Ερντογάν: Φιέστα – ύβρις στα Βαρώσια και το πικ νικ πάνω στον ανθρώπινο πόνο

Ο Τούρκος πρόεδρος προκαλεί με την παρουσία του ανήμερα της θλιβερής επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους - «Υπάρχει μόνο ένα θύμα στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι», είπε

Τουλάχιστον ύβρις θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την προκλητική φιέστα που έστησε ο Ερντογάν στην παραλία των κατεχόμενων Βαρωσίων, με αφορμή την θλιβερή επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Τον Ερντογάν υποδέχθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Αρχικά, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Ατατουρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία και στη συνέχεια παρέστη στη στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσιούκ.

Κατά μήκος της παραλίας των Βαρωσίων, στην περιοχή της Λεωφόρου Κέννεντυ έχουν στηθεί τραπέζια ροτόντες καθώς και ξύλινα τραπεζάκια, όπου θα παρατεθεί γεύμα προς τιμή του προέδρου, ενώ ακριβώς πάνω στην όχθη, έχει διαμορφωθεί ειδικά ο χώρος για την υποδοχή του Ρ.Τ. Ερντογάν και των Τούρκων αξιωματούχων, που τον συνοδεύουν. Έντονη είναι η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας του κατοχικού καθεστώτος. Τεράστιες σημαίες, τουρκικές και του κατοχικού καθεστώτος, έχουν αναρτηθεί σε πολυκατοικίες οι οποίες είναι ορατές από το σημείο.

Ο Ερντογάν έφτασε στα κατεχόμενα από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και νωρίτερα το μεσημέρι παρέστη σε τελετή στο μνημείο του Τουρκοκύπριου πολιτικού Φαζίλ Κιουτσούκ. Στη συνέχεια από κ. Ερντογάν παρακολούθησε παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέπτεται τα Βαρώσια συνοδευόμενος από τον εταίρο του Ντεβλέντ Μπαχτσελί, αλλά και από μια ομάδα υπουργών της κυβέρνησης του, υλοποιώντας έτσι την υπόσχεση που είχε δώσει μερικούς μήνες πριν, όταν αποφασίστηκε η διάνοιξη της για 46 χρόνια περίκλειστης πόλης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μίλησε για άλλη μια φορά για νέα μοντέλα λύσης στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τα μέσα στα Κατεχόμενα κατά την ομιλία του ανέφερε: «Eίμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στις συζητήσεις, αλλά τώρα πρέπει να υπάρχουν νέα μοντέλα λύσεων στο τραπέζι».

«Τα γεγονότα των τελευταίων 43 ετών αποκάλυψαν ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Τώρα, η λύση που βασίζεται στην κυριαρχία της ισότητας, δηλαδή η λύση δύο κρατών, πρέπει να έρθει στο τραπέζι», είπε.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Σήμερα υπάρχουν δυο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο»

«Οι Τουρκοκύπριοι ζουν στη χώρα τους με αξιοπρέπεια και ελευθερία, παρά τις πολυάριθμες επιθέσεις που έχουν δεχτεί. Είναι προτεραιότητά μας να παρέχουμε μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με τρόπο που να διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού. Σήμερα υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Η λύση των δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης βάσει της κυριαρχικής ισότητας» είπε από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αν πιστεύει η Νότια Κύπρος (έτσι αποκαλεί τη Δημοκρατία της Κύπρου) ότι θα επιβάλει με τη δύναμη την εξουσία σε εκείνους που ζουν στη Βόρεια Κύπρο και διαμαρτυρηθεί μέσω του προέδρου της σε εκείνους που κάνουν κουμάντο στη Νότια Κύπρο, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει εξαπατηθεί» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Υπάρχει μόνο ένα θύμα στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι»

«Υπάρχει μόνο ένα θύμα στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι, τα δικαιώματα των οποίων αγνοούνται εδώ και χρόνια» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ως χώρα εγγυητής, εμείς και η ‘ΤΔΒΚ’ δεν ανεχόμαστε, πλέον, διπλωματικά παιχνίδια» συνέχισε και προειδοποίησε: «Δεν μπαίνουμε σε καμία εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η χώρα μας και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν συμμετέχουν με δίκαιο τρόπο και η οποία θα μπορεί να παράγει ειρήνη και σταθερότητα».

“Όχι στο πικνίκ πάνω στον ανθρώπινο πόνο”

Το σχεδιαζόμενο πικνίκ του Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια θα γίνει εν μέσω έντονων αντιδράσεων τόσο στην ελληνοκυπριακή όσο και στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Στην βόρεια Λευκωσία τουρκοκυπριακές οργανώσεις και φορείς διοργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με σύνθημα “όχι στο πικνίκ πάνω στον ανθρώπινο πόνο”. Την ίδια ώρα 62 κόμματα, φορείς και οργανώσεις και από τις δύο πλευρές του νησιού εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζουν τους σχεδιασμούς του Ταγίπ Ερντογάν στην πόλη των Βαρωσίων.

Σε πολιτικό επίπεδο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ εγείροντας το θέμα των τουρκικών ενεργειών στο Βαρώσι.

Η άφιξη του Μπαχτσελί

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα