«Εργαλείο» ο Πάσχας (για τον Γ. Στουρνάρα)

Ανεξέλεγκτος ο γενικός επιθεωρητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Πάσχας, για δάνειο 500.000 ευρώ, όταν ο ίδιος καταλόγιζε ευθύνες και οδηγούσε στη Δικαιοσύνη τραπεζικά στελέχη για τον ίδιο λόγο

Η ιστορία με τα δάνεια στελεχών της Εθνικής Τράπεζας το 2007, με σκοπό την αγορά μετοχών, είναι γνωστή. Ο νόμος Αλογοσκούφη άνοιξε τότε τον δρόμο και 70 περίπου τραπεζικά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας αγόρασαν μετοχές με δάνεια που έλαβαν και για τα οποία τις κατέθεσαν (τις μετοχές) ως ενέχυρο για τα δάνεια.

Στο πίσω μέρος του μυαλού τους ήλπιζαν ότι με την άνοδο της αξίας της μετοχής της τράπεζας θα εξοφλούσαν το δάνειο και θα είχαν και κάποιο κέρδος. Το «κραχ» όμως του 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers βύθισε την αξία των μετοχών και οι δανειολήπτες έμειναν με το δάνειο στο χέρι…

Το πρόβλημα αυτό ήταν σε όλους γνωστό και οι κατά καιρούς υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες πέταγαν αράουτ την μπάλα, καθώς δεν μπορούσαν να το λύσουν.

Η προχθεσινή άσκηση δίωξης στον γενικό επιθεωρητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Πάσχα, για απιστία οφείλεται στο γεγονός ότι όχι μόνο είχε πάρει δάνειο 500.000 ευρώ –που σήμερα με τους τόκους να αγγίζει το ποσόν οφειλής στην τράπεζα ύψους 800.000 ευρώ– αλλά κυρίως στο γεγονός ότι μέχρι το 2012 ήταν διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου της ελληνικής τράπεζας και με την ιδιότητά του αυτή άφησε την υπόθεση να «σέρνεται», ενώ ο ίδιος είχε αλλεπάλληλους ανατοκισμούς του αρχικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται και να δηλώνει σήμερα ενήμερος για το δάνειο.

Στη συνέχεια όμως, το 2012, άφησε την Εθνική Τράπεζα και κατέληξε στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου αναδείχθηκε ως δεξί χέρι του μετέπειτα κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα.

Από τη θέση μάλιστα του γενικού επιθεωρητή της Τράπεζας της Ελλάδος, εξελίχθηκε σε διώκτη αρκετών τραπεζικών στελεχών κατ’ επιλογήν, αφού είχε τη δυνατότητα να ελέγχει κάθε τραπεζική συναλλαγή και βεβαίως να ενημερώνει κατά το δοκούν και τη Δικαιοσύνη για τις κατά την κρίση του πάσχουσες τραπεζικές διαδικασίες σε σύναψη δανείων, εγγυήσεων κ.λπ.

Επειδή στην τραπεζική αγορά είχε σχηματιστεί η εντύπωση ότι ο Γιώργος Πάσχας άλλοτε ήταν υπέρμετρα αυστηρός και άλλοτε «δεν έβλεπε και δεν άκουγε», είχε χαρακτηριστεί στη λαϊκή γλώσσα ως το πιο χρήσιμο «εργαλείο» του κεντρικού τραπεζίτη.

Η δίωξη εις βάρος του Γιώργου Πάσχα γεννά πολλά ερωτηματικά για την κάλυψη που είχε μέχρι προχθές από τον Γιάννη Στουρνάρα. Αν ο κεντρικός τραπεζίτης γνώριζε –που σίγουρα γνώριζε– την ανοιχτή υπόθεση του γεν. επιθεωρητή του, τι έπραξε για τη διερεύνηση αυτής και βεβαίως για τις ενδεχόμενες ευθύνες του κ. Πάσχα;

Το ερώτημα αυτό θέτουν και αρκετοί άλλοι που υπέστησαν αυστηρούς ελέγχους από τον κ. Πάσχα, ενώ ο ίδιος ήταν ανεξέλεγκτος.

Έτσι φτάσαμε στο σημείο ακόμη και ο εκτός ορίων διαλόγου προκλητικός κ. Πολάκης να διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι ελέγχθηκε για ένα δάνειο 100.000 ευρώ, ενώ ο ελεγκτής του είχε την ασυλία του ανεξέλεγκτου.

Επειδή η υπόθεση αυτή «βολεύει» τον ΣΥΡΙΖΑ, που η κόντρα του με τον κεντρικό τραπεζίτη είναι γνωστή, δεν αποκλείεται να έχουμε και συνέχεια στο σίριαλ με «συμμετοχή» στις δικαστικές έρευνες, πέραν της υπόθεσης που αφορά τον κ. Πάσχα, και πρόσκληση για καφεδάκι στην Ευελπίδων και του Γιάννη Στουρνάρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα