«Βουτιά» του υδραργύρου, με βροχές και θυελλώδεις ανέμους

Το καλοκαίρι φεύγει, ο χειμώνας έρχεται. Αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού από την Τρίτη με “βουτιά” του υδραργύρου, βροχές και καταιγίδες όπως προειδοποίησε η ΕΜΥ.

Πιο αναλυτικά:

– Τη νύχτα της Δευτέρας και την Τρίτη θα επικρατήσουν θυελλώδεις βορειάδες έντασης 7-8 μποφόρ που θα επηρεάσυν την κεντρικη Μακεδονία, το βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο, την ανατολική Θεσσαλία και σταδιακά τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Αττική.

Από το βράδυ της Τρίτης, μάλιστα, οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν και να φτάσουν στο Αιγαίο τοπικά και τα 9 μποφόρ.
Παράλληλα θα υπάρξει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά 8-10 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας.

– Την Τετάρτη και την Πέμπτη οι θυελλώδεις άνεμοι θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά ενώ στο Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 και πιθανώ τα 10 μποφόρ με τις θερμοκρασίες να παραμένουν σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Ειδικότερα την Πέμπτη σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία αναμένεται να σημειωθούν βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

– Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη κεντρική και νότια χώρα ενώ το Σαββατοκύριακο θα επικρατήσει άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Tι λέει ο  διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, «πρόκειται για αλλαγή του καιρού η οποία είναι αναμενόμενη για την εποχή, είναι μια λογική μεταβολή.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι αισθητή, γύρω στους 11 με 13 βαθμούς, όμως είμαστε ήδη υψηλά, δηλαδή στους 7 βαθμούς πάνω από το κανονικό και από αύριο θα πέσουμε 6 βαθμούς κάτω από τα κανονικά. Υπάρχει ένα σκαμπανέβασμα που μας εκπλήσσει, αλλά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και σπάνιο και δεν έχει καμία σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Οι άνεμοι θα είναι θυελλώδεις, ωστόσο δεν θα έχουμε ακόμη πλημμύρες προς το παρόν. Θα βγάλουμε ένα έκτακτο για αυτήν την αλλαγή, αλλά δεν θα δώσουμε στίγμα για τις βροχοπτώσεις γιατί δεν έχουμε ακόμη επαρκή στοιχεία. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στα ψηλά δέντρα που πιθανό πρέπει να ‘κουρευτούν’».

Από την πλευρά του κι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, τονίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή.

«Υπάρχει διαδικασία για αξιολόγηση αυτών των δεδομένων και των στοιχείων της ΕΜΥ και ειδική υπηρεσία επεξεργάζεται τον χάρτη επικινδυνότητας, για αυτό κι αν υπάρξει κάποια κίνηση, ενδεχόμενο ότι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσοχή θα προκύψει ανακοίνωση. Γίνεται πολύ προσεκτική εκτίμηση και των μετεωρολογικών προγνώσεων».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα