Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Σεβασμός στην κοινωνία

Ο όρος Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αναφέρεται στις ενέργειες των επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην συμβολή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων.

Οι επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, επηρεάζοντας και επηρεαζόμενες από τα δεδομένα της εποχής και του χώρου δράσης τους. Οφείλουν επομένως να αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί, απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Να σέβονται δηλαδή τις αρχές και τις αξίες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας, τον σεβασμό προς τον άνθρωπο, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την παροχή ίσων ευκαιριών, τον σεβασμό στο περιβάλλον που κληρονομήσαμε και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα. Οι εταιρείες που έχουν τέτοια δραστηριότητα έχουν τζίρο 42,5 δισ. ευρώ και απασχολούν 140.000 εργαζομένους εν μέσω των πιο δύσκολων χρόνων της κρίσης και εκτιμάται ότι δαπανούν για την εταιρική κοινωνική ευθύνη τους περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με θετικές συνέπειες για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Επιπλέον, παρά την ένταση της κρίσης στο επιχειρηματικό περιβάλλον, υπήρξε αύξηση 5% των εταιρειών που εξέδωσαν Έκθεση Εταιρικής Ευθύνης εφέτος, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που είχε διαπιστωθεί πέρυσι.

Το 14% των εταιρειών που εξέδωσαν έκθεση εταιρικής ευθύνης την περίοδο 2015-2016 το έκαναν για πρώτη φορά, ενώ ο συνολικός αριθμός παρουσίασε για δεύτερη συνεχή χρονιά αύξηση. Παρά τις δύσκολες οικονομικές και επιχειρηματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, υπήρξε αύξηση κατά περίπου 5%, σε σχέση με την περίοδο 2013-2014, στον αριθμό των εταιρειών που εκδίδουν Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΝΘΕΤΟ ΤΗΣ «Α»

Διαβάστε επίσης