Έρχεται «ψαλίδι» στα μισθολογικά ρετιρέ του δημοσίου

Ελέγχους-εξπρές σε όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία, σε 150 ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα πραγματοποιεί αυτή την περίοδο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιους από αυτούς δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εφαρμοστεί παντού το ενιαίο μισθολόγιο και μπει τέλος στο καθεστώς των υπαλλήλων δύο «ταχυτήτων», καθώς από τα πρώτα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του, προκύπτουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των μισθών στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων και σε αυτούς που λαμβάνουν υπάλληλοι σε δημόσιους οργανισμούς.

Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία που παρουσιάζει το «Εθνος» οι αποκλίσεις στις μεικτές αποδοχές φθάνουν ακόμη και το 45% και «αγγίζουν» τα 1.320 ευρώ το μήνα.

Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα οι έλεγχοι του γενικού λογιστηρίου θα ξεκινήσουν από τους περίπου 150 φορείς του δημοσίου για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος σε μισθούς και επιδόματα που δεν θα έπρεπε να καταβάλλονται.

Το κράτος υπολογίζει ότι από τις μειώσεις που θα επιβληθούν θα υπάρξει μια εξοικονόμηση της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος» οι διοικήσεις των οργανισμών που δεν εφάρμοσαν το ενιαίο μισθολόγιο όχι απλά θα αποπεμφθούν, αλλά θα υπάρξουν και ποινικές διώξεις.

Διαβάστε επίσης