Έρχονται τα πάνω κάτω στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο μπαίνει για τα καλά σε μια νέα εποχή, καθώς εκτοξεύει τις μετοχές του και τα δισεκατομμύρια ευρώ που το περιτριγυρίζουν δημιουργούν προκλήσεις, αλλά και εντάσεις για το ποιοι θα πάρουν και με ποιον τρόπο μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Εκεί που ο βασιλιάς των σπορ δοξαζόταν σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική, είδε τις αγορές ν’ ανοίγουν και πακτωλός χρημάτων να επενδύεται από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα ζαλίζουν, εταιρείες προσφέρουν χρυσάφι για να πλησιάσουν τις μεγάλες ομάδες και τους αστέρες τους και η διαχείριση πλέον περνάει σε επαγγελματικά στελέχη, έμπειρους ποδοσφαιρικούς παράγοντες, αλλά και βιρτουόζους της μπάλας που δεν θέλουν να πάει χαμένη η μεγάλη ευκαιρία. Μεγιστάνες από χώρες της Αραβίας, την Κίνα, την Ρωσία ρίχνουν αμύθητα ποσά στο ποδόσφαιρο, την ώρα που η εξέλιξή του στις ΗΠΑ και τη μεγάλη αγορά της είναι ραγδαία.

Μπροστά σε αυτή την πρόκληση επιχειρήθηκε επανάσταση με ενορχηστρωτή τον Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, προκειμένου να δημιουργηθεί η Europe Super League από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες. Η κλειστή Λίγκα στόχο έχει να αρπάξει δισεκατομμύρια τα οποία θα διαχειριστεί μια νέα ομάδα ανθρώπων, έξω από την FIFA και την UEFA.

O «βασιλιάς Κάλε» ενορχήστρωσε την αποστασία κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων κατά της UEFA με σκοπό τη δημιουργία μίας νέας διοργάνωσης, που θα πλήξει ανεπανόρθωτα την εικόνα του Champions League και το αποδυναμώνει 100%.

Για τη European Super League, φέρεται να συμφώνησαν ν’ αγωνίζονται οι:

Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπάγερν Μονάχου, Παρί Σεν Ζερμέν, Τσέλσι, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Μίλαν, Γιουβέντους που θα έχουν μόνιμη παρουσία στη διοργάνωση, και ως «guests» οι: Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπορούσα Ντόρτμουντ, Μαρσέιγ, Ίντερ και Ρόμα!

Χωρίς αυτές τις ομάδες και τους αστέρες τους, η κατάρρευση του Champions League είναι δεδομένη.

Με βάση τα Football Leaks, το ξεχωριστό πρωτάθλημα είναι προγραμματισμένο να αρχίσει το 2021 με τον Ρουμενίγκε που είναι ο πρόεδρος του European Club Association, το οποίο εκπροσωπεί πάνω από 200 ομάδες να λειτουργεί στο παρασκήνιο για τη δημιουργία, κρυφά από το Όργανο.

Η Μπάγερν Μονάχου από το 2016 μέσω του νομικού της επιτελείου είχε ψάξει τη νομοθεσία σχετικά με τις κυρώσεις που θα είχε αν εγκατέλειπε το Champions League, αλλά και την Bundesliga που είναι πιο σοκαριστικό!

Τέλος Μουντιάλ και Euro

O κίνδυνος να χάσει την αίγλη του η ναυαρχίδα της UEFA, το Champions League, δημιούργησε μέτωπο της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας για λήψη σκληρών μέτρων, προκειμένου να μην υλοποιηθεί το σχέδιο των μεγάλων, αλλά να παραμείνει επί χάρτου.

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο μάζεψε ένα μικρό γκρουπ δημοσιογράφων και τους ξεκαθάρισε το εξής: «Εάν υπάρξουν ποδοσφαιριστές που δεν αγωνίζονται στο οργανωμένο ποδόσφαιρο, τότε δεν θα παίζουν στο οργανωμένο ποδόσφαιρο όπως είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα».

Tα… αντίμετρα επισημοποίησαν οι «New York Times», που είχαν εκπρόσωπο στη στρογγυλή τράπεζα του πρόεδρου της FIFA. Ο Ινφαντίνο είναι αποφασισμένος σε περίπτωση επανάστασης να πετάξει εκτός Μουντιάλ και Euro τα μεγάλα αστέρια των ομάδων που θα επιχειρήσουν να φτιάξουν κάτι δικό τους. O Mέσι, ο Ρονάλντο, ο Εμπαπέ, ο Μόντριτς, ο Λεβαντόφσκι και η παρέα των αστέρων που λάμπουν στο παγκόσμιο στερέωμα, δεν θα χάσουν μόνο τη συμμετοχή στις εθνικές ομάδες των χωρών τους, που αποτελεί πυλώνα εκτόξευσης του κασέ τους, αλλά και τους προσωπικούς τους χορηγούς.

Ο Ελβετός παράγοντας δεν υπολογίζει στην αντίδραση μόνο των ποδοσφαιριστών που θα επιδιώξουν σε κάποιες περιπτώσεις να εγκαταλείψουν τα κλαμπ τους για να μη στερηθούν των προσωπικών τους διαφημιστικών εσόδων, αλλά κυρίως των μεγάλων εταιρειών που θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο να προστατέψουν τις…. διοργανώσεις τους και τους αστέρες τους.

Οι θέσεις του Τζιάνι Ινφαντίνο αποτελούν «μήνυμα» προς τους χορηγούς των μεγάλων αστέρων του βασιλιά των σπορ. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας προχώρησε ακόμη περισσότερο. Όποιος παίκτης αγωνιστεί στο European Super League, δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής ποτέ σε εθνικό πρωτάθλημα!

«Είτε είσαι μέσα, είτε όχι», είπε ο ισχυρός άντρας της FIFA.

«Η ιδέα είναι πως αν φύγεις (σ.σ. από την αιγίδα της FIFA), τότε φεύγεις! Δεν μπορείς να έχεις το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω. Είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο και να βρούμε λύσεις που θα ωφελήσουν τις ομάδες, αλλά και όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα», συμπλήρωσε ο νομικός διευθυντής της, Άλασνταιρ Μπελ.

Νέες διοργανώσεις

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο κάνει παράλληλα τα δικά του σχέδια για να γεμίσει το θησαυροφυλάκιο της FIFA και να εκτοξεύσει τα έσοδα από το ποδόσφαιρο όσων έχουν μερίδιο στην πίτα του.

Προτείνει τη δημιουργία δύο νέων διεθνών διοργανώσεων. Η πρόθεση του προέδρου της FIFA ήταν να θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση για ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εθνικών ομάδων, καθώς και ένα νέο, διευρυμένο, Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων, στη συνεδρίαση του συμβουλίου που έγινε στο Κιγκάλι της Ρουάντα.

Η UEFA δεν βλέπει με καλό μάτι την πρωτοβουλία αυτή, καθώς κάνει τα δικά της σχέδια, έχει ήδη υλοποιήσει το Nations League και δεν είναι εύκολο να χωρέσουν και άλλες διοργανώσεις που θα εξουθενώσουν τους παίκτες. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι αρκετοί αστέρες του ποδοσφαίρου δεν συμμετέχουν με τις εθνικές τους ομάδες στο Nations League.

O Ινφαντίνο ως αλεπού των παραγόντων αναδιπλώθηκε. Τι έκανε; Δεν έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία κατά τη συνεδρίαση στο Κιγκάλι της Ρουάντα, αλλά δημιούργησε ομάδα εργασίας, προκειμένου να εξετάσει τα σχέδια για τις δύο νέες διοργανώσεις.

«Σχετικά με το θέμα που αναπαράγεται από μερικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχουμε πάρει απόφαση για τη δημιουργία τουλάχιστον μιας ομάδας εργασίας για να ενισχύσουμε τη διαδικασία διαβούλευσης, για την προοπτική ενός νέου Παγκόσμιου Κυπέλλου συλλόγων και ενός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εθνικών ομάδων, για να συζητήσουμε και να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της FIFA.

Ο Ινφαντίνο τόνισε ότι η ομάδα εργασίας «θα επεξεργαστεί λεπτομέρειες σχετικά με τις διοργανώσεις αυτές που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλά μέρη του κόσμου όπου κάποιοι συμφωνούν, άλλοι διαφωνούν. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές σκέψεις, είναι απολύτως φυσιολογικό».

Το προηγούμενο διάστημα, με επιστολή του προς τα μέλη του Συμβουλίου της FIFA, ο Ινφαντίνο, για να καταστήσει ελκυστικότερη την πρότασή του, έχει αποκαλύψει ότι το σχέδιο στηρίζει ισχυρή ομάδα επενδυτών, διατεθειμένων να πληρώσουν 25 δισεκατομμύρια δολάρια για έναν 12ετή κύκλο, αρχίζοντας από το 2021. H ταυτότητα των επενδυτών δεν αποκαλύφθηκε, αλλά αρκετά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο ιαπωνικός όμιλος SoftBank Group είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας.

Το πλάνο που παρουσίασε ο Τζιάνι Ινφαντίνο, προβλέπει την ανά διετία διεξαγωγή μίας μορφής τελικής φάσης Nations League, με τη συμμετοχή οκτώ ομάδων που θα προκρίνονται από τα αντίστοιχα ηπειρωτικά τουρνουά. Παράλληλα, ο πρόεδρος της FIFA προτείνει την αλλαγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου συλλόγων σε μία μεγάλη διοργάνωση με τη συμμετοχή 24 ομάδων, που θα διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Οι προτάσεις αυτές έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του «World Leagues Forum», ενός φορέα που εκπροσωπεί 38 επαγγελματικές λίγες από όλο τον κόσμο, καθώς επίσης και της ένωσης των ευρωπαϊκών λιγκών, αλλά και της UEFA.

Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφερίν έφθασε να κατηγορεί τη FIFA για «πώληση της ψυχής του παιχνιδιού». Τότε όμως δεν είχαν προχωρήσει οι αποσχιστικές τάσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων που δημιουργούν νέα δεδομένα.

Το φαινόμενο Ινφαντίνο

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο σε όσες μάχες έχει δώσει μέχρι τώρα έχει βγει νικητής. Αποτελεί φαινόμενο διορατικότητας, ρεαλισμού και πειθούς.

Δούλευε για την UEFA για σχεδόν δύο δεκαετίες, σαν διευθύνων σύμβουλος πριν γίνει, το 2016, ο εκλεκτός της Ομοσπονδίας για το υψηλότερο αξίωμα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Παρ’ όλα αυτά, δύο χρόνια μετά, ο Ινφαντίνο, μαζί με τα γραφεία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στη Γενεύη, άφησε πίσω του και τις καλές σχέσεις που είχε με τα μέλη της UEFA.

Οι αλλαγές που προτείνει για το ποδόσφαιρο, θα διαφοροποιήσουν σημαντικά το διεθνές καλεντάρι.

Επίσης προσέβαλε τους υποστηρικτές του γυναικείου ποδοσφαίρου με την εμφάνισή του σε έναν αγώνα στη Τεχεράνη, στον οποίο είχε απαγορευτεί η παρουσία γυναικών στις εξέδρες, και εξόργισε αξιωματούχους της αφρικανικής ομοσπονδίας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με τις αποφάσεις του εξανεμίζει τις πιθανότητες να φιλοξενήσει το Μαρόκο το Μουντιάλ του 2026. Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της αφρικανικής ομοσπονδίας υποστήριξε ότι η FIFA έστησε το σκηνικό εναντίον του Μαρόκο, προτιμώντας τα δισεκατομμύρια της μικτής υποψηφιότητας ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά. Η σύνθεση της επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει την ανάθεση της διοργάνωσης, σχηματίστηκε προσωπικά από τον Ινφαντίνο, ο οποίος δεν δέχτηκε καμία αλλαγή παρά τις πιέσεις.

Παρά τις δημόσιες εμφανίσεις του σε όλο τον κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια, ο Ινφαντίνο παραμένει ένα μυστήριο. Ένας εργασιομανής διευθυντής, ο οποίος ηγήθηκε της επιδιόρθωσης της FIFA σε μια περίοδο όπου αντιμετώπιζε τα σοβαρότερα οικονομικά και οργανωτικά προβλήματα στην ιστορία της, αλλά και ένας άνθρωπος του οποίου η βιασύνη να αλλάξει τη δομή του αθλήματος ενόχλησε αρκετά, έχοντας μπροστά του την πρόκληση της επανεκλογής του την επόμενη χρονιά με τη δεδομένη στήριξη της ΕΠΟ.

«Πρέπει να κόψει ταχύτητα», είπε η Εβελίνα Κριστιλίν, μέλος τoυ συμβουλίου της FIFA, από την Ιταλία, η οποία υποστήριξε την εκλογή του. «Είμαι καλή φίλη του Τζιάνι Ινφαντίνο. Τον ξέρω εδώ και 20 χρόνια. Τον θαυμάζω πολύ. Αλλά κάποιες φορές συμπεριφέρεται σαν θερμόαιμος Ιταλός από τον Νότο». Παλιά μέλη της FIFA περιέγραψαν τις σκηνές στην Μπογκοτά της Κολομβίας όπου συνεδρίασε η Συνομοσπονδία, ως πρωτοφανείς και το συμβούλιο ως μια συζήτηση που κατέληξε σε επανάσταση. Ο πρόεδρος της Γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Ράινχαρτ Γκρίντελ, ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος αφού ο Ινφαντίνο σχεδόν αρνήθηκε να συζητήσει μαζί του. «Δεν θέλει να ακούει άλλες απόψεις», είπε ο Γκρίντελ.

Αυτοί που τον γνωρίζουν καλύτερα, περιγράφουν τον Ινφαντίνο, γεννημένο στην Ελβετία, γιο Νοτιο-Ιταλών μεταναστών, ως έναν ακούραστο, φιλόδοξο γραφειοκράτη.

«Όσο και να είχα προετοιμαστεί να αντιμετωπίσω ένα κλίμα απροθυμίας, τα επίπεδα δυσπιστίας που βρήκα στη FIFA ήταν απίστευτα», έγραψε ο Ινφαντίνο, ο οποίος αποτέλεσε τη διάδοχη κατάσταση του Σεπ Μπλάτερ. «Εκείνη την περίοδο, η φήμη της ομοσπονδίας είχε πιάσει πάτο. Οτιδήποτε είχε να κάνει με τη FIFA, θεωρείτο βρώμικο. Ό,τι και να έλεγες αντιμετωπιζόταν με καχυποψία. Δεν είναι εύκολο να καταφέρεις να επιτύχεις πράγματα σε τέτοιο περιβάλλον. Για αρκετούς μήνες, αυτό ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο και ακόμη είναι ως ένα βαθμό».

Πριν να γίνει πρόεδρος, ο Ινφαντίνο ήταν μέλος μιας ομάδας η οποία ήταν υπεύθυνη για διοικητικές μεταρρυθμίσεις στη FIFA, μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων διαφθοράς το 2015, οι οποίες θα μετέτρεπαν την ομοσπονδία σε ένα «μοντέρνο, έμπιστο και επαγγελματικό» οργανισμό. Στη νέα δομή της ομοσπονδίας, ο ρόλος του προέδρου θα περιοριζόταν για χάρη ενός ισχυρού γενικού γραμματέα, ο οποίος θα ενεργούσε σαν διευθύνων σύμβουλος – ένας ρόλος που ταιριάζει γάντι στον Ινφαντίνο, όπως είπαν πολλοί.

Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ. Σαν πρόεδρος, ο Ινφαντίνο πήρε μόνος του τις μεγαλύτερες αποφάσεις για τη FIFA και η γενική γραμματέας Φάτμα Σαμούρα, πρώην αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών από τη Σενεγάλη, τέθηκε στο περιθώριο.

 

Οι μισθοί των 300.000 δολαρίων

Ο Ινφαντίνο ανέλαβε την προεδρία της FIFA διαλαλώντας το τέλος μιας εποχής υπερβολών και διαφθοράς, όμως τα εισιτήρια πρώτης θέσης, τα πεντάστερα ξενοδοχεία και οι μισθοί $300.000 για τους αξιωματούχους της ομοσπονδίας δεν άφησαν τα λόγια να γίνουν πράξεις. Κάποια μέλη του συμβουλίου της FIFA έφεραν σοβαρές ενστάσεις στη δραστική μείωση των μισθών τους, έτσι ο Ιταλο-Ελβετός αξιωματούχος αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με «μικρές» μειώσεις της τάξεως των $50.000 τον χρόνο.

Θα χρειαστούν ακόμη κάποια χρόνια για να επιδιορθωθεί ολοκληρωτικά η εικόνας της ομοσπονδίας, όμως ο Ινφαντίνο τονίζει ότι η FIFA έχει ανεβεί επίπεδο οικονομικά (ανακοίνωσε έσοδα 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την περίοδο 2015-2018) και ότι ο ίδιος καθαίρεσε 1/4 των διεφθαρμένων στελεχών της.

Χωρίς σοβαρό αντίπαλο, ο Ινφαντίνο είναι προς το παρόν σε θέση ισχύος για να επανεκλεγεί στην προεδρία της FIFA τον Ιούνιο του 2019. Μέχρι τότε, οι μάχες θα συνεχιστούν και οι αντίπαλοί του θα συνεχίσουν να αντιστέκονται.

 

Το χειμερινό Μουντιάλ

Από χίλια μύρια κύματα πέρασε η ανάθεση στο Κατάρ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Πρόκειται για το… χειμερινό Μουντιάλ που θα έχει αρκετές καινοτομίες.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 28 ημερών, ακόμα και αν οι συμμετέχουσες ομάδες φτάσουν τις 48, ξεκαθάρισε ο Τζιάνι Ινφαντίνο.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ανέφερε πως θα γίνει προσπάθεια το επόμενο Μουντιάλ να μην ξεπεράσει την παραπάνω διάρκεια, κάτι που θα επιτευχθεί με τη διεξαγωγή έξι αγώνων καθημερινά!

Η απόφαση για τον αριθμό των ομάδων που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση θα αποφασιστεί τον Μάρτιο του 2019, όμως σε κάθε περίπτωση είτε το Παγκόσμιο γίνει με 32 είτε με 48 ομάδες, θα ξεκινήσει στις 21 Νοεμβρίου 2022 και θα ολοκληρωθεί στις 18 Δεκεμβρίου 2022.

«Δεν γίνεται να τραβήξει περισσότερο η διοργάνωση…» ανέφερε ο Ινφαντίνο και υπογράμμισε πως «δεν είναι ιδανικό να παίζονται πολλά ματς την ίδια ώρα…».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα