ETE: «Πράσινο» ομόλογο για «καθαρές» χρηματοδοτήσεις

Στόχος της διοίκησης του Παύλου Μυλωνά ήταν η άντληση ποσού €500.000.000 και όχι απλώς τα κατάφερε αλλά… διέπρεψε, αφού τα κεφάλαια που τελικά συγκέντρωσε άγγιξαν περίπου τα 1,2 δισ. ευρώ

Όταν η πανδημία του κορωνοϊού ξεκίνησε να σκοτώνει χωρίς διακρίσεις το παγκόσμιο ανθρώπινο κεφάλαιο και εν συνεχεία τις οικονομίες σε όλη την υφήλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέταξε ως… εμβόλιο την κοινή δράση που ακούει στο όνομα Next Generation EU Fund.

Πρόκειται για το γνωστό ως Αναπτυξιακό Ταμείο, το οποίο για την περίοδο 2021-2026 θα χρηματοδοτήσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ύψους 750 δισ. ευρώ, οι σημαντικότερες εκ των οποίων θα φορούν τους τομείς της πράσινης ενέργειας και της μετάβασης σε αυτήν, της εξοικονόμησης ενέργειας, της ψηφιοποίησης όχι μόνο του δημόσιου τομέα αλλά και της οικονομίας γενικότερα κ.ά.

Το βήμα να κινηθεί σε αυτή την ευρωπαϊκή ατραπό έκανε ήδη η Εθνική Τράπεζα, που βγήκε στις αγορές πρώτη από όλα τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να αντλήσει ζεστό χρήμα, που στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στην «πράσινη» οικονομία. Με αυτόν τον σχεδιασμό υπό… μάλης, ολοκληρώθηκε η έκδοση του πρώτου «πράσινου» ομολόγου, στην οποία προχώρησε η ΕΤΕ.

Στόχος της διοίκησης του Παύλου Μυλωνά ήταν η άντληση ποσού €500.000.000 και όχι απλώς τα κατάφερε αλλά… διέπρεψε, αφού τα κεφάλαια που τελικά συγκέντρωσε άγγιξαν περίπου τα 1,2 δισ. ευρώ, προερχόμενα από 80 θεσμικούς επενδυτές, στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί.

Τα εν λόγω κεφάλαια θα ενισχύσουν τη ρευστότητα της τράπεζας και, όπως προαναφέρθηκε, θα διοχετευτούν στη συνεχεία στη χρηματοδότηση «καθαρών-πράσινων» επενδυτικών projects.

Σε αυτόν τον επενδυτικό οδικό χάρτη είναι «μαρκαρισμένοι» οι κλάδοι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων και γενικότερα των έργων βιώσιμης ανάπτυξης που ενσωματώνουν κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης, γνωστά ως κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance).

Το τύπου senior bond ομόλογο της ΕΤΕ είναι διάρκειας έξι ετών, χωρίς δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πενταετίας. Τα ομόλογα που έχουν τοκομερίδιο 2,75% και απόδοση 2.875% θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και αναμένεται να λάβουν αξιολόγηση «Caa1» από τον οίκο Moody’s, «B» από την Standard & Poor’s και «CCC-» από τον οίκο Fitch.

Εμπιστοσύνη…

Η πρώτη εικόνα που υπάρχει για την ανταπόκριση της αγοράς στην έξοδο της ΕΤΕ είναι πως οι διεθνείς επενδυτές επέδειξαν ιδιαίτερα ισχυρό ενδιαφέρον στην έκδοση. Κι αυτό το ενδιαφέρον οι έμπειροι αναλυτές το μεταφράζουν ως έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης, ειδικά αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι τελευταίοι τίτλοι της ΕΤΕ, έκδοσης 2014, υπέστησαν haircut στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

Οι ίδιοι αναλυτές υπογραμμίζουν επίσης την παράμετρο ότι με την παρούσα ομολογιακή έκδοσή της η ΕΤΕ κατακτά και τον άτυπο τίτλο του πρώτου εγχώριου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που «έβγαλε» ομόλογο στο πλαίσιο της κάλυψης της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων («MREL») που καλούνται να εκπληρώσουν οι τράπεζες μέσα στα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για τη νέα ελάχιστη εποπτική απαίτηση για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις («Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities») που οφείλουν να εκπληρώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα, βάσει της οποίας επιδιώκεται η διασφάλιση της δυνατότητας εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω της κάλυψης ενδεχόμενων ζημιών από τους μετόχους και τους πιστωτές τους, χωρίς να απαιτείται η ανακεφαλαιοποίησή τους με κρατικά κεφάλαια και με προσφυγή στους πόρους του ταμείου εξυγίανσης, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Σύμβουλοι της τράπεζας ήταν η Morgan Stanley, η Commercebank, η HSBC, η BNP Paribas και η Goldman Sachs.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα