Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για την πρόκληση της Τουρκίας στην Αμμόχωστο

Τι είπε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ

Ερώτημα προς την Κομισιόν για την προκλητική κίνηση της Τουρκίας αναφορικά με το άνοιγμα παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου απηύθυνε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ σε ερώτηση του καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει γνωστές τις προθέσεις της για την νέα αυτή τουρκική προκλητικότητα.

«Μία απόφαση που συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», όπως υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μία νέα προκλητική ενέργεια της τουρκικής πλευράς που δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή και έρχεται να τορπιλίσει εν τη γενέσει της την προσπάθεια του γ.γ. του ΟΗΕ επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Μέσα από ένα γόνιμο διάλογο, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου που καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ».

Συγκεκριμένα, ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν «είναι σε γνώση της η νέα αυτή προκλητική ενέργεια της τουρκικής πλευράς» και «σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί».

Η ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων παραμένει απροσπέλαστο για 46 χρόνια, καθώς βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το 1974 που καταλήφθηκε η Αμμόχωστος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο λεγόμενος “πρωθυπουργός” του ψευδοκράτους στην Κύπρο Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσαν στην Άγκυρα το άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου. Το άνοιγμα θα αφορά μόνο την παραλία μήκους 1,5 χιλιομέτρου και όχι την ίδια την περίκλειστη πόλη.

Μία απόφαση που συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η τελετή ανοίγματος η οποία εντάσσεται στις προσπάθειες στήριξης του Ερσίν Τατάρ ενόψει των λεγόμενων “προεδρικών εκλογών” της Κυριακής στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου θα γίνει την Πέμπτη.

Μία νέα προκλητική ενέργεια της τουρκικής πλευράς που δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή και έρχεται να τορπιλίσει εν τη γενέσει της την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Μέσα από ένα γόνιμο διάλογο μακριά από απειλές και τετελεσμένα στη βάση του πλαισίου που καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Είναι σε γνώση της η νέα αυτή προκλητική ενέργεια της τουρκικής πλευράς;

– Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί;»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα