Ερντογάν: Αυτά ζητά η Ρωσία για να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως θα βρεθεί λύση με τα σιτηρά στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Συρία δεν υιοθετεί μια θετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Τουρκία και πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ παρακολουθεί από απόσταση και δεν αναλαμβάνει κάποιο ρόλο, ανέφεραν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε από τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, ο Ερντογάν φέρεται να δήλωσε πως η εξομάλυνση είναι δυνατή εφόσον υπάρξει πρόοδος στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, καθώς και σε ό,τι αφορά την ασφαλή και εθελούσια επιστροφή των προσφύγων και την πολιτική διαδικασία.

«Είδαμε τα οφέλη του διαλόγου που καθιερώσαμε στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, τόσο στις διμερείς μας σχέσεις όσο και σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην καταπολέμηση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Η αναζωογόνηση της πρωτοβουλίας αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για ολόκληρο τον κόσμο. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα αυτό. Όπως ήδη γνωρίζετε, έχουμε τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αυτόν τον μήνα. Εκεί θα έχουμε και πάλι συναντήσεις με τον Γκουτέρες και θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στη συμφωνία για τα σιτηρά.

Μάλιστα, ο Ερντογάν στάθηκε και στα αιτήματα που έχει η Μόσχα για να επιστρέψει στη συμφωνία, αναφέροντας: «Η Ρωσία έχει δύο ειδικά αιτήματα. Το ένα είναι να συνδεθεί η ρωσική γεωργική τράπεζα Ziraat Bank με το σύστημα SWIFT. Επί του παρόντος, οι ρωσικές τράπεζες είναι εκτός του συστήματος SWIFT λόγω των κυρώσεων. Όπως γνωρίζετε, η χώρα αυτή εξάγει 120-130 εκατομμύρια τόνους σιτηρών ετησίως. Έτσι, θέλουν να εισπράττουν τα χρήματα για τα σιτηρά που πουλάνε. Δεύτερον, θέλουν τα πλοία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά να είναι ασφαλισμένα. Τα πλοία πρέπει να είναι ασφαλισμένα προκειμένου να μεταφέρουν εμπορεύματα σε ευρωπαϊκά ή άλλα λιμάνια. Λόγω των κυρώσεων, η ασφαλιστική εταιρεία με έδρα τη Βρετανία δεν ασφαλίζει τα πλοία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα