Ερντογάν, ο πιο πιστός συνεργάτης της Ρωσίας

Ανησυχία προκαλεί και μόνο με την υπαρξή του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν πως δεν αποκλείεται ο Σουλτάνος να κάνει απόμα και προβοκάτσια με μόνο στόχο να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του. Μάλιστα ο γνωστός δημοσιογράφος και γνώστης της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας, Μιχάλης Ιγνατίου, με άρθρο του υποστηρίζει πως “η υπόθεση της αγοράς των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, και η όλη και πιο στενή σχέση και εξάρτηση του Ταγίπ Ερντογάν από τη Ρωσία, εκτροχιάζουν ξανά τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που είχαν κάπως βελτιωθεί μετά την απελευθέρωση του Πάστορα, Άντριου Μπράνσον, καθώς γίνονται γνωστές λεπτομέρειες, που πιστεύεται ότι θα οδηγήσουν τον Τούρκο πρόεδρο σε βεβιασμένες αποφάσεις.

Η ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι δόθηκε στην Τουρκία ως ύστατη επιλογή το αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς «Πάτριοτ», για να ακυρώσει την παραγγελία των S-400, και η ομολογία του προέδρου της Τουρκίας ότι οι Αμερικανοί απαγόρευσαν ρητά κάθε τουρκική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ, και ειδικά στο οικόπεδο 10, είναι πράξεις και κινήσεις που τον εκνευρίζουν και τον βγάζουν εκτός εαυτού”.

Σύμφωνα με τον Μ. Ιγνατίου “μερικοί εκ των Αμερικανών γραφειοκρατών, πάντως, έχουν αντιληφθεί ότι ο Ερντογάν δεν νοιώθει ότι βρίσκεται ενώπιον κάποιου διλήμματος και φαίνεται να έχουν χωνέψει ότι θα προχωρήσει με την εγκατάσταση των S-400, μία πράξη που θα οδηγήσει στην απόλυτη ρήξη με την Αμερική. Βέβαια, εντοπίζει κανείς και άλλους γραφειοκράτες που ακόμα ζουν στα όνειρά τους, ότι η Τουρκία θα επιστρέψει στην αμερικανική «αγκαλιά» και όλα θα είναι όμορφα και ωραία όπως την παλιά καλή εποχή.”

Αναζητώντας κανείς τα τι και τα πως, θα πέσει πάνω στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμήρ Πούτιν. Ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκαλύπτει πως “στα γραφεία που ασχολούνται με την Ελλάδα και την Κύπρο επικρατεί «πυρετός», καθώς οι γραφειοκράτες ασχολούνται με την προετοιμασία του στρατηγικού διαλόγου με την Αθήνα και την παρακολούθηση της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Άκουσα μία κουβέντα από συνομιλητή των αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είναι εντυπωσιακή. Είπε ότι εάν βρεθεί αρκετό και ποιοτικό φυσικό αέριο στο οικόπεδο 10, η Αμερική θα επιτύχει μία δεύτερη ήττα επί της Ρωσίας, μετά τα Βαλκάνια, αυτή τη φορά στην ανατολική Μεσόγειο. Άρα, θα ακολουθήσει η επένδυση για την κατασκευή του LNG της Exxon Mobil στην Κύπρο, η οποία θα εκτοξεύσει την οικονομία όχι μόνο στο νησί αλλά και στην περιοχή. Όταν βρέθηκε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσκεκλημένος του ομολόγου του, Μάικ Πομπέο, μία από τις πρώτες κουβέντες που άκουσε ήταν για τα νέα σχέδια του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού. Οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν τον στρατηγικό διάλογο με την Ελλάδα με μεγάλη σοβαρότητα και θα παρουσιάσουν την καλύτερη ομάδα τους στη συνάντηση της 13ης Δεκεμβρίου. Επικεφαλής θα είναι ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας, ενώ η Αθήνα θα στείλει τον αναπληρωτή υπουργό κ. Κατρούγκαλο, που έχει μηδενική εμπειρία για θέματα στρατηγικής…

…Η Ελλάδα και η Κύπρος, από κοινού με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αποτελούν τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Αμερικής στην περιοχή. Σε αυτές τις χώρες θα βασιστεί στην περίπτωση που ο Ερντογάν εγκαταλείψει επίσημα τη Δύση. Όπως έγραψε ο αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν, η ανατολική Μεσόγειος γίνεται όλο και περισσότερο πιο επικίνδυνη, και γι’ αυτό δεν ευθύνονται οι συνήθεις ύποπτοι -η Ρωσία, η Συρία και το Ιράν- αλλά η Τουρκία. Η οποία για να εξυπηρετήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες πολεμικές κρίσεις στην περιοχή, καταφέρνοντας ένα ισχυρό πλήγμα στην ενότητα της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, και εμπλέκοντας το Ισραήλ”.

“Η Τουρκία νιώθει μια σχετική άνεση όσο βρίσκεται κοντά στα ρωσικά συμφέροντα. Η Τουρκία (πρέπει να το κατανοήσουμε εδώ πάρα πολύ καλά) είναι εδώ και πολύ καιρό η εξωτερική πολιτική του Πούτιν στην Ανατολική Μεσόγειο. Γνωρίζει πολύ καλά ο Ερντογάν πως η ραγδαία εξέλιξη των ενεργειακών ζητημάτων από πλευράς Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου, Ιταλίας και ΗΠΑ, δε συμφέρει ούτε τη Μόσχα η οποία δε θέλει η Ευρώπη να διαφοροποιήσει τη ζήτηση φυσικών πόρων και να μην εξαρτάται από τη Ρωσία” σημειώνει από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Δρίβας συμπληρώνοντας πως “Μην ξεχνάμε πως αν μπει το χέρι του διεθνούς ταραξία στην ΑΟΖ της Κύπρου, το Κυπριακό λύνεται de facto και η Τουρκία μπαίνει με τη βία στην Ε.Ε(!!!). Θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο -έως απίθανο- να μην αντιδράσουν οι δυνάμεις στην περιοχή και κυρίως οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Το τελευταίο, περικυκλώνεται σε περίπτωση που οι επικίνδυνες βλέψεις του Ερντογάν λάβουν χώρα στην πραγματικότητα”.

Και καταλήγει: “Η μελέτη των χειρότερων δυνατών σεναρίων, πλησιάζει όλο και πιο πολύ τη σφαίρα της πραγματικότητας και πρέπει να αρχίσουμε να εξοικειωνόμαστε με την ιδέα ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να μην προβεί η Τουρκία σε κάποιου είδους προβοκάτσια”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα