Επικοινωνιακή αντεπίθεση αναστροφής του κλίματος

Θεωρητικά η κυβερνητική επικοινωνιακή αντεπίθεση, που είχε σχεδιάσει το Μαξίμου, έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου με στόχο να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία και με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας. Όμως, πολλές φορές, είναι άλλο το σχέδιο στο χαρτί και διαφορετικά υλοποιείται…

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι, έστω και με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων, το Μαξίμου ξεκίνησε αυτή την επικοινωνιακή αντεπίθεση, με στόχο να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα στην κοινωνία και να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση παρά την οξυμένη πολιτική ατμόσφαιρα και την αφόρητη πίεση των δανειστών έχει διττό στόχο. Από τη μία να απαγκιστρώσει τη χώρα από το μνημόνιο και από την άλλη να αποδείξει στην κοινωνία ότι είναι άκρως αποτελεσματική.

Σε αυτό τον σχεδιασμό εντάσσονται αφενός μεν οι κρίσιμες επαφές του Αντώνη Σαμαρά με τους ξένους ηγέτες, αρχής γενομένης από το ραντεβού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βρυξέλλες, αφετέρου δε με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κεφαλονιά, ώστε να εξετάσει ιδίοις όμμασι τις ζημιές που προκάλεσε ο «Εγκέλαδος» και να δώσει την αίσθηση στους σεισμόπληκτους ότι η κυβέρνηση είναι κοντά τους. Σε αυτό το κλίμα ήταν και η τηλεοπτική εμφάνιση του γραμματέα του πρωθυπουργού, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, στη Δημόσια Τηλεόραση, όπου τόνισε –κόντρα στη σεναριολογία που αναπτύχθηκε ότι ελλείψει χρημάτων οι πληγέντες θα αφεθούν στο έλεος του Θεού– πως έχουν προβλεφθεί κονδύλια στον προϋπολογισμό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από φυσικά φαινόμενα.

Την ίδια ώρα, όλοι στο Μαξίμου τονίζουν ότι η κρατική μηχανή έδειξε αντανακλαστικά και οι πληγέντες της Κεφαλονιάς από την πρώτη στιγμή είχαν τη βοήθεια της κρατικής μηχανής. Εξάλλου, ακόμη και οι κάτοικοι του νησιού το παραδέχονται αυτό και ουδείς έχει διαμαρτυρηθεί ότι δεν είχαν καμία απολύτως βοήθεια. Μάλιστα, και η επίσκεψη του πρωθυπουργού έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους κατοίκους της Κεφαλονιάς.

Έγινε μια αρχή…

Φυσικά αυτά δεν αρκούν για να αλλάξουν το κλίμα, όμως όπως τονίζεται είναι μία αρχή. Εξάλλου, και ο πρωθυπουργός στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του επισημαίνει ότι υπάρχει ακόμη αρκετός πολιτικά χρόνος έως τις ευρωεκλογές, διάστημα κατά το οποίο εκτιμά ότι μπορεί να αλλάξουν πολλά. Στο Μέγαρο Μαξίμου κεντρική θέση έχει το σχέδιο για έξοδο στις αγορές.

«Φθάνει η ώρα να επιστρέψουμε με αργά, αλλά σταθερά βήματα στις αγορές», λένε με έμφαση ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και διευκρινίζουν ότι απαιτούνται τις επόμενες εβδομάδες ιδιαίτερα λεπτοί χειρισμοί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Εξάλλου, δεν είναι μια μονομερής απόφαση, αλλά προϋποθέτει και συνεννόηση στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους επίσημους δανειστές της Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς θα είναι η πρώτη απόπειρα για έξοδο ύστερα από τετραετή αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές.

Ο Αντ. Σαμαράς δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, διότι θα αποτελέσει την πιο ισχυρή, όπως λένε στο επιτελείο του, ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία, η οποία κατά τον ίδιο τον πρωθυπουργό έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της. Εξάλλου η έξοδος στις αγορές εκτιμάται πως θα βοηθήσει και τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ελληνική οικονομία, καθώς δύνανται να εξασφαλίσουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού από τις διεθνείς αγορές.

Αν υλοποιηθεί ο στόχος για έξοδο στις αγορές, θα αποτελέσει μαζί με την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος τη διανομή του 70% αυτού του ποσού σε κοινωνικές ομάδες, ώστε να αποκατασταθούν αδικίες, αλλά και την έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ένα ισχυρό, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπλο στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.

Ήγγικεν η ώρα… 

Η κεντρική γραμμή της Αθήνας είναι ότι έφθασε η ώρα της απαγκίστρωσης από τα μνημόνια και ο Αντ. Σαμαράς επιμένει πως δεν θα υπάρξουν επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ καθησυχάζει τους πιστωτές ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Στο Μαξίμου, μάλιστα, επισημαίνουν ότι το πολύ καλό κλίμα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν, ανοίγει τους ορίζοντες της χώρας. Από μόνη της η συνάντηση με αντικείμενο την οικονομία –εκτιμά η κυβέρνηση– συνιστά αναθεώρηση της δήλωσης Πούτιν ότι «η Ελλάδα δεν είναι καλή χώρα για επενδύσεις» που είχε κάνει μετά το ναυάγιο με την αγορά της ΔΕΠΑ από την Gazprom. Στο τετ-α-τετ των Βρυξελλών, πάντως, συζητήθηκε το σύνολο των ελληνορωσικών σχέσεων με έμφαση στα ενεργειακά, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον τουρισμό. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει πάντα μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για το οποίο η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στο προσεχές διάστημα θα δούμε κι άλλες κινήσεις από την πλευρά της ρωσικής κυβέρνησης που θα εκδηλώσει συγκεκριμένο ενδιαφέρον. Ο Αντ. Σαμαράς ενημέρωσε για τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα και διαβεβαίωσε ότι είναι στον δρόμο της ανάκαμψης και ότι υπάρχει φιλικό κλίμα για επενδύσεις.

Και η ανεργία

Αλλά και οι δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, εντάσσονται στο σχέδιο για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, δημιουργούνται προγράμματα που θα αφορούν σε 440.000 ανέργους, ενώ δίνεται η ευκαιρία επιμόρφωσης στους μισούς από τους σημερινούς ανέργους.

Οι δράσεις αυτές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι απλά ο κορμός των προσπαθειών της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας. Οι τομείς όπου θα γίνουν σύντομα νέα προγράμματα θα είναι η Υγεία, νέοι αγρότες, νέες τεχνολογίες. «Δεν είναι η οριστική λύση αλλά η αρχή μιας προσπάθειας», είπε. Ο πρωθυπουργός, όμως, έστειλε κι άλλο μήνυμα προς την κοινωνία, σε ό,τι αφορά την καταβολή των συντάξεων, για το οποίο «καίγεται» ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μέχρι το καλοκαίρι οι συντάξεις θα καταβάλλονται πλήρως και άμεσα. Ταυτόχρονα, το 2015 θα λειτουργεί το πρόγραμμα «Άτλας», με το οποίο ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να βλέπει ηλεκτρονικά τα ένσημά του από όλο τον εργασιακό βίο. Τα οφέλη του προγράμματος είναι πολλά, καθώς θα τερματιστούν οι ουρές αφού δεν θα γίνεται αναθεώρηση βιβλιαρίων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα