Έρμαιο ο άτολμος Τσίπρας

 «Τα κείμενα, οι τάσεις, και οι διαδικτυακές συζητήσεις είναι υγεία». Αυτό ισχυρίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσουν όλα τα φαιδρά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα. Και διαρρέουν τα περί υγείας, υπογραμμίζοντας ότι καμία τάση, καμία παρέα, καμία φυλή δεν αμφισβητεί τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε θέτει ζήτημα ηγεσίας.

Του Μ.ΚE.

Φυσικά, όλα αυτά που συμβαίνουν στον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι λογικά για τα μέλη και ειδικά τους παλιούς, αλλά οι πιο νέοι στο κόμμα, αλλά και οι ψηφοφόροι δεν τα κατανοούν. Τουναντίον, τα αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά και βέβαια δεν τα θεωρούν και πολύ σοβαρά. Διότι οι εκ μεταγραφής ψηφοφόροι μπορεί να έχουν συνηθίσει και στο ΠΑΣΟΚ υπόγεια μαχαιρώματα, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει το level, έχει ξεφύγει εντελώς η κατάσταση.

Και δεν είναι μόνο οι τάσεις, είναι και τα περίεργα νταραβέρια με τους τρομοκράτες. Διότι όλα αυτά τα χρόνια πολλάκις έχουμε δει από τους λεγόμενους δικαιωματιστές κείμενα, δηλώσεις, μέχρι και πορείες για τα δικαιώματα του Κουφοντίνα και των άλλων καταδικασθέντων για τρομοκρατία. Ποτέ, όμως, δεν έχουμε δει ούτε λέξη συμπάθειας για τα θύματα της Marfin, ούτε καν για κάποια θύματα της 17Ν, που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με την πολιτική, όπως ο άτυχος Θάνος Αξαρλιάν. Κι όμως, οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που υπέγραψαν δήλωση υπέρ του Κουφοντίνα, δεν σκέφτηκαν τον πόνο που προκαλούν στους οικείους του Αξαρλιάν, την ημέρα της εορτής του (Αγίου Αθανασίου).

Η στήριξη στα δικαιώματα του Κουφοντίνα δημιουργεί μείζονα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ

Και είναι πολύ λογικό και τα αντίπαλα κόμματα να σταθούν σε αυτό ακριβώς το θέμα. Να επικοινωνήσουν προς τα έξω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους τρομοκράτες και με αυτό τον τρόπο να κρατήσουν αρραγές το αντιΣΥΡΙΖΑϊκό μέτωπο, που δημιουργήθηκε από το 2015 και το τρισάθλιο δημοψήφισμα που οδήγησε στο 3ο μνημόνιο. Και αυτό το μέτωπο όχι μόνο ανδρώθηκε επί διακυβέρνησης Τσίπρα, κάτι λογικό διότι προστέθηκε και η φθορά της εξουσίας και η αγανάκτηση των πολιτών. Και φυσικά, η ενέργεια να αναδειχθούν τα… δικαιώματα του Κουφοντίνα οδηγεί τους εναπομείναντες ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ να εντείνουν την πίεση προς την ηγεσία να ξεχάσουν κάθε είδους συνεργασία με τους φίλους των τρομοκρατών.

 Άβουλος

Η αλήθεια είναι ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι προεδρικοί δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να περάσει το μήνυμα ότι το κόμμα είναι φίλα προσκείμενο σε τρομοκράτες. Όμως, πέραν της ανούσιας δήλωσης, δεν υπάρχει η τόλμη να ξεκαθαρίσει μία και καλή την κατάσταση. Η τακτική που επιλέγει ο Τσίπρας να τα έχει καλά «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» μάλλον αναδεικνύει την ατολμία του και βουλιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ στην απαξίωση. Οι δηλώσεις διαφόρων στελεχών ότι «εγώ δεν θα υπέγραφα τέτοιο κείμενο», μάλλον δίνουν περισσότερα όπλα στους αντιπάλους να επιμείνουν στο αφήγημα περί «τρομοκράτη ΣΥΡΙΖΑ» και φυσικά ξηλώνουν γαλόνια από τον αρχηγό.

Το πιο απλό που θα μπορούσε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν το εξής: Να αδειάσουν χωρίς τακτ αυτούς τους 15 που υπέγραψαν υπέρ του Κουφοντίνα και όσους καθηγητές που είναι στελέχη του κόμματος που έγραψαν το δικό τους κείμενο. Κι εάν αυτοί επέμεναν, ο Αλέξης Τσίπρας ας τους έδειχνε την πόρτα της εξόδου. Θα πει κάποιος, «μα φοβήθηκε μήπως αποχωρούσαν και άλλοι». Ίσως αυτό να ήταν σωτήριο για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά για το πολιτικό μας σύστημα.

Έτσι και ο Τσίπρας θα είχε την ευκαιρία να μετατρέψει το κόμμα όπως ακριβώς θέλει, και οι αποχωρήσαντες δεν θα έβρισκαν την ψήφο τους, καθώς οι αλληλέγγυοι των τρομοκρατικών ομάδων δεν αρκούν για να βγάλουν βουλευτή. Οπότε, όλο αυτό το… φιλοτρομοκρατικό προφίλ δεν προσφέρει τίποτε στον ΣΥΡΙΖΑ.

 Υπάρχει και ο Παππάς

Όμως ο Αλέξης Τσίπρας ημέρα με την ημέρα αποδεικνύεται ότι είναι ένας άτολμος αρχηγός. Ίσως και ανήμπορος. Διότι ναι μεν όλοι λένε ότι δεν αμφισβητούν τον ηγέτη, αλλά με τις πράξεις τους δείχνουν το αντίθετο. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος με τον Παππά και όσο έχει απλώσει ασπίδα προστασίας στον πρώην υπουργό Επικρατείας, τόσο και οι ομάδες, φυλές, τάσεις, ράτσες και παρέες θα του κουνούν το δάχτυλο. Ειδικά όταν και η ομάδα των προεδρικών διασπάστηκε και οι Κοτσακάς (πρώην δεξί χέρι του Άκη Τσοχατζόπουλου), Ρήγας (πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ), Σκορίνης έφτιαξαν την ΡΕΝΕ, διότι θεωρούν ότι η κυβερνητική δράση των Παππά, Σπίρτζη και Πολάκη δεν συνάδει με τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυξάνονται όσοι διαφωνούν στον ΣΥΡΙΖΑ με την στήριξη Τσίπρα στον Παππά

Οπότε, όσο ο Παππάς παραμένει λόγω Τσίπρα στο απυρόβλητο, τόσο και ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει. Και είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει πλήρως τον Παππά, έναντι του συμπληρωματικού υπομνήματος του Χρήστου Καλογρίτσα στον εισαγγελέα.

Είναι βέβαιο ότι πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παρούσα φάση θα προτιμούσε την απόλυτη αρμονία (και ησυχία) στο κόμμα του, σημειώνει όμως πως μπροστά στις διασπάσεις και τις αντιπαραθέσεις που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν από τότε που ανέλαβε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έως τώρα, η σημερινή κατάσταση μοιάζει ιδανική. Άλλωστε, όπως εξηγούν και οι πιο στενοί του συνεργάτες, «οι διαφορετικές απόψεις και η έκφρασή τους είναι στη “φύση” του συγκεκριμένου κόμματος και αποτελούσαν πάντα κομμάτι της ταυτότητας του και της αριστεράς».

Πάντως, με βάση την εσωκομματική γεωγραφία η ομάδα Παππά μοιάζει ως την πιο ισχυρή. Ή τουλάχιστον αυτό φάνηκε από τις τηλεδιασκέψεις. Είχε τους περισσότερους βουλευτές στη δική της τηλεδιάσκεψη, μεταξύ των οποίων την Όλγα Γεροβασίλη (γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας) και τον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη. Τουναντίον η ΡΕΝΕ (Κοτσακάς, Ρήγας, Σκορίνης) είχαν πολλούς νεολαίους, αλλά ελάχιστους βουλευτές, ενώ η Ομπρέλα (η δική της τηλεδιάσκεψη είχε γίνει μία εβδομάδα νωρίτερα) πέραν των 53+ του Τσακαλώτου είχε να επιδείξει και την παρουσία των Βούτση, Σκουρλέτη, Φίλη και Παπαδημούλη.

Κι όλα αυτά θα συνεχιστούν στη ΣΥΡΙΖΑϊκή κοινωνία μέχρι και τον Απρίλιο, όπου αναμένεται ένα πρώτο ξεκαθάρισμα στην ψηφιακή Προγραμματική Συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή περίπου 2.000 μελών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα