Έρχονται στην Ελλάδα τα γαλλικά Rafale

Τον δρόμο για την αγορά των 18 πολεμικών αεροσκαφών άνοιξε η υπερψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας

Τον δρόμο για την αγορά των 18 γαλλικών αεροσκαφών Rafale άνοιξε η ευρεία πλειοψηφία των τεσσάρων κοινοβουλευτικών ομάδων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΕΛ. Λύση), ο οποίοι ψήφισαν πριν από λίγο το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας για την αγορά τους.

Όμως, το νομοσχέδιο των Rafale καταψήφισαν μόνο το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε ζητήσει τη στήριξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για την αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, προκειμένου η Ελλάδα να στείλει ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι και όπως πρέπει προκειμένου να διαφυλάξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο υπουργός Άμυνας για ακόμα μια φορά εξήρε τη σημασία της αγοράς των γαλλικών αεροπλάνων, λέγοντας ουσιαστικά πως αλλάζει τις ισορροπίες ισχύος στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία που «δείχνει πρόθυμη να προσέλθει στο διάλογο, αλλά έχει προκαλέσει πριν λίγους μήνες την καθολική κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας».

«Σε λιγότερο από έναν χρόνο από την έναρξη των διαπραγματεύσεων το πρώτο Rafale θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Τανάγρας. Και από το επόμενο καλοκαίρι και τα επόμενα δύο χρόνια, 18 ”ριπές” υπερηχητικού ανέμου -όπως λέγονται τα αεροσκάφη- θα έρθουν και θα πετάξουν στον εθνικό εναέριο χώρο και θα σκεπάσουν το Αιγαίο με τα φτερά και τα όπλα τους. Καλώ τις παρατάξεις να συμβάλουν μαζί μας στην καταλυτική αυτή κίνηση για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Τι είπαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο των Rafale

Την στήριξή τους για την αγορά των Rafale εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην ΚΚΕ και ΜέΡΑ25) παρά τις οποιεσδήποτε επιφυλάξεις είχαν στην αρχή.

«Υπό κανονικές συνθήκες, κανένα κόμμα, πόσω μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούσε να συνυπογράψει μια σύμβαση που είναι διάτρητη και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα προστασίας του δημόσιου συμφέροντος στο μέλλον», είπε αρχικά ο Γ. Τσίπρας, εμμένοντας στις σοβαρές επιφυλάξεις που είχε εκφράσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα εξήγησε πως το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, καλώντας την κυβέρνηση να μην ανατρέψει τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας.

«Το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Είναι όπλα καταλυτικής σημασίας, με στρατηγικές δυνατότητες που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στον επιχειρησιακό χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε ο Β. Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ, με τον Αντ. Μυλωνάκη της Ελληνικής Λύσης να δηλώνει υπέρ του νομοσχεδίου, αλλά και να διεκδικεί την πατρότητα της σκέψης για την αγορά των γαλλικών αεροσκαφών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα