Ερντογάν για Αφγανιστάν: Η Τουρκία θέλει να αναλάβει την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ

«Είμαστε ευτυχείς για τις μετριοπαθείς δηλώσεις που έκαναν οι Ταλιμπάν», είπε ο τούρκος πρόεδρος

Σε δηλώσεις που έκανε χθες, Τετάρτη,  ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η  Τουρκία συνεχίζει να είναι έτοιμη να αναλάβει την προστασία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, με την Άγκυρα να συζητά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε χθες, τόνισε πως υπήρξε η πρόθεση να εγγυηθούν την ασφάλεια του αεροδρομίου και να συμβάλλουν στην ασφάλεια της χώρας αυτής μετά την αποχώρηση των Αμερικανών (στρατιωτικών). «Έχουμε ακόμη αυτή την πρόθεση», διαβεβαίωσε.

«Κάνουμε τώρα σχεδιασμούς βάσει των νέων πραγματικοτήτων στο πεδίο και διεξάγουμε διαπραγματεύσεις» όπως το επιβάλλουν, πρόσθεσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι συνομιλίες για το ζήτημα αυτό με την Άγκυρα συνεχίζονται και ευχαρίστησαν την Τουρκία για τον ρόλο της στην εκκένωση πολιτών από την Καμπούλ.

«Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν θα έδινε στη νέα (αφγανική) κυβέρνηση πλεονέκτημα στη διεθνή σκηνή και θα διευκόλυνε το έργο της», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν.

«Είμαστε ευτυχείς για τις μετριοπαθείς δηλώσεις που έκαναν οι Ταλιμπάν», είπε ο τούρκος πρόεδρος και συμπλήρωσε πως η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό του Αφγανιστάν, με τον ίδιο να είναι διατεθειμένος να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους ηγέτες των Ταλιμπάν.

Ο κ. Ερντογάν είπε ακόμη πως πρόκειται να συζητήσει για τις εξελίξεις τις προσεχείς ημέρες με την καγκελάριο της Γερμανίας, την Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Να σημειωθεί πως ως τώρα η Άγκυρα έχει απομακρύνει 552 τούρκους πολίτες από την Καμπούλ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα