Εσύ τι έκανες για το ΕΣΥ;

Στα κροκοδείλια δάκρυα της αντιπολίτευσης που φωνάζει για δήθεν κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αντιπαραθέτουν το μετρήσιμο έργο της τελευταίας τετραετίας που επιτελέστηκε σε συνθήκες πανδημικού πολέμου

Εκεί που είχαμε κατεβάσει «παλμούς» και ο προεκλογικός αγώνας για της εκλογές της 21ης Ιουνίου βάδιζε προς τη ολοκλήρωσή του σχεδόν μονοσήμαντα με τους διαξιφισμούς των κομμάτων να γίνονται για τα οικονομικά τους προγράμματα, ήρθε ο αδόκητος χαμός δύο ανθρώπων στην Κω και στη Νέα Μάκρη να πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο έντασης.

Από τους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν άδικα, το ανάθεμα πέφτει στο ΕΚΑΒ που δεν ανταποκρίθηκε –όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι οικείοι των θανόντων– με την αμεσότητα στις κλήσεις τους για επείγουσα μεταφορά στο νοσοκομείο.

Όσο για το πολιτικό ανάθεμα, αυτό έχουν αναλάβει να το ρίξουν… εργολαβικά στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Από Κουμουνδούρου μεριά ακούστηκε το γνωστό τροπάρι: ότι η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία είναι (δήθεν) τριτοκοσμική και ότι η «γαλάζια» διακυβέρνηση έχει οδηγήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην (δήθεν) κατάρρευση.

Μια από τα ίδια και από τη Χαριλάου Τρικούπη που επιμένει ότι επί Ν.Δ. οι Έλληνες ζουν τραγικές(;) καταστάσεις σε ό,τι αφορά τη δημόσια Υγεία καθώς σύμφωνα με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδόμησε το ΕΣΥ.

Δεν υπάρχει το παραμικρό επιχείρημα που να δικαιολογεί τον θάνατο δύο ανθρώπων που υπό κανονικές συνθήκες ίσως σήμερα να βρίσκονταν με τις οικογένειές τους. Όπως δεν μπορεί, όμως, η κακία η ώρα να γίνεται αφορμή για πολιτική τυμβωρυχία, όπως για παράδειγμα αποπειράθηκε να κάνει η υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού. Γιατρός και ίδια, η κ. Λινού έκανε το εξόχως απαράδεκτο: άφησε να αιωρείται δημοσίως η υπόνοια ότι η καθυστέρηση του ΕΚΑΒ στη Νέα Μάκρη, όπου άφησε την τελευταία της πνοή μία 19χρονη έγκυος, μπορεί να σχετίζεται με το ότι ήταν Ρομά. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ακόμη δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για το τι ακριβώς έγινε κι ενώ ο μέχρι πρότινος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξήγησε ότι το μοιραίο με την 19χρονη έγκυο επήλθε επειδή το περιστατικό αξιολογήθηκε ως μη επείγον κι όχι επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο να την μεταφέρει.

Αλλά ακόμη κι αν θεωρηθούν εύλογες κάποιες από τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για το ΕΣΥ με αποδέκτη τη Ν.Δ., επειδή σε 15 ημέρες οι πολίτες θα κληθούν να διαλέξουν ποιος θα τους κυβερνήσει, αξίζει να τσεκαριστεί αν η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης βασίζεται σε στοιχεία και αριθμούς ή πρόκειται για προεκλογικές επικοινωνιακές στρακαστρούκες. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

–Εν έτει 2023 οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία ανέρχονται σε 5,2 δισ. ευρώ, όταν το 2018 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος δείκτης δαπανών ήταν στα 3,8 δισεκατομμύρια. Σε απλή αριθμητική αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 35%.

–Εν έτει 2023, η δύναμη ΕΚΑΒ (ασθενοφόρα, κινητές ιατρικές μονάδες και μοτοσυκλέτες) αριθμεί 4.138 μέσα, ενώ το 2019 τα αντίστοιχα μέσα ήταν 3.614. Μια, δε, και ο λόγος για το ΕΚΑΒ, ακόμη και το επίδομα στους γιατρούς του Εθνικού Κέντρου ανήλθε επί Ν.Δ. στα €250.

 

Ακόμη και στα επιμέρους ζητήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια Υγεία στη νησιωτική Ελλάδα συγκριτικά με την ηπειρωτική, τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν σαφή βελτίωση του ΕΣΥ στις μέρες μας σε σχέση με το τι γινόταν προ του 2019. Δύο απλά παραδείγματα:

 

–195 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό υπηρετούν σήμερα στο νοσοκομείο της Κω, του νησιού δηλαδή όπου συνέβη η τραγική απώλεια της 63χρονης που πέθανε σε καρότσα φορτηγού, δηλαδή 37 περισσότεροι από τους 158 που υπηρετούσαν στο νησί τον Ιούλιου του 2019 που παρέδωσε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

–1.545 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό υπηρετούν σήμερα αθροιστικά στα νοσοκομεία των Δωδεκανήσων, 199 περισσότεροι από την  αντίστοιχη δύναμη του 2019.

 

Θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα; Πιθανόν ναι, είναι η απάντηση. Αλλά από τις ενδεχόμενες καθυστερήσεις ενός εθνικού υγειονομικού σχεδιασμού που αντιμετώπισε μια πρωτόφαντη πανδημική κρίση, ως το σημείο να θεωρείται κατάρρευση του ΕΣΥ οι προσλήψεις περισσοτέρων από 15.000 ανθρώπων προσωπικού την τελευταία τετραετία και η διασφάλιση 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις στον χώρο της Υγείας, οι έννοιες «κροκοδείλια δάκρυα» και «fake news» αλλάζουν επίπεδο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα