Ερωτευμένοι όλου του κόσμου στέλνουν γράμματα στην… Ιουλιέτα (του Σαίξπηρ) κι εκείνη τους απαντά! (φωτό+βίντεο)

Η Ιταλίδα διευθύντρια του «Juliet Club», μιλάει στο iapopsi.gr για τις  χιλιάδες ερωτικές επιστολές που δέχονται καθημερινά στη Βερόνα  

Υπάρχει ένα μέρος στον κόσμο, όπου καταφθάνουν καθημερινά χιλιάδες γράμματα με τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες αγάπης και όπου ο έρωτας γιορτάζει 365 ημέρες το χρόνο, και όχι μόνο του Αγίου Βαλεντίνου. Ακριβώς όπως θα έπρεπε δηλαδή να συμβαίνει παντού, και όχι μόνο εκεί, στη Βερόνα.

Στην πόλη, όπου ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ τοποθέτησε τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα», τους ήρωες ενός από τα πιο γνωστά έργα του, που έχει ταυτιστεί με τον ύμνο των απανταχού ερωτευμένων.

Από το 1972 μέχρι σήμερα, αν βρεθεί κανείς στην οδό Vicolo Santa Cecilia 9, κοιτώντας ψηλά, θα αντικρίσει τα παράθυρα από τα γραφεία ενός μη κερδοσκοπικού πολιτιστικού οργανισμού, του Juliet Club, όπου ερωτευμένοι από όλο τον κόσμο στέλνουν γράμματα μιλώντας για μεγάλες αγάπες που αντέχουν στο χρόνο και άλλες ανεκπλήρωτες.

Αποτυπώνουν τον πόνο τους ή τη χαρά τους στο χαρτί και τους απαντάει η… Ιουλιέτα ή αλλιώς οι «γραμματείς της», όπως έχει καθιερωθεί ο όρος από τον ιδρυτή του παραπάνω οργανισμού και συνεχίζεται από την κόρη του, Giovanna Tamassia, η οποία έχει αναλάβει πλέον τη διεύθυνσή του.

Το iapopsi.gr επικοινώνησε μαζί της στη Βερόνα και ανακάλυψε όλα όσα κάνουν αυτό το μέρος να είναι η αιτία που κάποιος παίρνει χαρτί και μολύβι και γράφει γράμμα από έρωτα, σε μια εποχή που τον πρώτο λόγο έχουν τα sms, τα social media και οι αγάπες «φαστ φουντ»…

 

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχουν άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι λατρεύουν να γράφουν γράμματα στην «Ιουλιέτα» χρησιμοποιώντας την πένα και όχι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Λέσχης “Juliet Club”;

«Αυτό ακριβώς συμβαίνει, και είναι πραγματικά κάτι ασυνήθιστο και συγχρόνως εντυπωσιακό, ιδίως επειδή οι άνθρωποι σήμερα έχουν την τάση να επικοινωνούν με άμεσα και γρήγορα μηνύματα. Με το να στέλνει κανείς ένα γράμμα, παίρνοντας μολύβι και χαρτί, γράφει για τις αληθινές επιθυμίες του, τις αγωνίες του, αυτά που κρύβει όντως μέσα στην καρδιά του και ίσως η ενέργεια του να γράφεις με τον παραδοσιακό τρόπο, είναι κάτι που κάνει την όλη διαδικασία να έχει έναν ακόμη πιο προσωπικό χαρακτήρα.

»Οι άνθρωποι γράφουν στη Λέσχη μας, ξέροντας ότι κάποιος θα το διαβάσει, θα απαντήσει και θα φυλάξει το γράμμα τους σαν κάτι πολύτιμο. Το γράμμα στο χαρτί, είναι επίσης ένα “αντικείμενο”, που έχει το ρόλο μια ανάμνησης, η οποία θα κρατηθεί, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Δεν γνωρίζεις καν ποιος θα είναι ο παραλήπτης, και αυτό είναι κάτι που αποτελεί πραγματικά ένα σημάδι εμπιστοσύνης».

Τι χρειάζεται για να γίνει κανείς εθελοντής;

«Ο καθένας μπορεί να γίνει εθελοντής. Αυτός που κάνει αίτηση, είναι συνήθως κάποιος που το θέλει πολύ έντονα. Άνθρωποι που αγαπούν το γράψιμο, τη λογοτεχνία, την ψυχολογία και το να βοηθούν. Άνθρωποι που έχουν κάτι να πουν και κάτι να δώσουν. Το να γράφεις ένα γράμμα ή να απαντάς σε αυτό, είναι επίσης μια μορφή του να μοιράζεσαι, μια μορφή θεραπείας».

Ποιο είναι το πιο ξεχωριστό γράμμα που έχετε διαβάσει μέχρι σήμερα;

«Δεν είναι μόνο ένα. Είναι αδύνατο να ξεχωρίσω μόνο ένα, αλλά ένα από τα πιο πρόσφατα που έχουμε δεχτεί, είναι από μια ηλικιωμένη γυναίκα, που έβαλε μέσα στο φάκελο ένα χρυσό δαχτυλίδι και αφηγήθηκε την ιστορία της ζωής της. Ο άνδρας της έχει πλέον πεθάνει και εκείνη εκφράζει την επιθυμία να φορέσει το δαχτυλίδι της κάποια από τις “γραμματείς” της Ιουλιέτας, έτσι ώστε να κρατηθεί στη ζωή για πάντα αυτή η σπουδαία ανάμνηση αγάπης».

Λαμβάνετε γράμματα και από Έλληνες;

«Ναι, έχουμε λάβει κατά καιρούς μερικά γράμματα και από την Ελλάδα».

Τι είναι αυτό που καθιστά ιδιαίτερη την προσπάθειά σας και αποτελεί για εσάς κίνητρο για να συνεχίζετε με τη δράση που ίδρυσε το 1972, ο πατέρας σας, ο Giulio Tamassia;

«Χιλιάδες γράμματα συνεχίζουν συνεχώς να καταφθάνουν καθημερινά. Δεν σταματούν και ούτε πρόκειται ποτέ να σταματήσουν. Αυτός είναι σίγουρα ένας ισχυρός λόγος! Δεν μπορείς να τα παρατήσεις! Πολύ συχνά λαμβάνουμε γράμματα που δείχνουν πόσο πολύτιμο είναι το έργο μας. Το να κρατάμε ζωντανή αυτήν την παράδοση, είναι πολύ σημαντικό και πολλοί άνθρωποι θέλουν να συμμετάσχουν. Ακόμη, έχουμε την ευκαιρία και την τύχη να διαβάζουμε τόσες πολλές ιστορίες και λέξεις από όλον τον κόσμο. Αυτό είναι κάτι που μας κάνει να νιώθουμε πλούσιοι, αυτό είναι ο πραγματικός πλούτος για εμάς».

Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, στην «Ιουλιέτα»;

«Θέλουν να μιλήσουν σε κάποιον που είναι συγχρόνως ένας φίλος, ένας μύθος, ένα αυτί. Η “Ιουλιέτα” ακούει και κατανοεί, δεν κρίνει. Οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να μοιράζονται τα πιο μύχια συναισθήματά τους, αυτά που δεν τολμούν να εκφράσουν στην καθημερινότητά τους, όπου όλοι πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι είμαστε ικανοποιημένοι και όπου τα προβλήματα είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντρεπόμαστε».

Με ποιον τρόπο είναι εφικτό να επισκεφθεί κάποιος από κοντά τη Λέσχη σας, στη Βερόνα, και να αποκτήσει πρόσβαση στο αρχείο της, με τα χιλιάδες γράμματα που έχετε δεχτεί μέχρι σήμερα;

«Θα χαρούμε να καλωσορίσουμε όλους όσους μας στείλουν και μας ζητήσουν κάτι τέτοιο».

Ποια λόγια από το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ αισθάνεστε ότι σας αντιπροσωπεύουν περισσότερο;

«[…] Το ίδιο βαθιά η αγάπη μου· όσο περισσότερα σου δίνω, τόσο περισσότερα έχω· γιατί και τα δύο είναι απέραντα…».

Τι περιλαμβάνουν τα επόμενα σχέδιά σας ως Λέσχη “Juliet Club” για το 2020;

«Τον Φεβρουάριο, το Σαββατοκύριακο μετά τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, θα απονείμουμε ως συνήθως, σε τρία γράμματα από αυτά που λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια όλου του έτους, το βραβείο “Dear Juliet” («Αγαπητή Ιουλιέτα»). Και οι τρεις νικητές θα προσκληθούν στη Βερόνα στο σπίτι της Ιουλιέτας (“casa di Giulietta”).

»Στις 21 Μαρτίου, την “Παγκόσμια Ημέρα Πόιησης” θα διοργανώσουμε μια ανάγνωση ποίησης αφιερωμένη στις επιστολές του ποιητή Paul Celan και την ποιήτρια Ingeborg Bachmann. Τον Οκτώβριο θα διοργανώσουμε, επίσης ένα φεστιβάλ λογοτεχνίας, με τον τίτλο “Scrivere per Amore” (Γραπτά για την Αγάπη): τέσσερις ημέρες λογοτεχνίας, μουσικής, Τέχνης, επιστήμης με θέμα την αγάπη. Και φυσικά κατά τη διάρκεια όλου του έτους θα είμαστε αφοσιωμένοι στο σύνηθες έργο μας, που είναι αφιερωμένο στα γράμματα που δεχόμαστε.

Επίσης, μέσω της ιστοσελίδας καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων “Airbnb” (https://www.airbnb.com/segretariedigiulietta), δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να ζήσει την εμπειρία του να “γίνει για μια ημέρα γραμματέας της Ιουλιέτας”, με το να επισκεφθεί  από κοντά τα γραφεία μας και να μείνει μαζί μας για μια ημέρα».

Η Giovanna Tamassia μιλάει για τη δράση της Λέσχης Juliet Club και τους ανθρώπους από όλον τον κόσμο, που στέλνουν γράμματα στην «Ιουλιέτα»:

 

Πηγή φωτόhttp://www.julietclub.com/

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα