ΕΡΕΥΝΑ ECONOMIST: Με βαριά… λοίμωξη και οι δημοκρατικές ελευθερίες λόγω πανδημίας

Η επέλαση της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο δεν επέβαλε περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές και μετακινήσεις, αλλά φαίνεται να περιόρισε σε ποσοστό που προσεγγίζει το 70% και τις δημοκρατικές ελευθερίες σε πολλές… ανύποπτες περιοχές της υφηλίου. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται σε έρευνα του γνωστού βρετανικού περιοδικού «The Economist», οι ερευνητές του οποίου υπογραμμίζουν ότι ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών τη χρονιά που πέρασε δεν ήταν θλιβερό «προνόμιο» μόνο χωρών της Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής, που διακυβερνώνται από αυταρχικά καθεστώτα, αλλά οξύνθηκε και σε προηγμένες δημοκρατίες.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας, Τζόαν Χόεϊ, εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν εθελοντικά –και με υψηλό ποσοστό αποδοχής των περιορισμών– θεμελιώδεις ελευθερίες τους, αλλά αυτή η παραδοχή δεν μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω πολίτες εκτιμούν λιγότερο την ελευθερία. «Απλώς εκτίμησαν, με βάση τα στοιχεία (…) ότι η αποφυγή θανάτων δικαιολογούσε την προσωρινή απώλεια της ελευθερίας», εξηγεί η Χόεϊ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σχετική λίστα όπου οι χώρες κατατάσσονται σε σειρά ανάλογα με το «σκορ δημοκρατίας» που επιτυγχάνουν, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς βρίσκονται στις πρώτες θέσεις με τα κράτη που παρέχουν στους πολίτες τους τις περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες. Αντίθετα, η Βόρεια Κορέα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Συρία και το Τσαντ είναι ουραγοί.

Για την ιστορία να πούμε ότι σε ετήσια βάση η Economist Intelligence Unit υπολογίζει τον Δείκτη Δημοκρατίας (democracy index) βασιζόμενη σε 60 κριτήρια χωρισμένα στις εξής 5 κατηγορίες: την εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό στην πολιτική, τις ατομικές ελευθερίες, τη λειτουργία της κυβέρνησης, τη συμμετοχή στην πολιτική και την πολιτική κουλτούρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα