Εργοδότες κόβουν επιδόματα γάμου και παιδιών

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι πολλές εταιρείες στην Ελλάδα «βάζουν χέρι» στις απολαβές των εργαζομένων, κόβοντας τα επιδόματα γάμου που αποτελεί το 10% του μισθού και τέκνων, που είναι 5% για κάθε παιδί. Και μάλιστα έχοντας το νόμο με το μέρος τους.

Συγκεκριμένα, μέσω των επιχειρηματικών συμβάσεων και με την «καραμέλα» της οικονομικής κρίσης δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που θησαυρίζουν τις πλάτες των εργαζομένων τους. Αυτό το φαινόμενο των «επιτήδειων της κρίσης» είναι ιδιαίτερα συχνό. Βέβαια, υπάρχουν και οι εργοδότες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρέχουν όλα τα νόμιμα στους εργαζόμενούς τους και καταφεύγουν σε αναγκαστικές λύσεις – «θηλιές» για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ημερησίας», κάποιοι εργοδότες επιβάλλουν στους υπαλλήλους τους την καταβολή στους εργαζομένους των νομοθετημένων κατώτατων μισθών και ημερομισθίων και την προσαύξησή τους μόνο με τις συμπληρωμένες έως τις 14/2/2012 πολυετίες.

Μάλιστα, έχουν δημοσιευθεί και ανάλογα έγγραφα που το αποδεικνύουν και συγκεκριμένα, αντίγραφα δύο επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων. Η πρώτη αφορά επιχείρηση επισιτισμού και η δεύτερη, επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ οι νέοι όροι είναι ήδη σε ισχύ.

Οι συμβάσεις αυτές φέρεται να υπογράφηκαν στις αρχές Αυγούστου και έχουν ισχύ έως και τις 31 Ιουλίου 2017, έχουν ως δικαιολογητική βάση για την κατάργηση των επιδομάτων τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, τον περιορισμό των δραστηριοτήτων των εν λόγω επιχειρήσεων, την έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία καταβολής των αποδοχών στο ύψος στο οποίο βρίσκονταν προηγουμένως.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Ημερησίας», οι συμβάσεις ορίζουν τα εξής:

«Οι μισθοί και τα ημερομίσθια μειώνονται στα επίπεδα των νομοθετημένων κατώτατων ορίων (586 ευρώ ο μισθός και 26,18 ευρώ το ημερομίσθιο για υπαλλήλους άνω των 25 ετών και 510,95 ευρώ και 22,83 ευρώ, αντίστοιχα, για υπαλλήλους ηλικίας κάτω των 25 ετών) και θα προσαυξάνονται μόνο με τις προβλεπόμενες, από το ν. 4046/12 προσαυξήσεις (έως 30% και 3 τριετίες για τους άνω των 25 ετών και έως 2 τριετίες και συνολικά 10% για τους κάτω των 25 ετών). «Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας καμιά άλλη προσαύξηση ήτοι επίδομα γάμου ή τέκνων δεν θα περιλαμβάνεται», «το επίδομα γάμου καταργείται από τούδε και δεν έχει υποχρέωση η επιχείρηση να το καταβάλει στους έγγαμους εργαζόμενους της» αναφέρουν, συγκεκριμένα, οι σχετικοί όροι, οι οποίοι θα ισχύουν και για όσους τυχόν προσληφθούν στο μέλλον.

Το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας ορίζεται στις 40ώρες (ακόμη και σε 6ήμερη βάση εφόσον συμφωνεί ο εργαζόμενος) και δίνεται η δυνατότητα μετατροπής, επίσης κατόπιν συμφωνίας, των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Η καταβολή των δώρων εορτών (Χριστουγέννων και Πάσχα) προβλέπεται «έως τυχόν κατάργησης τους με νομοθετική διάταξη, η οποία άμα την ισχύ της υιοθετείται και τυγχάνει εφαρμογής με την παρούσα ακόμα και σε περίπτωση που τυχόν η νέα ΕΓΣΣΕ προβλέπει την τυχόν διατήρησή του παρά την γενική τυχόν κατάργησή τους».

Δείτε τα έγγραφα: 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα