Έσκασαν τη φούσκα της καθαρής εξόδου οι δανειστές

Με τον πλέον ηχηρό τρόπο διαψεύσθηκε το παραμύθι περί εξόδου της χώρας από τα μνημόνια που με τόσο πάθος υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβερνητική του ομάδα. Όχι μόνο τα μνημόνια είναι εδώ, ακόμα πιο δυνατά αλλά και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού οδηγούνται στον κάλαθο των αχρήστων, αν για αυτές δεν έχει βρει προηγουμένως ισοδύναμα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Θέλετε μείωση του ΦΠΑ στα νησιά; Φέρτε ισοδύναμα αλλιώς ξεχάστε την δόση των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση. Τι και αν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διατείνονταν πως η αναστολή του μέτρου του ΦΠΑ ήταν σε γνώση της Άνγκελα Μέρκελ, τι και αν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν περιχαρείς ότι είναι μια αναγνώριση της συμβολής των νησιών αυτών; Οι λογιστές της Ε.Ε. είχαν διαφορετική άποψη, μιας και για εκείνους σημασία έχει το σύνολο στον λογαριασμό, και αυτήν τη φορά το σύνολο ήταν λάθος.

«Τεχνικό ζήτημα», υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές. Και όντως θα μπορούσε να είναι έτσι, αν είχαν επιληφθεί νωρίτερα του θέματος έτσι ώστε η έκθεση συμμόρφωσης να φτάσει ενημερωμένη ως όφειλαν, ώστε και οι υπουργοί Οικονομικών να πάνε στα εθνικά τους Κοινοβούλια με ακριβή στοιχεία. Αντί αυτού και λόγω καθυστερήσεων η έκθεση συμμόρφωσης είχε αποσυρθεί ώστε να προστεθούν τα ισοδύναμα των 28 εκατομμυρίων ευρώ που με περηφάνια ανέλαβε ο Πάνος Καμμένος (περικοπές στην Εθνική Άμυνα με κλείσιμο στρατοπέδων μεταξύ άλλων) προκαλώντας τη δίκαιη αγανάκτηση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού Κοινοβουλίου στις αρχές Αυγούστου, ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσο η αλλαγή αυτή είναι κατά των συμφερόντων των Γερμανών φορολογούμενων.

Στον αέρα και η αύξηση του κατώτατου μισθού

Το επεισόδιο πάντως αυτό δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο πως τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου για αναστολή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων πολύ δύσκολα μπορεί να προχωρήσει. Γι’ αυτό άλλωστε και τα κυβερνητικά στελέχη τεχνηέντως μεταθέτουν για αργότερα την απόφαση, προφασιζόμενοι τα οικονομικά στοιχεία του έτους αλλά και τον προϋπολογισμό του 2019. Οι σκέψεις είναι πολλές αλλά αυτές θα πρέπει πρώτα να αποτυπωθούν στο χαρτί και εν συνεχεία να πείσουν τους θεσμούς οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις ώστε να προλάβουν το κακό: η ανησυχία ότι η Ελλάδα μπορεί να ξανακυλήσει είναι έντονη και αυτό δεν το επιθυμεί κανείς. Ειδικά αυτοί που σχεδίασαν μια έξοδο από τα μνημόνια που μόνο στα χαρτιά μπορεί να έχει εφαρμογή!

Στον αέρα κατά συνέπεια είναι και η αύξηση του κατώτατου μισθού, στην οποία η κυβέρνηση έχει επενδύσει περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Μολονότι ειδικά το τελευταίο δεν έχει άμεσο δημοσιονομικό κόστος, παρ’ όλα αυτά έχει συνέπεια στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς.

«Ράβε-ξήλωνε» με ισοδύναμα

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό πως η κυβέρνηση (και οι επόμενες) το μόνο που θα μπορεί να κάνει είναι να επιλέξει το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει μέσα σε ένα πολύ στενό δημοσιονομικό πλαίσιο: για κάθε φιλολαϊκό μέτρο θα πρέπει να βρίσκουν ένα ισοδύναμο ώστε το σύνολο να παραμένει σταθερό.

Το Μέγαρο Μαξίμου πλέον έμεινε να χαίρεται μόνο για την επί της αρχής έγκριση της εκταμίευσης. «Το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα επί της αρχής την τελευταία εκταμίευση των δανείων, ύψους 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο ESM.

O ΕSM τονίζει ότι η τελευταία εκταμίευση των δανείων υπόκειται στην ολοκλήρωση εθνικής διαδικασίας. «Όταν ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία, θα ακολουθήσει αμέσως η εκταμίευση, πριν από τη λήξη του προγράμματος του ESM», αναφέρει ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε σε δηλώσεις τους καθησυχαστικός χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή «αναμενόμενη». «Απολύτως αναμενόμενη ήταν, δεν υπάρχει κανένα θέμα στο Eurogroup», δήλωσε υποστηρίζοντας πως «υπήρξαν κάποιες περιθωριακές, θα έλεγε κανείς, προσπάθειες από κάποιους δεξιούς κύκλους να δημιουργηθεί θέμα. Ωστόσο φάνηκε ότι είναι αναντίστρεπτη πλέον η πορεία της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο. Κανένας δεν μπορεί να τη σταματήσει, κανένας δεν θέλει να τη σταματήσει και κανένας δεν θα τη σταματήσει. Όλα βαίνουν καλώς, όλα βαίνουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις της 21ης Ιουνίου. Επομένως δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία σε σχέση με το Eurogroup».

Κατέληξε σχολιάζοντας πως «με τον κύριο Σολτς και με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπήρξε άριστη συνεργασία. Αυτό που απομένει να γίνει είναι να υπάρξει μια ισοδύναμη δημοσιονομική ρύθμιση για τα 24 εκατομμύρια του ΦΠΑ, που χάνονται εξαιτίας της αναβολής αύξησης στα πέντε νησιά του Προσφυγικού. Αυτό είναι μία –πώς να σας το πω τώρα– είναι μία πάρα πολύ μικρής σημασίας και μικρού μεγέθους δημοσιονομική ρύθμιση, η οποία θα γίνει εντός των επόμενων ημερών και τον Αύγουστο θα γίνει κανονικότατα η εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Από αριστερά οι υπουργοί Οικονομικών της Φινλανδίας Petteri Orpo, της Γερμανίας Olaf Scholz, της Αυστρίας Hartwig Loger και της Ολλανδίας Wopke Hoekstra ήταν μεταξύ αυτών που ζήτησαν ισοδύναμα προκειμένου να δώσουν το ΟΚ για την ελληνική δόση (PHOTO CREDITS:  EPA / STEPHANIE LECOCQ)
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα