Ερντογάν: «Όσοι τα βάλουν με την Τουρκία θα το πληρώσουν»

Τεταμένη είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στις σχέσεις Τουρκίας και Συρίας που βρίσκονται σε ανοικτή αντιπαράθεση, έπειτα και από τη διπλή βομβιστική επίθεση στην  πόλη Ρεϊχανλί  στα τουρκο-συριακά σύνορα  όπου έχασαν τη ζωή τους 46 άνθρωποι και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, που πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βερολίνο, όσο και ο πρωθυπουργός της χώρας,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα επισκεφθεί την Πέμπτη την Ουάσιγκτον, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις αποφάσεις του συριακού καθεστώτος. Μάλιστα, ΕΕ και ΗΠΑ καταδικάζουν την επίθεση στα νότια της Τουρκίας και αναμένουν τις αποφάσεις κατά του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ο κ. Ερντογάν τόνισε την Κυριακή πως η χώρα του δεν πρόκειται να εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη Συρία παρά τη φονική επίθεση την οποία οι τουρκικές υπηρεσίες αλλά και η αντιπολίτευση της Συρίας αποδίδουν στο καθεστώς της Δαμασκού. Ο  Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως όσοι στοχεύουν την Τουρκία θα κληθούν να λογοδοτήσουν αργά ή γρήγορα καθώς η Τουρκία θα απαντήσει την κατάλληλη στιγμή.

Η διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στα νότια της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα 46 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, άλλοι 140 να τραυματιστούν, ενώ καταστράφηκαν 735 επιχειρήσεις και 120 οικίες.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Δαμασκό βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο έπειτα από την πλήρη και ανοιχτή υποστήριξη της Τουρκίας προς την αντιπολίτευση της Συρίας. Περίπου 300.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα ανάμεσά τους και πολλοί αξιωματικοί του στρατού που αντιτίθενται στον Μπασάρ αλ Άσαντ. Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία κατηγόρησε και πάλι το καθεστώς στη Συρία για «εθνοκάθαρση» και για χρήση χημικών όπλων. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ» στο νοσοκομείο της πόλης Ρεϊχανλί, όπου έγινε η διπλή βομβιστική επίθεση, λειτουργεί μονάδα που ερευνά την πιθανότητα χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς της Δαμασκού.

Διαβάστε επίσης