και την προσεχή περίοδο».

Συμπέρασμα: Ο χρόνος που πέρασε δεν δημιούργησε στο κομμάτι της διαιτησίας την αξιοπιστία που έλλειπε. Ξανά οι ξένοι διαιτητές θα είναι στο προσκήνιο, ενώ οι Έλληνες θα συνεχίσουν παροπλισμένοι στη γωνία να διευθύνουν παιχνίδια β΄ διαλογής.  Δεν είναι τυχαίο ότι και στο εξωτερικό δεν υπήρξε η παραμικρή αναβάθμιση των διεθνών. Αυτό που προέκυψε είναι νέο ξύλο σε βάρος των διαιτητών, και αποτυχημένες επιλογές στους πίνακες από τον Περέιρα. 

Βία

«Η έλλειψη προόδου στην καταπολέμηση της βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Παρά την έγκριση του σχεδίου και της πολιτικής επικοινωνίας της ΕΠΟ, οι δυσμενείς και δυσφημιστικές δηλώσεις κατά των ποδοσφαιρικών αρχών, οργάνων και αξιωματούχων, ιδιαιτέρως των διαιτητών, συνεχίζουν να μην αντιμετωπίζονται σωστά».

Συμπέρασμα: Τα όσα συνέβησαν και στον τελικό Κυπέλλου είναι αποκαρδιωτικά. Η βία στα γήπεδα ανθεί κι εκθέτει το ελληνικό ποδόσφαιρο τόσο εντός των τειχών όσο και στο εξωτερικό, καθώς οι χούλιγκαν δεν περιορίζουν τη δράση τους ούτε στα διεθνή παιχνίδια. Οι δυσμενείς δηλώσεις συνεχίζονται, καθώς οι αφορμές δίνονται κάθε αγωνιστική. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι βαριά, αλλά λύση δεν διαφαίνεται, εκτός αν… οδηγούν σε υποβιβασμό ομάδες για δυσφημιστικές δηλώσεις!!!

Δικαστικά όργανα και προσυνεννοημένοι αγώνες

«Θα διοργανωθούν σεμινάρια για τα μέλη των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ, προκειμένου να βελτιωθούν οι μέθοδοι εργασίας και η αποτελεσματικότητά τους. Παρόλο που έχει συνταχθεί σχέδιο δράσης για τους προσυνεννοημένους αγώνες, απαιτείται περαιτέρω εμπλοκή ως προς αυτό το κομμάτι».

Συμπέρασμα: Τα προβλήματα στην αθλητική Δικαιοσύνη δεν λύθηκαν με την τοποθέτηση τακτικών δικαστών. Το κομμάτι αυτό κρίθηκε αναποτελεσματικό, ενώ και στα στημένα παιχνίδια η ΕΠΟ δεν έδωσε τις απαιτούμενες λύσεις και οι ξένοι ζητούν την εκπόνηση νέου νομικού πλαισίου κι επικαιροποιημένου σχεδίου δράσης. 

Κρίση με τον… Δρόσο

Η ποδοσφαιρική ζωή κάνει κύκλους. Η νέα κρίση στο ποδόσφαιρο είναι προ των πυλών, καθώς ο «εγώ δεν είμαι του τζάμπα» Δρόσος, ως πρόεδρος της ΕΡΤ πλέον, δεν πρόκειται να υπογράψει να δώσει τα χρήματα που έχει υποσχεθεί στις ομάδες της Super League 2 ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

Ο τελευταίος ισχυρίζεται ότι είναι θέμα Δρόσου να προχωρήσει στις συμβάσεις και τις εκταμιεύσεις των ποσών. Στην ουσία, λέει ψηφίστε μας ή βρείτε τα με την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Γιάννης Δρόσος, αφού βρήκε 246 εκατομμύρια λόγους για να προχωρήσουν οι τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, αν κι έφαγε το στραπάτσο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, άφησε το στίγμα του στην ΕΠΟ από τον τελικό υπερηφάνειας του Βόλου. Το «καθεστώς» τον επιβράβευσε και τον τοποθέτησε στην ΕΡΤ.

Επειδή μιλάει Ρώσικα, πάντα είχε καλή επικοινωνία με τον Ιβάν Σαββίδη. Από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ ενέκρινε να δοθούν χρήματα στις 7 άστεγες τηλεοπτικά ΠΑΕ την περασμένη χρονιά.

Τα χρήματα αυτά με τη μορφή που δόθηκαν αντίκεινται στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα μπορούσαν να δοθούν ως ανταπόδοση από στοιχηματικές εταιρείες, αλλά ο Νίκος Παπάς, που είχε φροντίσει για τη συμφωνία, ήταν ανένδοτος.

Την ώρα που άλλα κράτη απαγορεύουν στην κρατική τηλεόραση να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς, είχαμε τον Γιάννη Δρόσο, όχι μόνο να έχει υπογράψει τη σύμβαση της ΕΡΤ με τις επτά άστεγες ΠΑΕ της Super League για δύο χρόνια, αλλά στη συνέχεια να συζητά με τον ΠΑΟΚ να υπογράψει τηλεοπτικό συμβόλαιο ενός χρόνου με κόστος 10 εκατ. ευρώ!!!

Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός διαμαρτύρεται για νόθευση του ανταγωνισμού, και ο Δρόσος λέει στείλτε προσφορά, που σημαίνει ότι μπαίνει στη διαδικασία όχι διαγωνισμού, αλλά απευθείας ανάθεσης.

Πέραν της απαγόρευσης συμμετοχής της κρατικής τηλεόρασης σε διαγωνισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της ΕΡΤ συνεννοείται μια χαρά στα ρώσικα, δεν μπορεί ή δεν θέλει να τα βρει στα ελληνικά.

Έτσι, λοιπόν, με βάση το προσύμφωνο μεταξύ των 7 με την ΕΡΤ για να πάρουν χρήματα οι ομάδες της SL2, δεν έχει λάβει τη μορφή σύμβασης, καθώς ο Δρόσος αντί να βάλει την υπογραφή του έδωσε παράταση μόνος του, μέχρι τις 30 Ιουλίου. Τι σημαίνει αυτό;

Όταν στις 7 Ιουλίου βγουν τα exit poll, στις 7 το βράδυ, θα πάει σπίτι του μαζί με τα αίσχη της κρατικής τηλεόρασης. Μαζί με τον γαϊδαράκο της Ακριβοπούλου… Η Ν.Δ. δεν θα υπογράψει τη σύμβαση αυτή, τηρώντας τη νομιμότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα είναι στην αντιπολίτευση, αλλά ο Γ. Βασιλειάδης από το σπίτι του ή τα έδρανα της Βουλής, αν εκλεγεί βουλευτής, θα φωνάζει ότι η Νέα Δημοκρατία φταίει…

Τώρα όμως που μπορεί να υπογράψει ο δικός του Δρόσος, δεν το κάνει. Ο κίνδυνος, βλέπετε, να περαστούν βραχιολάκια στον κυρ Γιάννη και στη συνέχεια η διαδρομή στο Μεταγωγών με κατάληξη σε κάποιο ευαγές σωφρονιστικό ίδρυμα, πάντα λειτουργεί αναχαιτιστικά…

Μισθός ίσος με την ετήσια επιχορήγηση μιας ΕΠΣ

Η μηνιαίος μισθός του προέδρου της ΚΕΔ Βίτορ Μέλο Περέιρα ανέρχεται στο ύψος της ετήσιας επιχορήγησης μιας Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων.

Κατά τ’ άλλα, ο Βαγγέλης Γραμμένος ήθελε οι πρόεδροι των ΕΠΣ που ζουν ένα καθημερινό οικονομικό δράμα να κάνουν τα κορόιδα και να μην επαναστατήσουν για την αμοιβή του Πορτογάλου. Λες και αν έπαιρνε 10.000 ευρώ τον μήνα θα είχε πρόβλημα… επιβίωσης στην Ελλάδα. Αιδώς…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα