Έρευνα της ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές – Αίτημα Ράμμου σε Τσίπρα

Η ΑΔΑΕ θα ελέγξει αν έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν διατάξεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών

Την σύσταση Ομάδας Ελέγχου για τις υποκλοπές η οποία θα μεταβεί στιςεγκαταστάσεις των παρόχων τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, COSMOTE, Vodafone και Wind Hellas, καθώς και σε όποιον άλλον πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδος, παραστεί ανάγκη κατά την εξέλιξη του ελέγχου, με σκοπό να ελέγξει αν έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν διατάξεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, αποφάσισε η ΑΔΑΕ, όπως προκύπτει από έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Της ομάδας ελέγχου ηγείται ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ

Μάλιστα της ομάδας θα ηγείται ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αρχής Χρήστος Ράμμος, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η ΑΔΑΕ στην εν λόγω διαδικασία. Η ομάδα θα συμπληρωθεί από τους:

Στέφανο Γκρίτζαλη τακτικό μέλος της Ολομέλειας της Αρχής, με αναπληρωματικό μέλος την Βασιλική Διαμαντοπούλου αναπληρωματικό μέλος της Ολομέλειας,  Νικόλαο Παπαδάκη τακτικό μέλος της Ολομέλειας της Αρχής, με αναπληρωματικό μέλος τον Νικόλαο Ανδρουλακάκη, αναπληρωματικό μέλος της Ολομέλειας και Αικατερίνα Παπανικολάου, τακτικό μέλος της Ολομέλειας της Αρχής, με αναπληρωματικό μέλος τον Γεώργιο Μισαηλίδη.

Για τεχνική υποστήριξη της Ομάδας ορίζεται ο Λάμπρος Ράπτης, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό/ΑΔΑΕ και για τη νομική της υποστήριξη η Βασιλική Τζαλαβρά, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό.

Εμπλουτισμός του ερωτήματος

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ θα αποστείλει αίτημα προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο θα ζητάει τον εμπλουτισμό του ερωτήματος που κατέθεσε στην ΑΔΑΕ στις 7 Δεκεμβρίου του 2022, με συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνου, που σχετίζονται με τα πρoαναφερόμενα δημόσια πρόσωπα και την πιθανότητα άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας τους μέσω των αριθμών αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει με επιστολή του στην Αρχή να να ενημερωθεί «λεπτομερώς για το περιεχόμενο ειδικά των εισαγγελικών διατάξεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών που έχουν κοινοποιηθεί στην Αρχή από τις αρμόδιες υπηρεσίες το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2019 μέχρι σήμερα και ενδεχομένως αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα, δηλ. εν ενεργεία βουλευτές, ευρωβουλευτές και μέλη της κυβέρνησης, καθώς και δημοσιογράφους, δικαστικούς λειτουργούς και τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας».

Επιτακτική ανάγκη

Για την παραπάνω απόφαση η ΑΔΑΕ επικαλείται την ύπαρξη στον Τύπο σειράς δημοσιευμάτων περί άρσεως του απορρήτου μέσω μη προσδιοριζόμενου τρόπου (μέσω της διαδικασίας νομίμων επισυνδέσεων ή μέσω πειρατικού λογισμικού) κατονομαζομένων με όνομα και επώνυμο προσώπων, ορισμένα εκ των οποίων κατέχουν κορυφαία δημόσια αξιώματα.

Κάνει λόγο για «επιτακτική ανάγκη εκπλήρωσης του καθήκοντος, με το οποίο είναι επιφορτισμένη η ΑΔΑΕ, που συνίσταται στην εγγύηση ότι τηρείται η συνταγματική ευταξία στο θεμελιώδες και απολύτως απαραβίαστο δικαίωμα στο απόρρητο των επικοινωνιών καθώς και στην πλήρη και αποτελεσματική εκ μέρους της Αρχής εποπτεία και διασφάλιση ότι τηρείται πιστά η εν γένει νομοθεσία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα