Έσβησε η… ανασφάλεια για τις ασφαλιστικές καλύψεις λόγω COVID-19

Αχαρτογράφητη είναι η επόμενη ημέρα του κλάδου μετά από την πανδημία, όχι σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις όπως πολλοί εσφαλμένα πιστεύουν, αλλά σε σχέση με την παραγωγή νέων εργασιών και ασφαλίστρων

Η επέλαση του κορωνοϊού στη χώρα μας δημιούργησε ανησυχίες στον πληθυσμό. Όχι μόνο εξαιτίας του εύλογου φόβου για την ενδεχόμενη μοιραία κατάληξη της νόσου, αλλά και για την ανασφάλεια που ένιωθαν οι πολίτες βλέποντας ότι και σε απλές περιπτώσεις ασθένειας η πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας δεν ήταν πλέον και το ευκολότερο πράγμα του κόσμου εξαιτίας των υγειονομικών περιοριστικών μέτρων που λάμβανε σταδιακά πολιτεία.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Σε ένα τέτοιο σκηνικό έμοιαζαν ανακουφισμένοι μόνο οι έχοντες ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη Υγείας, υπό τη σκέψη ότι το εν ισχύι συμβόλαιό τους τους εξασφαλίζει ιατρική φροντίδα ανεξαρτήτως συνθηκών. Αυτή η βεβαιότητα είναι που ταρακουνήθηκε και για τους ιδιωτικά ασφαλισμένους. Κι αυτό διότι ανακυκλώθηκε μία… ημιυπόγεια παραφιλολογία για το αν οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν περιστατικά ασθένειας από τον ιό COVID-19 ή αν το ασφαλιστικό συμβάν εμπίπτει στις συνήθεις γενικές εξαιρέσεις ασφάλισης –δεδομένου ότι πρόκειται για πανδημία–, επομένως ο λήπτης δεν αποζημιώνεται.

Ευτυχώς, τον καπνό διέλυσε σχεδόν με το που ξέσπασε η υγειονομική κρίση ο θεσμικός φορέας εκπροσώπησης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Σχετικά με την κάλυψη του κορωνοϊού από τα ασφαλιστήρια Ζωής & Υγείας η ΕΑΕΕ ενημέρωσε συγκεκριμένα ότι η πλειονότητα αυτών των ασφαλιστηρίων συμβολαίων καλύπτει τους ασφαλισμένους τόσο στο πλαίσιο των ασφαλίσεων Ζωής (απώλεια ζωής, ανικανότητα), όσο και Υγείας για τον κίνδυνο του ιού COVID-19, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και επίσημα ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα, πάντα, με την ΕΑΕΕ, τα περισσότερα «ζωικά» συμβόλαια και συμβόλαια υγείας έτσι κι αλλιώς δεν εξαιρούσαν την κάλυψη του κινδύνου της πανδημίας, ενώ σε αρκετά από τα συμβόλαια που την προέβλεπαν η εξαίρεση της πανδημίας έχει αρθεί ή ανασταλεί λόγω της υγειονομικής κρισιμότητας της περίστασης.

Νοσηλεία μόνο σε δημόσιο!

Το ρεπορτάζ της «Α» λέει ότι οι περιπτώσεις των εταιρειών που εξαιρούσαν την πανδημία από τις ασφαλιστικές καλύψεις τους δεν ήταν η… εξαίρεση του κανόνα, αληθεύει ωστόσο ότι πολλές εξ αυτών έχουν προχωρήσει σε διευκρινίσεις και άρσεις των επίμαχων όρων. Αυτό, πάντως, δεν αλλάζει την ουσία της υπόθεσης, που είναι πως αν ένας λήπτης ιδιωτικής ασφάλισης υγείας ασθενήσει από τον κορωνοϊό και χρειαστεί νοσηλεία, αυτή δεν θα γίνει σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, αλλά στις δημόσιες νοσηλευτικές μονάδες που έχει ορίσει η πολιτεία ως νοσοκομεία αναφοράς, τα οποία ανά Υγειονομική Περιφέρεια είναι τα εξής:

>>1η ΥΠΕ (Αττικής): Βασική μονάδα ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» / αναπληρωματική μονάδα ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός».

>>2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): Βασική μονάδα Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν» / αναπληρωματική μονάδα ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο».

>>3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): Βασική μονάδα Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ / αναπληρωματική μονάδα Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο».

>>4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): Βασική μονάδα Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας / αναπληρωματική μονάδα ΓΝ Λαμίας.

>>5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): Βασική μονάδα Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας / αναπληρωματική μονάδα ΓΝ Λαμίας.

>>6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): Βασική μονάδα Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια» / αναπληρωματική μονάδα Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων.

>>7η ΥΠΕ (Κρήτης): Βασική μονάδα Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου / αναπληρωματική μονάδα ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».

Επιλογή της πολιτείας

Είναι σαφές –κι αυτό υπογραμμίζεται στις διευκρινίσεις τής ΕΑΕΕ– ότι η παραπάνω η οργάνωση για τη διαχείριση και τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19 που περιλαμβάνει τη συμμετοχή μόνον (για την ώρα τουλάχιστον) των δημόσιων φορέων υγείας και περίθαλψης είναι επιλογή της πολιτείας. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΑΕΕ διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αφορούν στην εξάπλωση του COVID-19 και στη χώρα μας, και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τα μέλη της, αλλά και με άλλους ευρωπαϊκούς ασφαλιστικούς φορείς και οργανώσεις, ενημερώνοντας έγκυρα και αξιόπιστα τους ασφαλισμένους. Σε αυτό το πλαίσιο η ένωση προτρέπει τους ασφαλισμένους να επικοινωνούν με την ασφαλιστική εταιρεία τους ή τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή τους για πληροφορίες σχετικά με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια Ζωής και Υγείας, όπως άλλωστε και για τα συμβόλαια οποιουδήποτε κλάδου ασφάλισης, προκειμένου να λαμβάνουν συγκεκριμένη και εξατομικευμένη πληροφόρηση για τους όρους και τις προβλεπόμενες από αυτά καλύψεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΑΕΕ προσέφερε 150.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο πραγματικός κίνδυνος για τις ασφαλιστικές  

Μέχρι να ενσκήψει (και) στη χώρα μας η λαίλαπα του κορωνοϊού, η αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης έβλεπε με περίσσια αισιοδοξία τον μελλοντικό κύκλο εργασιών της στην Ελλάδα. Δεν ήταν μόνο η κανονικότητα στους δημοσιονομικούς δείκτες και στο διαθέσιμο εισόδημα που ευνοούσε τα χαμόγελα. Ήταν και οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ενεργή συμμετοχή του κλάδου στον τρίτο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, ο οποίος θα είχε ιδιωτικό χαρακτήρα. Να, όμως, που σήμερα το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό και οι ασφαλιστικές ανήκουν πλέον κι αυτές στη μεγάλη πλειοψηφία των εταιρειών που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η μεγάλη ζημία για τις ασφαλιστικές θα προέλθει από τις αποζημιώσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν από νοσηλείες και απώλειες ζωών. Αν κρίνουμε από τα παραπάνω, μάλλον δεν είναι αυτός ο φόβος. Άλλοι, πάλι, εκτιμούν ότι το κουτί της Πανδώρας θα ανοίξουν οι πελάτες που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία και θα απαιτήσουν να αποζημιωθούν από ασφαλιστήρια συμβόλαια προστασίας από διακοπή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τα λεγόμενα Business Interruption Insurances.

Ούτε εδώ όμως το πλήθος των ασφαλισμένων για τέτοιο κίνδυνο είναι τέτοιο που να τρομάζει τις διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών. Αντιθέτως, αυτή που είναι αχαρτογράφητη είναι η επόμενη ημέρα, όταν δηλαδή θα έχει «σβήσει» ο ιός αλλά θα έχει ρίξει σε ύφεση τη Οικονομία και αυτή με τη σειρά της θα σπρώξει στον Καιάδα την παραγωγή νέων εργασιών και ασφαλίστρων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα