Ερώτηση Μαυρωτά στην Αχτσιόγλου για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Με αφορμή τις χρονίζουσες οικονομικές εκκρεμότητες εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ και της Πρόνοιας προς τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.), που στηρίζουν τα άτομα με νοητική υστέρηση, κινητικές, αισθητηριακές και ψυχικές αναπηρίες, ή διαταραχές, που έχουν φέρει τις δομές αυτές σε δεινή θέση, ο βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Αχτσιόγλου.

Ο κ. Μαυρωτάς επισημαίνει, πως παρά την ύπαρξη πλήρους νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των Σ.Υ.Δ., με ευθύνη της Κυβέρνησης υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για την παύση λειτουργίας πολλών εξ αυτών. Συγκεκριμένα, εκκρεμούν οι οφειλές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τα νοσήλια-τροφεία από 1/1/2016 και μέχρι τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων με τις Σ.Υ.Δ., αλλά και η καταβολή των νοσηλίων-τροφείων στους ανασφάλιστους από την Πρόνοια. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η τραγική εισήγηση του ΕΟΠΥΥ για μείωση κατά 50% του προϋπολογισμού των ΣΥΔ.

Η αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντι στα άτομα με αναπηρίες επιβεβαιώνει ότι θυσιάζονται στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης ακόμα και τα δικαιώματα των ευπαθών ομάδων, καταργώντας την στενή έννοια του κράτους πρόνοιας. Ο βουλευτής Αττικής και αντιπρόεδρος του Ποταμιού, ζητά ενημέρωση από την Υπουργό, κα. Ε. Αχτσιόγλου, για το πότε προβλέπεται η εξόφληση των εκκρεμών οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τις Σ.Υ.Δ. για το έτος 2016, καθώς και το λόγο που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, από το 2014, η προβλεπόμενη διαδικασία καταβολής των σχετικών νοσηλίων-τροφείων για τους ανασφάλιστους από την Πρόνοια. Τέλος, ο κ. Μαυρωτάς θέτει το καίριο ζήτημα της περικοπής κατά 50% της χρηματοδότησης των Σ.Υ.Δ και πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που θα προκύψουν λόγω της περικοπής της χρηματοδότησης.

Διαβάστε επίσης