Επόμενος στόχος για το ΠΑΣΟΚ η ηγεμονία του 3ου πόλου

Αναμφίβολα η επόμενη ημέρα των εκλογών προκάλεσε διεργασίες σε όλα τα κόμματα. Εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά, που είναι το μόνο κόμμα που ατενίζει με σχετική αισιοδοξία το μέλλον…

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στη Χαριλάου Τρικούπη μετά από χρόνια έσκασε το χαμόγελο στα χείλη τους. Κι αυτό διότι για πρώτη φορά από το 2009 το ΠΑΣΟΚ είχε αύξηση στα εκλογικά του ποσοστά. Βέβαια, είναι διαφορετικό να κινείσαι πέριξ του 40% και είναι άλλο να παλεύεις να πιάσεις το 7%. Όπως, όμως, λένε στο κόμμα, οι συνθήκες στη χώρα είναι διαφορετικές και πλέον «το κατασυκοφαντημένο ΠΑΣΟΚ δείχνει πως μπορεί σιγά-σιγά να σηκώσει κεφάλι». Βέβαια, όπως τονίζουν όλοι, αυτό που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ ήταν να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του 3ου πόλου.

Η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ και τις κινήσεις πολιτών πήγε πολύ καλά, σύμφωνα με τους επιτελείς της Χ. Τρικούπη, και το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ. ως κυβερνητικό εταίρο απελευθερώνει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αφενός μεν να μη χρεωθεί και τη διαχείριση του 3ου μνημονίου, αφετέρου δε να έχει τον χρόνο ώστε να οργανωθεί και να κυριαρχήσει στην Κεντροαριστερά. Η ταχεία και εκ των πραγμάτων κάθετα αρνητική απάντηση του ΠΑΣΟΚ σε οποιοδήποτε σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας υπό τις σημερινές συνθήκες, αφήνει για τη Χ. Τρικούπη αρκετό ελεύθερο χώρο για τις διεργασίες που η Φώφη Γεννηματά επιθυμεί να δρομολογήσει προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Ο προφανής στόχος του κόμματος είναι η έναρξη συζητήσεων με το Ποτάμι.

Στη Χ. Τρικούπη εκτιμούν ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων έχουν απομείνει στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη διαθέτει ευκρινέστατη κεντροαριστερή ταυτότητα, ως εκ τούτου η συζήτηση για συμπαράταξη στηρίζεται σε ρεαλιστική βάση και μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα για τον ευρύτερο χώρο. Στη Χ. Τρικούπη θέλουν η συζήτηση αυτή να προχωρήσει με σεβασμό στην αυτονομία του κάθε κόμματος και, ιδανικά, να καταλήξει στη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα. Επίσης, η κα Γεννηματά έχει δώσει σαφή οδηγία προς όλους για τήρηση εξαιρετικά χαμηλών τόνων στη διάρκεια αυτών των συζητήσεων.

Από τη Χ. Τρικούπη ανέφεραν ότι θα τιμηθεί η εμπιστοσύνη όσων πιστεύουν στη δυναμική μιας «δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής προοδευτικής παράταξης», λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών ήδη έκαναν «το πρώτο αποφασιστικό βήμα για μια γόνιμη συνάντηση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού», νύξη η οποία, προφανώς, παραπέμπει στον στόχο του ενιαίου φορέα.

Οι συνεδριάσεις
Πλέον εντός της εβδομάδας θα γίνουν και οι πρώτες μετεκλογικές συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να αποτιμηθεί αρχικά το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και να επικυρωθεί η στρατηγική της «εποικοδομητικής αντιπολίτευσης» έναντι της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Από τη Χ. Τρικούπη υπογράμμιζαν ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει ποτέ άλλοθι είτε σε συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Δεξιάς είτε σε εθνικολαϊκιστικές, θολές και παρωχημένες δήθεν αριστερές πολιτικές». Ανέφεραν, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διαρκές μέτωπο με τη συντήρηση, διευκρινίζοντας ότι η κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ. συνέβη «για λόγους ύψιστης εθνικής ανάγκης και δεν μπορεί να συντηρεί εντυπώσεις ιδεολογικής ταύτισης και πολιτικού αφοπλισμού». Αποστροφή, η οποία απευθύνεται, βεβαίως, προς όσους κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι «συνεργάστηκε με τη Δεξιά» ενώ αρνείται να στηρίξει μια «αριστερή κυβέρνηση». Προσέθεταν ότι το βασικό πλαίσιο αναφοράς του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καθορίζεται από την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, άρα και την αποφυγή του Grexit.

Αναφορικά με την προαναφερθείσα «εποικοδομητική αντιπολίτευση» αυτό σημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει τα καθήκοντά του ως αντιπολίτευση, ακριβώς όπως εντέλλεται από τον λαό μετά από το αποτέλεσμα της κάλπης, και δεν θα στηρίζει τις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης, όπως θεωρήθηκε δεδομένο στο παρελθόν ότι θα κάνει από τις δυνάμεις της συμπολίτευσης. Με τον όρο ‘εποικοδομητική’ αντιπολίτευση, τον οποίο και επιλέγουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, επιθυμούν να δείξουν πως είναι βεβαίως έτοιμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση αν και εφόσον φέρει ένα θετικό για την κοινωνία νομοσχέδιο στη Βουλή, αφήνουν όμως να εννοηθεί ότι με μία «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ 2» δεν αναμένουν αυτό να είναι ο κανόνας. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουν, όπως λένε, ο Αλ. Τσίπρας να μην επαναλάβει τα λάθη του περασμένου επταμήνου.

Σε παραταξιακό επίπεδο, στο ΠΑΣΟΚ διαβάζουν το αποτέλεσμα ως την αφετηρία στον δρόμο της ολοκλήρωσης της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Για «αδιαμφισβήτητη επιτυχία» έκανε λόγο στις δηλώσεις της η Φ. Γεννηματά, δίνοντας το στίγμα για την επόμενη μέρα και τη συνέχιση των προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση. «Η Νέα Αρχή που κάναμε με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τις κινήσεις Πολιτών δημιουργεί μια νέα δυναμική για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας», είπε, με στενούς συνεργάτες της να συμπεριλαμβάνουν στα επόμενα ‘ανοίγματα’ του ΠΑΣΟΚ αυτό προς το Ποτάμι.

Μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά του Ανδρέα Λοβέρδου για παράδειγμα ότι «στη Βουλή πολλές φορές ταυτιστήκαμε με τον κ. Θεοδωράκη». Αντίθετα, δείχνει την ιδεολογική συγγένεια και πάντως την ταύτιση απόψεων, έστω σε κρίσιμες στιγμές όπως αυτές που περνά τώρα ο τόπος. Αν προσθέσει κανείς και όσα είπε ο πρώην υπουργός περί… δικαιολογημένης κάμψης του Ποταμιού, δεν είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσει και όλο του το σκεπτικό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα