Έρχονται τα νέα «ραβασάκια» για τον ΕΝΦΙΑ

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται η ανάρτηση στο taxisnet, μιας ακόμα παρτίδας -της τελευταίας- εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ. Αφορά περίπου 50.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι προχώρησαν σε διορθώσεις της περιουσιακής τους κατάστασης για το 2014 και τώρα με την τελευταία μαζική εκκαθάριση θα διαπιστώσουν αν κερδίζουν μειώσεις ή απαλλαγές από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων ή ενδεχομένως χάνουν εκπτώσεις που τους είχαν βεβαιωθεί… κατά λάθος.

Σύμφωνα με πληροφορίες για περίπου 40.000 από αυτούς, τα νέα είναι «καλά», καθώς η νέα εκκαθάριση οδηγεί σε μείωση 20%-50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Για άλλους 10.000 όμως, οι διορθώσεις στο Ε9 βγήκαν… ξινές. Διορθώνοντας τα λάθη τους είτε στο Ε9, είτε στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, έχασαν τις αρχικές εκπτώσεις που τους είχαν χορηγηθεί στα τέλη Οκτωβρίου (1,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν πάρει εκπτώσεις 20% , 50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ).

Εντός των ημερών, τα νέα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο taxisnet. Εφόσον έχετε διορθώσει το Ε9 του 2014 έως τις 30 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αναζητήσετε και να τυπώσετε από το taxisnet, με τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης τα νέα «εκπτωτικά» εκκαθαριστικά.

Θα διαπιστώσετε:
– Μείωση φόρου 20% για ακίνητα τα οποία ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους και δεν είχαν δηλωθεί σωστά με τις αρχικές δηλώσεις.

– Μείωση ΕΝΦΙΑ 50% εφόσον, μετά τις διορθώσεις, το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα το 2013 ήταν χαμηλότερο από 9.000 ευρώ, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων του 2014 δεν υπερέβαινε τα 150 τ.μ και η αξία της περιουσίας δεν ξεπερνούσε τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με ένα παιδί και τα 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες με δύο παιδιά. Το κριτήριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας.

– Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ προκειμένου για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον, μετά τις διορθώσεις το οικογενειακό εισόδημα του 2013 ήταν χαμηλότερο από 12.000 ευρώ( με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε παιδί ) και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που βρίσκονταν στην κατοχή του φορολογούμενου το 2014 ( την 1η Ιανουαρίου για την ακρίβεια) ήταν μικρότερο από 150 τ.μ.

Για όσους προκύψουν μειώσεις φόρου, εφόσον έχουν καταβληθεί κάποιες δόσεις, οι εναπομείνασες θα υπολογιστούν εκ νέου με συμψηφισμό των φόρων που έχουν ήδη πληρωθεί, ενώ για όσους προκύπτει επιστροφή φόρου, είτε θα γίνει συμψηφισμός με τυχόν άλλες οφειλές είτε θα πιστωθούν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Τέλος, μετά την ανάρτηση της νέας παρτίδας εκκαθαριστικών θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η ηλεκτρονική εφαρμογή για διορθώσεις στο Ε9 του 2014, για όσους δεν πρόλαβαν έως τις 30 Δεκεμβρίου. Η εκπρόθεσμη πλέον υποβολή, θα συνοδεύεται όμως από πρόστιμο εκατό ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα