Ερντογάν: Αποκαταστήσαμε την Αγία Σοφία στην αρχική της ταυτότητα

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράφει τον πρόλογο σε τρίτομο σύγγραμμα για την Άλωση της Πόλης και την Αγία Σοφία

Τον πρόλογο σε ένα τρίτομο σύγγραμα με τίτλο «Στα ίχνη του Ιερού Καλέσματος: Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης», «Μωάμεθ Πορθητής» και «Το τζαμί της Αγίας Σοφίας στον τουρκικό Τύπο» υπογράφει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την 571η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Σε αυτό, αναφέρει ότι η Άλωση ήταν ένα όνειρο αιώνων των μουσουλμάνων, ενώ σχολιάζοντας και πάλι τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σημειώνει προκλητικά ότι αποκαταστάθηκε στην αρχική της ταυτότητα.

Στον πρόλογο του συγγράμματος, που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ότι ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη, τιμώντας την αναγγελία του προφήτη Μωάμεθ και κάνοντας πραγματικότητα ένα όνειρο που είχαν οι μουσουλμάνοι για επτά αιώνες.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αποφασιστικότητα και την επιμονή του Μωάμεθ του Πορθητή να μετατραπεί η Κωνσταντινούπολη σε ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά, εμπορικά, επιστημονικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά κέντρα του κόσμου. «Τώρα, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το έθνος μας σύμφωνα με το όραμα του Τουρκικού Αιώνα και συνεχίζουμε το δρόμο μας με αποφασιστικότητα για την υλοποίηση νέων σχεδίων. Τα όνειρά μας είναι για την Τουρκία» σημειώνει ο Ερντογάν.

«Για εμάς, η κατάκτηση δεν έχει να κάνει μόνο με την κατάκτηση και τη νίκη, είναι επίσης σύμβολο της αναγέννησης, της οικοδόμησης, της αναζωογόνησης και της πίστης. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής, ο οποίος ξεκίνησε με στόχο να κατακτήσει καρδιές και όχι εδάφη, κατέκτησε όχι μόνο μια πόλη αλλά και καρδιές με την ανεκτικότητα και τη δίκαιη διακυβέρνησή του και μετέτρεψε την Κωνσταντινούπολη σε κέντρο πολιτισμού, τέχνης και επιστήμης. Δεν ήταν ένα κομμάτι γης που κατακτήθηκε εκείνη την ημέρα, αλλά εκατομμύρια καρδιές. Η πίστη, η αποφασιστικότητα και η επιμονή του Μωάμεθ του Πορθητή και των ευλογημένων στρατιωτών του κατά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης μας εμπνέουν να υπηρετήσουμε το έθνος μας, επισημαίνει.

Για την Αγία Σοφία

Στον τόμο για την Αγία Σοφία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ότι «η αποκατάσταση (όπως χαρακτηρίζει τη μετατροπή της σε τζαμί) της Αγίας Σοφίας στην αρχική της ταυτότητα δεν είναι μόνο το σπάσιμο των αλυσίδων στις πόρτες αυτού του ιερού τόπου, αλλά και το σπάσιμο των δεσμών στις καρδιές και τα πόδια».

Στο ίδιο πλαίσιο υποστηρίζει ότι η Αγία Σοφία είναι ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης και έχει υποστεί πολλές μεταμορφώσεις στο πέρασμα των ετών, κουβαλώντας ίχνη πολλών πολιτισμών. Όπως αναφέρει, μετά την Άλωση έγινε ένα από τα συμβολικά ιερά του ισλαμικού κόσμου και είχε πάντα μια σημαντική θέση στην καρδιά του τουρκικού έθνους

Στον τόμο η μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020 χαρακτηρίζεται ως ένα μεγάλο βήμα για την αναβίωση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Τουρκίας και του ισλαμικού κόσμου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα