Έρχεται τσουνάμι και αυτοί ψάχνουν… δορυφόρους (Μέσω αναδιάρθρωσης…)

Το ελληνικό ποδόσφαιρο ακροβατεί και πολλοί από τους μεγαλοσχήμονες παράγοντές του ζουν στον κόσμο τους, καθώς στέκονται στο χθες και το σήμερα, παραγνωρίζοντας το τσουνάμι που έρχεται.

Η πανδημία του κορωνοϊού ήλθε να ρίξει τη χαριστική βολή, αλλά και χωρίς αυτήν η κατάσταση που εισερχόταν το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν άκρως προβληματική.

Τα πεσμένα έσοδα λόγω των κεκλεισμένων των θυρών αγώνων, η απώλεια που έρχεται από τα εισιτήρια διαρκείας, η απατηλή προσδοκία για εισπράξεις από την πώληση προϊόντων σε μπουτίκ και καταστήματα στα γήπεδα κι εκτός αυτών, η προβληματική εύρεση χορηγών, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα την εποχή του κορωνοϊού, ακόμη και αν δεν είναι στο τραπέζι το σενάριο του λουκέτου.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η αβεβαιότητα που δημιουργεί η τηλεοπτική αγορά. Η ΕΡΤ δεν έχει καμία διάθεση με βάση την υφιστάμενη πολιτική βούληση να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το ποδόσφαιρο, η NOVA βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς με τους νέους ιδιοκτήτες να σταθμίζουν εκ νέου αν είναι… αποδοτικό το ελληνικό πρωτάθλημα ή δημιουργεί ζημίες, ενώ ο ΟΤΕ δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τη Super League και ούτε δείχνει πρόθεση στο μέλλον.

Σε όλα αυτά όσοι προωθούν σχέδια αύξησης των ομάδων, ανάδειξης κάθε τι αρνητικού και ποδηγέτησης της ΕΠΟ ενόψει των επικείμενων εκλογών, αγνοούν την θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα στην Ευρώπη. Η αναφορά δεν γίνεται στην… εξαφάνιση της Εθνικής ομάδας, από την οποία το ποδόσφαιρό μας χάνει σε αίγλη και χρήμα, αλλά της κατάταξης της χώρας με βάση τη βαθμολογική συγκομιδή των συλλόγων.

Οι αλλαγές που έχει αποφασίσει η UEFA σε συνδυασμό με τις αγωνιστικές σφαλιάρες που έπεσαν ειδικά την τρέχουσα περίοδο στις ελληνικές ομάδες που μετείχαν σε Champions League και Europa League, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση που μπορεί να πνίξει το ποδόσφαιρό μας και να κάνει να σηκώσει κεφάλι για πολλά-πολλά χρόνια.

 

Κατρακύλα

Ο Ολυμπιακός ήρθε ισόπαλος 1-1 με τη Γουλβς στο «Γ. Καραϊσκάκης» και πήρε διακόσιους πόντους οι οποίοι προστέθηκαν στη βαθμολογία της Ελλάδας στην UEFA.

Η Βασιλεία ωστόσο είχε επικρατήσει με 3-0 της Άιντραχτ και πρόσθεσε 400 πόντους στη βαθμολογία της Ελβετίας, με τους Ελβετούς να περνάνε τους Σέρβους, να βρίσκονται πλέον στη 18η θέση και να μειώνουν την απόσταση από την Ελλάδα στους 600 βαθμούς. Και φυσικά το 3-0 επί των Γερμανών τούς φέρνει με το ένα πόδι στους 8 του Europa League και στη διεκδίκηση και άλλων βαθμών.

Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα μπορεί να χάσει μια θέση και να βρεθεί από τη 17η στη 18η, εκτός και αν ο Ολυμπιακός καταφέρει όπως έκανε και με την Άρσεναλ να πάρει την πρόκριση στο Europa League και να συνεχίσει να μαζεύει πόντους για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

 

Η βαθμολογία:

 1. Ισπανία 99.426 (5/7)
 2. Αγγλία 88.176 (4/7)
 3. Γερμανία 71.641 (5/7)
 4. Ιταλία 68.367 (5/7)
 5. Γαλλία 56.915 (2/6)
 6. Πορτογαλία 49.449 (0/5)
 7. Ρωσία 45.549 (0/6)
 8. Βέλγιο 37.900 (0/5)
 9. Ολλανδία 35.750 (0/5)
 10. Ουκρανία 34.500 (1/5)
 11. Τουρκία 33.600 (1/5)
 12. Αυστρία 32.925 (1/5)
 13. Δανία 28.250 (1/4)
 14. Σκωτία 27.875 (1/4)
 15. Τσεχία 27.300 (0/5)
 16. Κύπρος 26.750 (0/4)
 17. Ελλάδα 26.200 (1/5)
 18. Ελβετία 25.600 (1/5)
 19. Σερβία 25.500 (0/5)
 20. Κροατία 24.875 (0/4)

 

Αν κρατήσουμε τη 17η θέση ή ακόμα και αν ο Ολυμπιακός ανέβει στη 16η θέση, η Ελλάδα θα έχει μία ομάδα στο Champions League και τρεις στη νέα διοργάνωση, το Europa Conference. Ο πρωταθλητής που θα θέλει να «κουνήσει σεντόνι» θα πρέπει ν’ αποκλείσει τρεις ομάδες, όπως έκανε φέτος ο Ολυμπιακός, που μπήκε στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών.

Αν πέσουμε στη 18η θέση, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Η πρωταθλήτρια ομάδα της χώρας μας θα είναι αναγκασμένη να δώσει τέσσερις προκριματικούς γύρους για να βρεθεί στους ομίλους του Champions League.

Με τα νέα δεδομένα, ο πρωταθλητής κουτσά-στραβά θα έχει μια αξιοπρεπή παρουσία στην Ευρώπη. Τι γίνεται όμως με τα τρία άλλα εναπομείναντα ευρωπαϊκά εισιτήρια; Εκεί που καταντήσαμε από τις ευρωπαϊκές αποτυχίες των ομάδων μας και τις αλλαγές που έκανε η UEFA, θα πρέπει να ξεχάσουμε το Europa League, καθώς υποβιβαζόμαστε στη… Γ΄ Εθνική της Ευρώπης. Οι τρεις ομάδες θα ξεκινήσουν δηλαδή από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa Conference League.

Αυτά ισχύουν για τη μεθεπόμενη σεζόν (2021/22). Δηλαδή στα εισιτήρια που θα διεκδικήσουν οι σύλλογοί μας στο πρωτάθλημα που έρχεται. Αυτό που θέλουν να το κάνουν με 16 ομάδες ξανά, για να βολέψουν και να βολευτούν. Ίσως οι φιλικά προσκείμενοι δορυφόροι είναι απαραίτητοι, προκειμένου να έρθει η πρώτη θέση.

Το καμπανάκι δεν ακούστηκε, και κάποιοι βλέπουν ότι την επόμενη (2020/21) σεζόν θα έχουμε πέντε ομάδες στην Ευρώπη με δύο ομάδες στα προκριματικά του Champions League (ο πρωταθλητής στον τρίτο προκριματικό και ο δεύτερος στο δεύτερο προκριματικό) και τρεις σε αυτά του Europa League (μία ομάδα από τον τρίτο προκριματικό και δύο από τον δεύτερο προκριματικό).

Δεν πήραν χαμπάρι ότι θα παίξουν για τελευταία φορά σε μια διοργάνωση της προκοπής, που μάλιστα μπορεί λόγω κορωνοϊού να μην απολαύσουν από τις κερκίδες των γηπέδων τους οι φίλαθλοι. Κλείνουν τα μάτια σε αυτά που θα διεκδικήσουν στο επόμενο πρωτάθλημα. Όχι μόνο τα λιγότερα –κατά ένα–  ευρωπαϊκά εισιτήρια, αλλά και τα στερούμενα ποιότητας έστω επιπέδου του Europa League.

Από τη σεζόν 2021-22 τα ευρωπαϊκά εισιτήρια με βάση την κατάταξη της χώρας στην UEFA, διαμορφώνονται ως εξής:

 

Η 11η και η 12η θέση

Ο πρωταθλητής στα play off του Champions League

Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League

Ο τρίτος στα play off του Europa League

Ο τέταρτος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

Ο πέμπτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

 

Η 13η και η 14η θέση

Ο πρωταθλητής στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League

Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League

Ο τρίτος στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League

O τέταρτος και ο πέμπτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

 

Η 15η θέση

Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League

Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League

Ο τρίτος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League

Ο τέταρτος και ο πέμπτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

 

Η 16η και η 17η θέση

Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League

Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

 

Η 18η θέση και κάτω

Ο πρωταθλητής στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League

Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

 

Το τελευταίο… τανγκό

Σε περίπτωση λοιπόν που δεν ολοκληρωθεί το ελληνικό πρωτάθλημα, τα ευρωπαϊκά εισιτήρια θα τσεκαριστούν σύμφωνα με τη βαθμολογία που έχει διαμορφωθεί μέχρι τη στιγμή της διακοπής της Super League. Ή ακόμη και αν ολοκληρωθεί ας υποθέσουμε πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη βαθμολογική κατάταξη.

Ας δούμε πού πηγαίνουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και από ποιους προκριματικούς θα ξεκινήσουν τους αγώνες τους οι ελληνικές ομάδες.

Ο Ολυμπιακός θα πάρει το πρώτο εισιτήριο για το Champions League και θα μπει στο μονοπάτι των πρωταθλητών, ξεκινώντας από τον τρίτο προκριματικό γύρο, που σημαίνει πως για να βρεθεί στους ομίλους θα πρέπει να περάσει και τα πλέι οφ. Ο ΠΑΟΚ, από την άλλη, θα ξεκινήσει την πορεία του από τον δεύτερο προκριματικό του Champions League, άρα για να βρεθεί στους ομίλους θα πρέπει να περάσει και τον τρίτο προκριματικό και τα πλέι οφ.

Πάμε τώρα στο Europa League, το οποίο έχει ένα καλό εισιτήριο που πηγαίνει στον κάτοχο του Κυπέλλου Ελλάδας. Σε ένα ενδεχόμενο διακοπής των διοργανώσεων δεν θα υπάρξει ούτε Κυπελλούχος, άρα αυτό το εισιτήριο θα πάει στην τρίτη της βαθμολογίας, ΑΕΚ, που θα ξεκινήσει από τον τρίτο προκριματικό. Ο τέταρτος και ο πέμπτος της βαθμολογίας θα μπουν στον δεύτερο προκριματικό γύρο.

Εδώ υπάρχει η ιδιαιτερότητα πως τέταρτος είναι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη. Εάν δεν αλλάξει κάτι, τότε τα ευρωπαϊκά εισιτήρια θα πάνε στους ΟΦΗ και Άρη.

Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, αποφασίστηκε η διακοπή του πρωταθλήματος οριστικά, με την ομοσπονδία να βγάζει τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, με βάση τη βαθμολογία, ενώ είναι πιθανό αυτό να γίνει και σε άλλες χώρες που έχουν πληγεί βαριά από τον κορωνοϊό. Έτσι, με τη λογική πως τίποτα δεν είναι σίγουρο, το «tuttomercatoweb».com δημιούργησε τον χάρτη του Champions League της επόμενης σεζόν, εφόσον δεν ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Στην παρούσα κατάσταση, αυτοί θα ήταν οι συμμετέχοντες στο Champions League 2020-21, με τους εκπροσώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου να είναι ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα συμμετείχαν στον τρίτο προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, καθώς αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ ο ΠΑΟΚ ως δεύτερος θα «έμπαινε» στη διοργάνωση από τον δεύτερο και θα χρειαζόταν να περάσει τρεις ομάδες για να βρεθεί για πρώτη φορά στους ομίλους στην ιστορία του.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτός ο χάρτης είναι με αστερίσκους (*), αφού η Μάντσεστερ Σίτι περιμένει την εκδίκασή της για την αποβολή της από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για δυο χρόνια, ενώ ο Άγιαξ και η Ρεν ανάλογα με το αν υπάρξει σύλλογος που θα κατακτήσει το Europa League τη φετινή σεζόν.

 

Ο χάρτης του Champions League της νέας σεζόν:

Φάση Ομίλων:

Μπαρτσελόνα (Ισπανία), Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία), Σεβίλη (Ισπανία), Ρεάλ Σοσιεδάδ (Ισπανία), Λίβερπουλ (Αγγλία), Μάντσεστερ Σίτι * (Αγγλία), Λέστερ (Αγγλία), Τσέλσι (Αγγλία), Γιουβέντους (Ιταλία), Λάτσιο (Ιταλία), Ίντερ (Ιταλία), Αταλάντα (Ιταλία), Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία), Ντόρτμουντ (Γερμανία), Λειψία (Γερμανία), Γκλάντμπαχ (Γερμανία), Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία), Μαρσέιγ (Γαλλία), Ζενιτ (Ρωσία), Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία), Πόρτο (Πορτογαλία), Κλαμπ Μπριζ (Βέλγιο), Σαχτάρ Ντονετσκ (Ουκρανία), Τραμπζονσπόρ (Τουρκία)

Playoffs

Άγιαξ** (Ολλανδία), ΛΑΣΚ Λίντσερ (Αυστρία)

Τρίτος προκριματικός γύρος:

Σλάβια Πράγας (Τσεχία), Ολυμπιακός (Ελλάδα), Ρεν *** (Γαλλία), Κράσνονταρ (Ρωσία), Μπενφίκα (Πορτογαλία), Γάνδη (Βέλγιο), Βόρσκλα Πολτάβα (Ουκρανία)

Δεύτερος προκριματικός γύρος:

Ντιναμό Ζάγκρεμ (Κροατία), Μίντιλαντ (Δανία), Σεντ Γκάλεν (Ελβετία), Μπασακσεχίρ (Τουρκία), Άλκμααρ (Ολλανδία), Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία), ΠΑΟΚ (Ελλάδα), Ριέκα (Κροατία)

* (Μάντσεστερ Σίτι) Αποκλείστηκε από την UEFA, υπέβαλε έφεση και η τιμωρία θα μπορούσε να αναβληθεί για ένα χρόνο

** (Άγιαξ) Μπορεί να προωθηθεί στη φάση των ομίλων εάν ο νικητής του Champions League είχε ήδη προκριθεί μέσω του πρωταθλήματος του ή σε περίπτωση ακύρωσης του Champions 2019/20.

*** (Ρεν) Μπορεί να προωθηθεί στη φάση των ομίλων εάν ο νικητής του Europa League League είχε ήδη προκριθεί μέσω του πρωταθλήματος του ή σε περίπτωση ακύρωσης του Europa League 2019/20.

Η απόφαση της βελγικής Pro League, να διακόψει οριστικά το πρωτάθλημα και να ανακηρύξει πρωταθλήτρια την Μπριζ, μοιάζει να ανοίγει τον… ασκό του Αιόλου στη «χτυπημένη» από τον κορωνοϊό ποδοσφαιρική Ευρώπη. Παρά την αντίδραση της UEFA, είναι κοινό μυστικό ότι αρκετές μεσαίου και μικρού βεληνεκούς λίγκες σκέφτονται να ακολουθήσουν αντίστοιχη διαδικασία, παρά τις επιμέρους διαφορές που υφίστανται.

Tο Europa Conference League

 

H νέα διοργάνωση της UEFA θα απασχολήσει ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια τις ελληνικές ομάδες, καθώς σε αυτή θα συμμετέχουν οι περισσότερες.

Θα δημιουργηθούν 8 όμιλοι των 4 ομάδων με ματς εντός κι εκτός έδρας και στη συνέχεια θα έχουμε τα νοκ άουτ παιχνίδια των 16, τα προημιτελικά, τα ημιτελικά και τον τελικό.

Πριν από τη φάση των «16», θα προστεθεί ένας νοκ-άουτ γύρος. Σε αυτόν θα αναμετρώνται οι δεύτερες των ομίλων με τις ομάδες που τερμάτισαν στην 3η θέση των ομίλων του Europa League.

Στο Europa Conference League θα γίνουν συνολικά 141 αγώνες σε 15 αγωνιστικές εβδομάδες, όπως και στο Europa League.

Ο νικητής του Europa Conference League θα κερδίζει αυτόματα το εισιτήριο για το Europa League της επόμενης περιόδου. Τα ματς θα διεξάγονται τις Πέμπτες στις 19:45 και στις 22:00.

Το ελληνικό ενδιαφέρον

Η UEFA δημιούργησε το Europa Conference League για να βοηθήσει τις ομάδες που προέρχονται από τα χαμηλά στρώματα του ranking.

Στον Α΄ προκριματικό γύρο θα μπαίνουν 72 ομάδες, που θα είναι οι 26 πρωταθλητές των χωρών που είναι από το 55 έως το 30 της βαθμολογίας της UEFA, μαζί με τους δεύτερους των πρωταθλημάτων των χωρών που είναι από το 54 ως το 30, πλην του Λιχτενστάιν, αλλά και από τους τρίτους των χωρών που είναι από το 29 έως το 51 στη βαθμολογία.

Το ελληνικό ενδιαφέρον θα υπάρχει από τον Β΄ προκριματικό γύρο, όπου πέρα από τους 36 νικητές του προηγούμενου, έρχεται και ο διαχωρισμός σε μονοπάτι πρωταθλητών και μη πρωταθλητών.

Οι 20 χαμένοι του Α΄ προκριματικού γύρου του Champions League πάνε στο μονοπάτι των πρωταθλητών, ενώ στους 36 που θα έχουν προκριθεί από τον προηγούμενο γύρο του Europa Conference League, μπαίνουν 14 Κυπελλούχοι των χωρών από το 16 έως το 29 αλλά και οι 14 φιναλίστ από τις ίδιες χώρες. Σε αυτή τη φάση θα συμμετάσχουν και οι τρίτοι των χωρών που είναι από το 13 έως το 28 αλλά και 9 τέταρτοι από τις χώρες που είναι από το 7 έως το 15 και ο πέμπτος της χώρας που θα είναι στην 6η θέση της βαθμολογίας της UEFA.

Η χώρα μας και για την ακρίβεια το Παγκρήτιο στάδιο διεκδικούν τον τελικό του 2022 ή του 2023.

 

Διαβάστε επίσης