Έρμαιο των εξελίξεων ο Αλέξης

Ο μεγαλύτερος εφιάλτης του Αλέξη Τσίπρα και των περί αυτού συνεργατών-συμβούλων είναι να αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες πριν από τον Μάιο του 2019. Αν συμβεί αυτό, όλες οι προσπάθειες των τελευταίων ετών που απαίτησαν έως και… μεθοδεύσεις, θα πέσουν στο κενό και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει από το μηδέν.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Αν μιλήσει κανείς με τα στελέχη του στενού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιληφθεί εύκολα πως έχουν αποδεχθεί την επερχόμενη εκλογική ήττα και ελπίζουν μόνο σε ένα θαύμα. Που δεν θα τους φέρει πρώτους, αλλά τουλάχιστον δεν θα δώσει την αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία και θα μειώσει τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων σε διαχειρίσιμη απόσταση.

Με δεδομένο, λοιπόν, αυτό, υπάρχει ένα σενάριο που τρομοκρατεί το Μέγαρο Μαξίμου: εκείνο που οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών. Το γιατί είναι εύκολο να απαντηθεί, αλλά η ουσία κρύβεται πολύ πιο βαθιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως, αν γίνει πρωθυπουργός, η πρώτη του κίνηση θα είναι να καταργήσει τον «Κλεισθένη», τον νόμο του Πάνου Σκουρλέτη, που φέρνει τα πάνω κάτω στην αυτοδιοίκηση. Αν συμβεί αυτό, αυτόματα η εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με τις προβλέψεις του «Καλλικράτη».

Αυτό όμως ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήδη σχεδιάζει το μέλλον του, δεν το θέλει. Ο «Κλεισθένης» και η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργήσει στέρεες βάσεις στο κόμμα και να επαναδιεκδικήσει την επιστροφή του κάποια στιγμή.

 

Στον αέρα…

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον αέρα χωρίς κομματική βάση στην πραγματικότητα. Και αυτό είναι αρκετό για να μην επιτρέπεται στα στελέχη του να ελπίζουν για αντιστροφή της κατάστασης. Όμως, οι αναγκαστικές συνεργασίες στην τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν μελλοντικά να αλλάξουν τα δεδομένα.

Με την απλή αναλογική τα στελέχη (ή οι συνεργαζόμενοι) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγούν, ενώ, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ακόμα και να μπουν στη διοίκηση. Αυτό θα τους δώσει ισχύ και θα τους φέρει πιο κοντά και στους πολίτες, οπότε και θα είναι ευκολότερο να στρατολογήσουν μελλοντικούς «μαχητές» για τις εκλογές.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Πάνος Σκουρλέτης δεν δίστασε να συγκρουστεί ακόμα και με ομόσταβλα στελέχη της αυτοδιοίκησης που αντελήφθησαν νωρίς ότι με τον «Κλεισθένη» χάνουν την ευκαιρία να διοικήσουν ανεξάρτητα τους δήμους που βρίσκονται.

 

Νυν υπέρ πάντων οι… συντάξεις!

Πίσω στο Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχουν μόνο δύο λόγοι ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να θυσιάσει τον «Κλεισθένη». Ο ένας έχει να κάνει με την προοπτική έστω να γυρίσει το παιχνίδι. Μολονότι έως σήμερα καμία μέτρηση δεν δείχνει κάτι τέτοιο, στο περιβάλλον του πρωθυπουργού εκτιμούν πως με την κατάθεση του προϋπολογισμού θα φανεί πως τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο και αυτό θα επιτρέψει στα κομματικά στελέχη να βγουν στους δρόμους και τα καφενεία και να προσπαθήσουν να πείσουν πως έρχονται καλύτερες μέρες. Μένει περίπου ένας μήνας για να φανεί αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα καταφέρει να ικανοποιήσει κάποια από τα «θέλω» του Αλέξη Τσίπρα ή αν οι πιέσεις των δανειστών θα τον υποχρεώσουν να μείνει πιστός στα συμφωνηθέντα.

Ο άλλος λόγος έχει να κάνει με τη διαφορά που θα καταγραφεί μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου αλλά και συνολικά των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Αν η Νέα Δημοκρατία δεν πετύχει την αυτοδυναμία –σενάριο που θεωρούν πολύ πιθανό στο Μέγαρο Μαξίμου–, τότε εκτιμάται πως πολύ δύσκολα θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμη και αν το Ποτάμι είναι στη Βουλή. Κυβερνητικός παράγοντας εξηγούσε στην «Α» πως όλα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους δείχνουν πως πολύ δύσκολα σύσσωμο το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη να έμπαινε σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. «Ακόμα λοιπόν και αν μπουν στη Βουλή, το ποια στελέχη σε επίπεδο προσώπων θα εκλεγούν έχει τη δική του σημασία. Γιατί μπορεί κάποιοι να πουν “ναι” στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά αν οι περισσότεροι δεν δεχθούν τότε και πάλι δεν υπάρχει πλειοψηφία», σχολιάζει.

Στην περίπτωση, λοιπόν, αυτή ο Αλέξης Τσίπρας θα προτιμήσει να πάρει το ρίσκο και να πάει στις κάλπες με την ελπίδα πως είτε θα καταφέρει με κάποιο «μαγικό» τρόπο να σχηματίσει κυβέρνηση, είτε να γυρίσει το παιχνίδι στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Καταλυτικής σημασίας παράγοντας στην απόφασή του φυσικά θα έχει και η πορεία της διαπραγμάτευσης για τις περικοπές στις συντάξεις. Αν δεν καταφέρει η κυβέρνηση να πάρει την πολυπόθητη (τουλάχιστον) αναβολή του μέτρου, τότε εκτιμάται πως οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.

 

Διαβάστε επίσης