ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΟ: Ούτε η χούντα δεν νομοθετούσε με αναδρομική ισχύ

Ο επιτελικός Γεραπετρίτης διασύρει τον Πρωθυπουργό με την γκάφα του να μην έχει ελέγξει το τυχόν κώλυμα του Θ. Ζαγοράκη πριν προταθεί για την προεδρία της ΕΠΟ

H «ΑΠΟΨΗ» τους άνοιξε τα μάτια για τις γκάφες που υπέπεσαν ενόψει των εκλογών της ΕΠΟ. Παρά τα σχέδια που έκαναν, σαν να μην είχαν νομικό επιτελείο στα Υπουργεία τους, ο επιτελικός Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, έφθασαν στο σημείο να προωθούν υποψηφιότητες που είχαν κωλύματα. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης πρώτος απ’ όλους, τον οποίο προορίζουν για πρόεδρο στην Ομοσπονδία. Τον παρουσίασαν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έκαναν σχέδια επί σχεδίων με τους BIG4 προκειμένου να τον αποδεχτούν ως πρόεδρο κοινής αποδοχής και περίμεναν την… ψηφοφορία της 27ης Μαρτίου.

Έλα όμως που υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι διαβάζουν τους νόμους. Και είδαν ένα κώλυμα…να με το συμπάθιο. Η άδεια του πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ που είχε ο Ζαγοράκης και του είχε δοθεί για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, δεν μπορούσε να ξεπεραστεί, αφού το καταστατικό της ΕΠΟ περιελάμβανε κώλυμα αυτής της μορφή, ενώ στον σχετικό νόμο δεν υπήρχε καμία αναφορά. Για να μην έχουμε τίποτα αναβολές και διορισμούς διοικούσης επιτροπής, οι διαβασμένοι κατέθεσαν και δεύτερη υποψηφιότητα, αυτή του προέδρου της ΕΠΣ Βοιωτίας Νίκα.

Μόλις ο επιτελικός κ. Γεραπετρίτης διάβασε το ρεπορτάζ της «ΑΠΟΨΗΣ», τότε πήρε χαμπάρι τι γίνεται. Και πώς να το μαζέψει; Κατατέθηκε τροπολογία, σε άσχετο νομοσχέδιο, και με… αναδρομική ισχύ, κάτι που ακόμη και οι Απριλιανοί σπάνια έβαζαν στα νομοθετήματά τους. Το όλο εγχείρημα συνιστά μια ακόμα ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της ΕΠΟ, ενώ ο αθλητικός νόμος προβλέπει ότι οι εκλογές της γίνονται με βάση το καταστατικό!

Παράλληλα, αφαιρέθηκε -ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία- το δικαίωμα όποιου είχε έννομο συμφέρον να ζητήσει από το Διαιτητικό τη μη συμμετοχή ατόμων που έχουν κώλυμα για να συμμετάσχουν στις προσεχείς εκλογές Ζαγοράκη.

Η τροπολογία με αναδρομική ισχύ, που στοχεύει στην κατάργηση των κωλυμάτων που υπάρχουν στα καταστατικά των αθλητικών ομοσπονδιών όσον αφορά το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στα αιρετά όργανα, κατατέθηκε την Παρασκευή 19 Μαρτίου σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών και περιγράφεται ως “Κωλύματα αθλητικού νόμου και καταστατικές διατάξεις.”

Η τροπολογία αναφέρει τα εξής:

«Το άρθρο 3 του ν. 2725/1999 (ΑΊ2Ό κατισχύει κάθε διαφορετικής ρύθμισης που περιέχεται σε καταστατικό αθλητικού σωματείου, αθλητικής ένωσης ομοσπονδίας. Η παρούσα ισχύει από τη 18η/9/2020, ημέρα έναρξης ισχύος του ν. 4726/2020.”

Η τροπολογία κατατέθηκε, εν μέσω δημοσιευμάτων και επώνυμων καταγγελιών, ότι τουλάχιστον δύο υποψηφιότητες, εμπίπτουν στα κωλύματα του καταστατικού της ΕΠΟ.

Στο κομμάτι που αφορά τους στόχους της τροπολογίας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρει:

“Ενόψει των επικείμενων αρχαιρεσιών στους αθλητικούς Φορείς όλων των βαθμίδων, προς ευθυγράμμιση με την παρ. του άρθρου 30 του ν. 4726/2020 (Α’ 181) και προς άρση τυχόν αμφισβητήσεων, διευκρινίζεται ότι το άρθρο 3 του ν. 2725/1999 (Α’ 121), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο του ν. 4726/2020, κατισχύει κάθε διαφορετικής ρύθμισης που περιέχεται σε καταστατικό αθλητικού σωματείου, αθλητικής ένωσης ομοσπονδίας, με αναδρομική ισχύ από τις 18.9.2020, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 4726/2020.

Με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ότι το άρθρο 3 του ν. 2725/1999 (Α’ 121) περί κωλυμάτων κατισχύει κάθε διαφορετικής ρύθμισης που περιέχεται σε καταστατικό αθλητικού σωματείου, αθλητικής ένωσης ομοσπονδίας.

Η ρύθμιση αυτή ισχύει από 18.9.2020.”Σκοπός είναι “να διευκολυνθεί διεξαγωγή αρχαιρεσιών στους αθλητικούς φορείς όλων των βαθμίδων (και) να αρθούν τυχόν ερμηνευτικές αμφισβητήσεις και να αποφευχθούν άσκοπες δικαστικές διενέξεις.”

Η κυβερνητική παρέμβαση βρίσκει τους αξιωματούχους της FIFA και της UEFA να… πετάνε αετό. Άλλες εποχές τα φιρμάνια θα έφταναν σε χρόνο μηδέν. Τώρα πάμε σε μια εκλογική διαδικασία παρωδία όπου η κυβέρνηση μπορεί αύριο να βγάλει μια νέα τροπολογία και να ορίσει αυτούς που θα εκλεγούν. Θα μπορεί ν’ αναφέρει πως θα πρέπει να έχουν κατακτήσει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004 για να εκλεγούν για παράδειγμα.

Ο κ. Γεραπετρίτης με παιδιάστικους χειρισμούς έχει εκθέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν θα περίμενε πως θα έχει τέτοιο ξεφωνητό. Το ελληνικό ποδόσφαιρο όχι μόνο δεν πρόκειται να φτιάξει, αλλά θα συνεχίσει να ξύνει τον πάτο του βαρελιού. Μόνο που αυτήν τη φορά υπεύθυνοι δεν θα είναι οι μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου, αλλά της κυβέρνησης που είχε την ευκαιρία ν’ αλλάξει την κατάσταση και περιορίστηκε στις επιτελικές μπουρδοφιλοσοφίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα