Έρχεται το… πετροδολάριο! “Έχω 5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, Κυριάκο”, του είπε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

 «Έχω 5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα». Αυτό είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν  Σαλμάν, ιδιοκτήτης και της ποδοσφαιρικής ομάδας Νιούκαστλ, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Ριάντ. Η Ελλάδα γίνεται η γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Επενδυτικά σχέδια μαμούθ -για τα ελληνικά δεδομένα- είναι έτοιμη να δρομολογήσει στη χώρα μας η σαουδαραβική ηγεσία, σύμφωνα με όσα δεσμεύτηκε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την περασμένη Τρίτη στο Ριάντ, στο περιθώριο του 5th Future Investment Initiative, στο οποίο συζητήθηκε εκτενώς το οικονομικό μέλλον της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας της αραβικής χερσονήσου.

«Έχουμε 5 δισ. ευρώ για σας. Πείτε μας σε ποιους τομείς θέλετε να τα επενδύσουμε», φέρεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να είπε χωρίς περιστροφές ο 36χρονος ισχυρός άνδρας του βασιλείου των Σαούντ απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος έγινε δεκτός με ιδιαίτερες τιμές από τους ιθύνοντες της Σαουδικής Αραβίας που τρέφουν μεγάλη εκτίμηση για τη χώρα μας.
Με καταλύτη την εγκατάσταση εδώ και λίγους μήνες στο έδαφος της αραβικής αυτής χώρας μιας ελληνικής συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, οι σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, αναμένεται να επισφραγιστούν με σημαντικές επενδυτικές συμφωνίες που εφόσον υλοποιηθούν, σύμφωνα με τον καταρχήν προγραμματισμό που έγινε, θα σηματοδοτήσουν εξελίξεις με τεράστια οικονομική και γεωπολιτική διάσταση.

Ενδεικτικό, εξάλλου, της ξεχωριστής σημασίας που έδωσαν οι Σαουδάραβες στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είναι το γεγονός ότι, πέραν της ιδιαίτερης συνάντησης που είχε μαζί του ο επονομαζόμενος «MBS» πρίγκιπας διάδοχος, μετέβη στον χώρο που γινόταν το forum για τις μελλοντικές επενδύσεις στη χώρα του, ειδικά για να παρακολουθήσει τη συζήτηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον διακεκριμένο οικονομικό αναλυτή Τζον Ντεφτέριος, που έκανε μεγάλη δημοσιογραφική καριέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Εκτός από τον Σαουδάραβα ηγέτη, τη συζήτηση ΜητσοτάκηΝτεφτέριος παρακολούθησαν εκατοντάδες επιχειρηματίες και διαχειριστές κεφαλαίων πολλών τρισεκατομμυρίων, γεγονός που από αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους ερμηνεύτηκε ως σημειολογικός δείκτης του τεράστιου ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα που εκδηλώνεται στο διεθνές πεδίο.

Εδικά από σαουδαραβικής πλευράς, υποστηρίζουν πηγές που έχουν γνώση των κρίσιμων συνομιλιών που έγιναν στο Ριάντ, το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας είναι μεγάλο και θα εκφραστεί σε πολλά επίπεδα, τόσο από το PIF (Public Investmend Fund), το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (Sovereign Wealth Funds) στον κόσμο, όσο και από ιδιώτες επιχειρηματίες με έδρα τη Σαουδική Αραβία που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα ή ενδιαφέρονται να το κάνουν στο προσεχές μέλλον και οι οποίοι παραβρέθηκαν στο πρωινό που παρατέθηκε στην πρεσβευτική κατοικία.

Data cable που θα ενώνει την Ευρώπη μέχρι και την Ασία!

Η ελληνική αντιπροσωπεία έθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών πρόταση για δημιουργία data cable που θα ενώνει την Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία. Η πρόταση βρήκε θετικό έδαφος και το πιθανότερο είναι ότι το συγκεκριμένο πρότζεκτ, που θεωρείται μεγάλης γεωστρατηγικής και οικονομικής σημασίας, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο συγχρηματοδοτούμενο από τις δύο χώρες έργο. Το σχέδιο, που είναι γνωστό ως EMC, προβλέπει τη σύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, με δυνατότητα επέκτασης των καλωδιακών υποδομών έως τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. Για την προετοιμασία του προηγήθηκε στις 4 Οκτωβρίου τηλεδιάσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη με τον Σαουδάραβα ομόλογό του.

Η υλοποίηση του σχεδίου, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, θα αναβαθμίσει ριζικά τη θέση της Ελλάδας στον χάρτη της παγκόσμιας και ιδιαίτερα σημαντικής αγοράς δεδομένων (data). Και αυτό διότι από τη μία θα μετατρέψει τη χώρα μας σε διασυνδετήριο κόμβο μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας. Ενώ, από την άλλη, θα κινητοποιήσει περαιτέρω επενδύσεις στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της υποδοχής, αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων με μεγάλα οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες χώρες.

Μπλε υδρογόνο και τουρισμός

Στις συνομιλίες που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία που συνόδευσε τον πρωθυπουργό στο Ριάντ έγινε λόγος για τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας να αναπτύξει βιομηχανία μπλε υδρογόνου, το οποίο αποτελεί καθαρότερη μορφή από το γκρίζο υδρογόνο. Η ελληνική πλευρά πρότεινε να εξεταστεί η διασύνδεση της Σαουδικής Αραβίας με τη χώρα μας για να διευκολυνθεί η μεταφορά του μπλε υδρογόνου και στην Ευρώπη.

Εξετάστηκαν επίσης οι προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού. Επισημάνθηκε, αφενός, η επέκταση της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα, τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και της ηπειρωτικής Ελλάδας, του χειμερινού τουρισμού, αλλά και η δημιουργία resorts που θα προσελκύουν Σαουδάραβες επισκέπτες. Υπογραμμίστηκε, αφετέρου, το σαουδαραβικό ενδιαφέρον για μεταφορά ελληνικής τεχνογνωσίας, καθότι η σαουδαραβική ηγεσία έχει μεγάλα σχέδια για την ανάπτυξη εγχώριου τουρισμού, κατά το προηγούμενο των γειτονικών Εμιράτων

Μια νέα πόλη με προϋπολογισμό $500 δισ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, εξάλλου, να οργανωθεί τις επόμενες εβδομάδες από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη αποστολή ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών για να εξετάσουν τη δυνατότητα να συνάψουν συμβόλαια για έργα και πώληση υλικών συμμετέχοντας στο κολοσσιαίο πρόγραμμα της δημιουργίας μιας νέας «έξυπνης» πόλης που θα λειτουργήσει ως πρότυπο.

Η αποκαλούμενη «Neom», που έχει προϋπολογισμό περί τα 500 δισ. δολάρια, είναι μια προγραμματισμένη διασυνοριακή πόλη στην επαρχία Ταμπούκ της βορειοδυτικής Σαουδικής Αραβίας, η οποία προβλέπεται να ενσωματώσει τεχνολογίες «έξυπνων» πόλεων και να λειτουργήσει ως τουριστικός προορισμός.

Κατ’ αντιστοιχία, αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 να οργανωθεί επιχειρηματική αποστολή από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Σαουδάραβες επιχειρηματίες εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα μας.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον διάδοχο υπήρξε ταύτιση απόψεων στα οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά ζητήματα. Είναι γνωστή άλλωστε η διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Ριάντ και την Άγκυρα.

Και, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν πέρασαν απαρατήρητες οι αναφορές στο κοινό ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες των δύο πλευρών για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της ασφάλειας και της σταθερότητας, του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας, αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε θαλάσσιες ζώνες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα