Έσπειραν… υποβιβασμό, θα θερίσουν δήμαρχο (τον Αχιλλέα)

Η Τρίτη 23 Αυγούστου 2011 έχει μείνει στη μνήμη των Βολιωτών ως «μαύρη» ημέρα. Ήταν τότε που η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) αποφάσισε να μη χορηγήσει πιστοποιητικό συμμετοχής στη SuperLeague στον Ολυμπιακό Βόλου.

 

Του Γιάννη Συμεωνίδη

 

Το αιτιολογικό τής παραπάνω απόφασης ήταν πως μετά την προφυλάκιση του φερόμενου ως ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, Αχιλλέα Μπέου, για τα στημένα παιχνίδια δεν είχε επέλθει καμία ουσιαστική μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και πως ο ίδιος παρέμενε ο πραγματικός κάτοχος της πλειοψηφίας των μετοχών και ο ασκών την πραγματική διοίκηση. Με βάση αυτήν την απόφαση, την οποία ακόμα κι αντικειμενικοί παρατηρητές αποδίδουν σε πολιτικές σκοπιμότητες τις οποίες εξυπηρέτησε και η ΕΠΟ με διοίκηση Σοφοκλή Πιλάβιου, ο Ολυμπιακός Βόλου (όπως και η Καβάλα λόγω Μάκη Ψωμιάδη) υποβιβάστηκαν στην τότε Δ΄ Εθνική.

Προς τι η ιστορική αναδρομή; Γιατί πολλοί στον Παγασητικό και όχι μόνο συνδέουν τον υποβιβασμό τού Ολυμπιακού Βόλου με το ότι μεθαύριο Κυριακή ο κ. Μπέος είναι το φαβορί για να εκλεγεί ο επόμενος δήμαρχος της πρωτεύουσας της Μαγνησίας. Οι κάτοικοι, άλλωστε, είχαν πάρει από την αρχή το μέρος τού ανθρώπου που οδήγησε τους «ερυθρόλευκους» του Βόλου στη μεγαλύτερη κατηγορία τού επαγγελματικού ποδοσφαίρου για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, αλλά και στην πέμπτη θέση τής SuperLeague, που τους έφερε στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το μένος των Βολιωτών είχε συγκεκριμένους αποδέκτες: α) το ΠΑΣΟΚ, β) τον τότε αρμόδιο υπουργό Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της ΕΕΑ είχε φροντίσει να ορίσει ανθρώπους του ως μέλη της ΕΕΑ την οποία αντικατάστησε, γ) αλλά και τους τοπικούς «πράσινους» βουλευτές και τον κεντροαριστερό δήμαρχο Πάνο Σκοτινιώτη. Κι αν η πτώση τού ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν πήρε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά του στις βουλευτικές εκλογές τού 2012 στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, και του κ. Γερουλάνου δεν συνδέονται άμεσα με τον Βόλο, η «εξαφάνιση» βουλευτών όπως ο Κώστας Καρτάλης και η Ροδούλα Ζήση (προτίμησε να κατέλθει υποψήφια στη Β΄ Αθηνών το 2012), και η μόλις τρίτη θέση που έλαβε την περασμένη Κυριακή ο κ. Σκοτινιώτης, μολονότι συνεργάστηκε με τον κεντροαριστερό μέχρι πρότινος αντίπαλό του Απόστολο Παπατόλια, μαρτυρούν πολλά.

 

Μπροστά ο Μπέος για δύο λόγους

Αν κάποιος απορεί για το μεγάλο ποσοστό του κ. Μπέου, οι απορίες του θα λυθούν όταν διαβάσει τα παρακάτω. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι τής αποδοχής του από την κοινή γνώμη τού Βόλου: ο πρώτος είναι οι ποινικές εκκρεμότητες του κ. Μπέου, οι οποίες βρίσκονται ακόμα και σήμερα στο στάδιο της ανάκρισης. Πόσω μάλλον τρία χρόνια πριν. Αλλά κι αν ακόμα- υποθετικώς πάντα- υπάρχουν στοιχεία ενοχής του, τί σχέση είχε ο Ολυμπιακός Βόλου με την ποινική αυτή υπόθεση; Αν, όπως έλεγαν, οι μετοχές τού κ. Μπέου βρίσκονταν στα χέρια παρένθετων προσώπων γιατί δεν ακύρωναν τις μετοχές αντί να ρίξουν την ομάδα στη Δ’ Εθνική; Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, εξάλλου, είχε αφαιρέσει δέκα βαθμούς από τον Ολυμπιακό Βόλου και στη συνέχεια το «κολεγιόπαιδο» Σοφοκλής Πιλάβιος αντί να σεβαστεί την απόφαση της Επιτροπής προχώρησε στην επικύρωση της παράνομης απόφασης της ΕΕΑ.

Διευθυντικό στέλεχος τοπικής εφημερίδας το λέει πιο ωμά, σε συνομιλία του με την «Α»: «Όσο τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης θα προσπαθούν να επιβάλουν στους Βολιώτες τι να ψηφίσουν, τόσο θα ενισχύεται ο κ. Μπέος, ο οποίος έχει το προβάδισμα σε μια μάχη πάντως που θα είναι γκραν γκινιόλ. Ξέρουν ότι έχει πάει φυλακή, αλλά δεν δέχονται άνθρωποι που δεν ζουν στην πόλη τους να τους υποδεικνύουν ποιον θα εκλέξουν δήμαρχο. Με τον συνδυασμό του, άλλωστε, έχουν κατεβεί αρκετοί άξιοι Βολιώτες, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο ή με τη νύχτα. Αντί τα διαπλεκόμενα μίντια να γράφουν πως ο κ. Μπέος δεν έχει ιδέα από τοπική αυτοδιοίκηση, εστιάζουν στις ποινικές του εκκρεμότητες, οι οποίες είναι έτσι κι αλλιώς γνωστές σε όλους».

 

Ο κ. Μπέος ξέρει ότι οι Βολιώτες είναι απηυδισμένοι με όλους όσοι τους διοίκησαν και το αξιοποιεί πολύ καλά στην προεκλογική του καμπάνια: μιλά απαξιωτικά για τους πολιτικούς του αντιπάλους («ο κ. Σκοτινιώτης θα έπρεπε να ονομάζει “Πάμε Σπίτι” κι όχι “Πάμε Μπροστά” τον συνδυασμό του», ενώ αποκαλεί «Λάκη» τον κ. Παπατόλια), δεν μιλά ξύλινα και προσφέρει στα λόγια αυτά που ο κόσμος θέλει να ακούσει («το γραφείο μου θα είναι ανοιχτό σε όλους, αλλά δεν θα με βρίσκουν σε αυτό γιατί θα γυρίζω την πόλη με το μηχανάκι όλη την ημέρα»). Στον β΄ γύρο, άλλωστε, έχει ως αντίπαλό του τον υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, Μαργαρίτη Πατσιαντά, ο οποίος είναι χρόνια δημοτικός σύμβουλος και θεωρείται από πολλούς ψηφοφόρους κομμάτι του ίδιου σάπιου τοπικού κατεστημένου. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς πως θα πιάσει τόπο το «αντιμπεϊκό» μέτωπο που προσπαθούν να δημιουργήσουν από κοινού σχεδόν όλοι οι αντίπαλοι σχηματισμοί τού α΄ γύρου.

 

Αργούν πολύ τα ποινικά

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον κ. Μπέο είναι η κατάληξη των ποινικών του εκκρεμοτήτων. Αν παραπεμφθεί σε δίκη για τα στημένα παιχνίδια, φοβάται πως θα έχει την ίδια τύχη με τον πρώην περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος τέθηκε σε υποχρεωτική αργία από τον διορισμένο γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης (εν προκειμένω Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας). Βέβαια απαιτείται αμετάκλητη καταδίκη, που μπορεί να πάρει ακόμα και πέντε χρόνια, προκειμένου να παυτεί του αξιώματός του ο κ. Μπέος, εφόσον έχει εκλεγεί δήμαρχος. Μέχρι τότε, όμως, θα έχει εξαντληθεί η διάρκεια της θητείας του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα